ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:341/467)

Pieczona poranna owsianka ♥♥♥ 177

Kurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco.  Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną, z bananem, truskawkami i czekoladą. Boziu, jak to pachniało po upieczeniu! Ta owsianka była tylko dla mnie. Dzik (czyli mój ślubny) obszedł(...)żeby lato trwało jeszcze z 5 miesięcy, ale smak cynamonu, pieczonego jabłka i gruszek w takiej owsiance.... marzenie!    Składniki: na 4 porcje   suche składniki 175 g płatków owsianych (może być mieszanka owsianych, orkiszowych, żytnich, gryczanych) 2 płaskie łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady   mokre składniki

bistro mama
Rieska! Mniam! 213

Czymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie są pyszne Osobiście bez pieczywa żyć bym nie umiała i jest ono dla mnie największym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło

sierotka maRysia w kuchni
Beza zimowa 197

Beza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza

Kuchcik gotuje
Tiramisu - dzień na włoska nutę 143

Po wczorajszym "blue mondey" czyli  najbardziej depresyjnym dniu w roku, który niestety i mnie dopadł stwierdzam, że przydała by się odrobina czegoś na pocieszenie, bo

Bon appetit mon amie
Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey 269

Od dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze

Cooking for Emily
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 164

oczyszczonej Utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Melasę, syrop, mleko i żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę(...)średnicy 10 cm. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Ciasto wyjąć z lodówki 15-20 minut przed wałkowaniem. Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (im cieniej, tym ciasteczka będą bardziej chrupiące), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak wałkować od razu na papierze, wycinać kształty a następnie usunąć pozostałe ciasto spomiędzy ciastek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie ciasto bananowe 221

ciasto, a następnie posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Chlebek cudownie smakuje także bez żadnych dodatków, więc jeśli boisz się cukru, równie dobrze możesz pominąć ten krok. Przepis jest naprawdę bardzo prosty; aby go przygotować wystarczy miska, łyżka i kilka niebezpiecznie dojrzałych bananów, które domagają się wykorzystania. To ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, co wiele ułatwia: wystarczy upiec(...)powstanie gładki mus. Płynne składniki przelej do miski ze składnikami suchymi, za pomocą łyżki całość dokładnie zamieszaj tak, aby nie zostały żadne grudy. Na koniec wmieszaj w ciasto mus bananowy. Bananową masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Ciasto możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka – wbij go w środek ciasta – jeżeli po wyjęciu

Roślinna - blog wegański
Tort jeżynowo-śmietankowy z bezami 165

Maj w mojej rodzinie to miesiąc urodzin i imienin. Dlatego też w najbliższym czasie na blogu znajdziecie kilka propozycji urodzinowych. Ten tort przygotowała moja Mama na

Chocolate Muffin Blog
ROGALE MARCIŃSKIE 174

folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony. Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu(...)dobrze wymieszać.  Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować

Kuchnia w opałach
Sernik na zimno z białą czekoladą 890

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami to proste ciasto bez pieczenia. Sernik jest bardzo delikatny i ma nieco piankową strukturę. Słodycz białej czekolady ciekawie w nim kontrastuje z kwaskowatością malin. Robi się go prosto, a największą wadą (tak jak i innych serników na zimno) jest to, że nie można go jeść od razu, tylko musi stężeć(...)ważne, aby żelatyna się nie zagotowała – inaczej straci właściwości. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do sera z czekoladą jednocześnie miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno w osobnej misce. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem). Na końcu musimy delikatnie wmieszać maliny. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy (ok. 24 cm) z wyłożonym papierem do pieczenia dnem

Poezja smaku
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 368

wbijamy jajko oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do ciepłego farszu i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Płat schłodzonego ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać(...)płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy

Kolizje Smaków
Wytrawne ciastka alpejskie 217

cienko parmezanu. Dolałem również około 2 łyżeczek oliwy, którą pomidory były zalane. Całość zmiksowałem dokładnie na jednolitą masę. Pasta pomidorowa powinna być dość gęsta, ale nie sucha, jeżeli jest zbyt rzadka polecam dodać więcej parmezanu, jeżeli zbyt gęsta - odrobinę więcej oliwy. Płat ciasta francuskiego rozłożyłem na blacie. Ułożyłem na nim plastry cukinii wzdłuż krótszego brzegu. Płaty te układałem równolegle(...)średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto francuskie przy drugim dłuższym boku płata skleiło się z rulonem.  Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry

Wyprawy kulinarne
Torcik jogurtowo-jagodowy 236

Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się  przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale

Smakołyki Asi
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 211

szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób - zróbcie z nich bajaderki. A gdy je zrobicie i posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki:  Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie(...)obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały  Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera.  W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka

Garniec Magalie
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 170

koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich(...)renklody  ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek

SMYKWKUCHNI