Każdy łasuch powie "Nigdy nie jedz za duż o na obiad bo nie będziesz miał miejsca na deser". Deser jest zwień czeniem posiłku, ale bywa, że
Bon appetit mon amiekostkę Masło utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę. Dołożyć mas ł o orzechowe i dalej poucierać. Dodać jajko i troch ę jeszcze poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę , lepiej na ko ń cu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć(...)kostkę czekoladę i ugnieść wszystko razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki ciastek. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej
Grunt to przepis!minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm i wstawić do zamrażarki na 30 minut, żeby było dobrze schłodzone i stwardniałe. To jest ważny etap, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta(...)miękkiego masła wytworzą się warstwy/listkowa struktura w gotowym cieście. Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bez folii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować
Marder&Marder ManufactureDodać kolejną część mąki i białek i znów delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą częścią mąki i białka. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do pieca. Piec 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować karmelizowane owoce: Mandarynki obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc(...)ciasto wyjąć z pieca. Po 15 minutach wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz (uważać, aby podczas przekładania ciasto się nie wyślizgnęło, jak to mnie się przytrafiło :) ). Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć wykałaczką z góry, a następnie polać połową karmelu. Rozłożyć karmelizowane mandarynki. Na wszystko wylać resztę karmelu. Zostawić do całkowitego ostudzenia i dopiero wówczas kroić i serwować. Mandarynkowe ciasto polane
Moja DelicjaJakiś czas temu dostałam paczkę od Cukry Nyskie i od razu zaświtało mi kilka pomysłów co zrobić z tymi wszystkimi pysznościami, które znalazłam w paczce
Czary - gary w kuchniTakie ciasto robiłam tu, wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie".Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je
Proste PotrawyMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)suchej kaszki kukurydzianej 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem
Kuchenne zapiski EdytyPyszny serniczek na zimno z dodatkiem truskawkowego musu. Fajnie wygląda i świetnie smakuje i nie jest trudny do zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100
Monia miesza i gotujebez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka 50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda(...)sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładką, elastyczną masę. Ciasto z powrotem przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Podrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka
Ugotowaćciasta nie zrobił się zakalec! 3. CIASTO (15 min + 1h): Do dużej miski dodajemy mąkę, sól i olej, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodą (tak jak w przypadku mleka, zbyt ciepła zabije drożdże). Na początku mieszamy składniki widelcem, a gdy już trochę się połączą, wyrabiamy masę rękoma. Ciasto należy wyrabiać na elastyczną masę przez(...)objętość). 4. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min): Cebulę kroimy w cienkie piórka, a sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. WAŁKOWANIE (5 min): Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy je, najlepiej w formę koła, na cienkie ciasto. Ranty (ok. 1 cm) zaginamy do góry, do wewnątrz i lekko dociskamy do rozwałkowanej
Nerds Kitchenjeszcze coś przed świętami zamieścić. I to nie byle co tylko świąteczne pierniczki! Mało już czasu zostało na ich zrobienie, ale jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam :) Przyznam się bez bicia, że to niestety nie ja te pierniczki zrobiłem, przepis i zdjęcia dostałem od Małgosi, kumpeli z pracy. Otóż u niej jest jakiś taki kiermasz przedświąteczny, czy tam świąteczny(...)razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić w głębszej misce i wyrobić rękami. W trakcie wyrabiania dosypywać mąkę, jeśli ciasto jest zbyt luźne. Kiedy już wyrobi się na jedną masę podzielic na porcje
Marder&Marder Manufacturedodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i robimy(...)wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy
Kulinarne przygody Gatitymistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec(...)mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik
peanutbuttermonsterKolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i
Moja DelicjaDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego
Wanilia i Kardamon