ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:346/467)

Makowiec bezglutenowy 172

aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać ok 1 szkl rodzynek, 1/2 szkl żurawin i 1/2 szkl orzechów włoskich posiekanych(...)dalszego stygnięcia. W tym czasie bakalie wciągnął płyn z maku i masa jeszcze zgęstnieje. Ponieważ moja masa była dosyć rzadka dosypałam ok 1/2 szkl tapioki w kuleczkach i odstawiłam na jakiś czas do dalszego wystygnięcia. Przez ten czas tapioka zmiękła i wciągnęła nadmiar wody. W momencie kiedy masa była już tylko lekko ciepła dodałam resztę składników: 1 mała pomarańcza

Ze smakiem bez glutenu
Sernik mocno czekoladowy 191

Uwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w

Smakołyki Asi
Torcik truskawkowy z musem z białej czekolady 172

Torcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Torcik

Smakołyki Asi
Porzeczkowy rarytas 195

odpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie  to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać(...)Potem dopiekam jeszcze 10 minut. Podczas pieczenia myję i odsączam obrane z szypułek porzeczki. Kiedy placki są wypieczone na złoto-brązowo wyjmuję je i jeden pozostawiam do studzenia w formie, drugi wyjmuję najpierw na kratkę, a potem na dno ODWRÓCONEJ blachy, w której się piekł i na jeszcze ciepłe placki rozprowadzam masę kajmakową, u mnie była to odnaleziona

I tu będę miała takie te
Torcik karmelowo- jeżynowy 227

wyłożone papierem do pieczenia) i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół.  Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a jeżyny rozpadną. Gotową masę zblendować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do musu jeżynowego. Gotową masę wyłożyć do tortownicy(...)masę. Gdy kremówka będzie dobrze ciepła  (nie doprowadzić do wrzenia) dodać do niej utarte żółtka, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Gotowym kremem zalać połamaną czekoladę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Do masy czekoladowej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, pozostawić do przestudzenia. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo dodawać do niej masę czekoladową.  Wykonanie ciasta: Pierwszy

Krakowskie smaki Ani
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 517

Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 464

Dawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego

Kulinarne przygody Gatity
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 161

Kto może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane

Magiczna kuchnia Darii
Świąteczny sernik z żurawiną i bożonarodzeniowa opowieść 161

pudru masa serowa 1kg twarogu półtłustego 200g serka ricotta 4 jajka 2 łyżki śmietanki 36% 1 i 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 250g świeżej żurawiny wierzch cukier puder do posypania Wykonanie Herbatniki umieszczamy w blenderze, rozkruszamy na piasek. Łączymy z cukrem i olejem. Taką mieszanką wylepiamy tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia(...)ricottą, cukrem pudrem, wbijamy po jajku i miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę, wanilię oraz wyciskamy sok z cytryny. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 182

bez spodu, to te ciasta, które da się  odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba ,  z tego co wiem, ogromna fanka ciasta drożdżowego(...)ciasto tego nie lubi) mieszamy dokładnie składniki. Nie trzeba tego długo robić, wystarczy 1 - 2 minuty. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy podwoi swoją objętość,  ponownie chwilę mieszamy i przekładamy do blaszki. Przykrywamy i zostawiamy aby wyrosło. Podrośnięte ciasto smarujemy białkiem, układamy cząstki ananasa i posypujemy żurawiną. Sezam blendujemy z płatkami i cukrem. Gdy powstanie lekko wilgotna masa

Dieta moja pasja
Rogale Marcińskie 160

czasie wałkuję ciasto (nadal zachowuję kształt prostokąta), tak by krótszy bok był na górze i smaruję na nim masło pozostawiając 1 cm marginesu. Składam 1/3 ciasta do środka, następnie przykrywam pozostałą 1/3 ciasta (tak, jak byśmy składali kartkę papieru), dobrze sklejam brzegi i wałkuję ciasto ponownie. Cały czas zachowuję kształt prostokąta, jeśli jest taka konieczność podsypuję ciasto niewielką ilością mąki(...)Ponownie składam ciasto tak jak poprzednio, owijam dokładnie folią spożywczą i umieszczam w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto i postępuję dokładnie tak samo jak poprzednio, ten sam proces powtarzam 4 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu umieszczam owinięte ciasto w lodówce na całą noc. Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej

Mango Papaja
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 205

Białka nie mogą opaść. Gotową masę przekładamy do nienatłuszczonej, niewysypanej niczym i niewyłożonej papierem formy, najlepiej silikonowej, ponieważ ciasto delikatnie się do niej przyklei i tak właśnie ma być (ja zazwyczaj piekę to ciacho w okrągłej, płaskiej formie do tarty, ale polecam również tortownice i inne formy ze zdejmowanymi bokami). Wyrównujemy powierzchnię. W cieście można porobić szpatułką zygzaki, by uwolnić(...)pieczenia mogą zaburzyć równomierne rośnięcie. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. Na ostatnie 5-7 min. wyłączamy dolne grzanie i zostawiamy tylko górne. Pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, a po upłynięciu 25 min. wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto na kolejne 5 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Kiedy ciasto

Ratunku obiad
Babka limonkowa (bez miksera) 182

Uwielbiam piec babki. Dziś zapraszam Was na babkę limonkową. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i nie wymaga użycia miksera, wystarczy drewniana łyżka A co jest atutem

Słodkie okruszki
Sernik dyniowy 331

Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu

Poezja smaku
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 181

Dziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć

Kraina Miodem Płynąca