ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:353/467)

Sernik dla początkujących 127

tylko możliwe! Minimalna ilość składników przy zachowaniu maksimum smaku. Bez spodu, bez dodatków, jedynie z wanilią i sokiem z cytryny i pomarańczy. W małej formie, w małym kształcie, na małą paterę. A może to taki sernik, od którego zacząć naukę pieczenia tego ciasta? Taki sernik dla początkujących Zauważyłam, że grudniowy czas mija niezwykle szybko. W przedświątecznych chwilach(...)składniki ładnie sie połączyły. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy otartą skórkę. Na sam koniec dodajemy śmietankę. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Małą tortownicę (16cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę serową przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 287

wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny(...)pierwszej godzinie wyjmij ciasto na oprószony maką blat roboczy. Rozciągnij je i złóż, umieść z powrotem w misce i kontynuuj wyrastanie. Po zakończeniu fermentowania wyłóż ciasto na blat roboczy. Uformuj z niego bochenki i przełóż do foremek. Odstaw foremki z ciastem do końcowego fermentowania, pod przykryciem, na około 1 - 1,5 godziny. Ciasto powinno wyrastać do czasu, kiedy to dotrze

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik zamiast tortu 161

masa serowa: 250 g ricotty 500 g twarogu śmietankowego 300 g białej czekolady 5 jajek dodatkowo: opakowanie wafelków w czekoladzie ( u mnie Pryncypałki 250g) gorzka czekolada 100 g biała czekolada 100 g  mleko 2x50 ml wykonanie: Ciasteczka miksujemy na piasek i dodajemy do nich stopione masło.Dokładnie łączymy i gotową masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Jajka ubijamy mikserem. Do ubitych jajek dodajemy ricottę i twaróg. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na spód z ciastek. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150°C. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Sernik przekładamy na patere, na której będziemy go podawać

Przysmaki Karolki
Rogale świętomarcińskie 358

minut. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Dzielimy w wyobraźni ciasto na trzy równe części. Osełkę masła (lub 1,5 kostki) kroimy w plasterki. Rozkładamy masło na dwóch częściach ciasta, zostawiając puste brzegi. Zawijamy suchą część do środka i przykrywamy częścią, która jest z masłem.Wałkujemy w jedną stronę ponownie na prostokąt (ciasto można obrócić(...)sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie 30 minut. Następnie po raz trzeci powtarzamy czynność wałkowania i chłodzenia.Gotowe ciasto dzielimy na cztery części (gdy pracujemy z jedną

Poezja smaku
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 184

Klasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone

maniapieczenia
Bezy z bzem 166

Pamiętacie jeszcze moją konfiturę z lilaka? U nas zrobiła prawdziwą furorę; jej wyjątkowy, słodko-gorzki smak rewelacyjnie komponuje się z naprawdę słodkimi słodkościami . Dlatego ostatnio postanowiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 174

Witam Kochani tego jesiennego aczkolwiek słonecznego popołudnia Dziś przychodzę do Was z genialnym przepisem. Będzie to coś innego niż zwykle. Nic słodkiego ani obiadowego. Przychodzę do

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mini serniczki z nutellą i truskawkami 299

Mini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z

Poezja smaku
Sernik z niespodzianką na majówkę 151

Wiosna już zawitała u nas na dobre, a cieplejsze dni skłaniają do wprowadzenia nie tylko lżejszej kuchni, ale też deserów, których nie trzeba piec. Jak tylko

Bon appetit mon amie
Sernik na zimno z truskawkami 150

I znów niedziela..i znów trza jakieś ciasto ..w sumie u mnie ciasto jest praktycznie codziennie..jedno się kończy , to robię znów jakieś inne..itd..Truskawki

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowa tarta ze szparagami 136

szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g śmietany 18 % 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim formę do tart. Przy prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół(...)ciasta obciąć albo zawinąć. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki.  Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy

bistro mama
Pulled pork 138

powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około

Smakowity Blog Kulinarny
Dokladke poprosze ;) 286

przewiduje dokladke. Zalowalam, ze tej dokladni nie przewidzialam, bo bez watpienia siegnelabym po kolejna porcje. Jak sie okazuje nie tylko ja mialam ochote na wiecej.Zanim zabralam sie za przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial(...)bardzo rzezki za sprawa limonki. Jednym slowem cudowny!Koszyczki z ciasta filo z orzezwiajacym nadzieniemskladniki na 6 koszyczkow: 12 platkow ciasta filo o wymiarach 15x15cm 2-3 lyzek stopionego masla cukier puder serek mascaropne 250g 50g bialej czekolady skorka i sok z 1 limonki maliny wykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta filo. Kazdy kwadrat smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Tarta z wiśniami na zimno 569

Tarta z wiśniami na zimno jest szybka i prosta w wykonaniu, idealna jako deser w gorące letnie dni. Do jej przygotowania można wykorzystać inne owoce, choć

Smakołyki Bereniki
Tarta z borówkami wg Aleex 191

Przyszedł mi do głowy pomysł na fajną, letnią tartę. Z truskawkami. Bez pieczenia. W sam raz na upały, które znowu do nas zawitały i panoszą się na zewnątrz. Zainspirowały mnie dwa przepisy Dorotus , więc prosto z pracy pojechałam na targowisko, aby zakupić potrzebne owoce. Wymyśliłam sobie, że truskawki będą doskonale komponować się z panna cottą i kremem. Oczyma(...)szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami na burzową aurę. Cóż, w życiu nie wszystko jest piękne tak, jakbyśmy chcieli. Wróciłam do domu z borówkami i resztą zakupów

W mojej kuchni