Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli. SKŁADNIKI Nadzienie: 130 g suszonych fig, 4 daktyle Ciasto: 150 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 50 g masła, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 żółtko Dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Nadzienie: Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy, a następnie blendujemy. Ciasto: Składniki
słodki bratekCiasteczka na patykach (tzw. cakepopsy) przygotowałam w związku z tym, że zostało mi ciasto z pozostałości po wykrajaniu serce w babce . Nie lubię wyrzucać jedzenia i w miarę możliwości staram się wszystko wykorzystywać, a jeśli nie jest to możliwe to po prostu zjadam resztki :), dlatego po prostu musiałam coś wykombinować z tego ciasta. Samo ciasto na lizaki wyszło super. Miałam
Mania WypiekaniaSzybkie, proste i smaczne ciasteczka z płatków jęczmiennych. Z reguły takie ciacha są z płatków owsianych, ja natomiast przygotowałam je z płatków jęczmiennych. W sam raz, aby zabrać je w pudełku do szkoły, pracy bądź jako przekąska na zimowy spacerek. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: * 2 szklanki płatków jęczmiennych (użyłam płatków jęczmiennych Młyny Stoisław) * 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Zrób to smacznieKokosanki z wyczuwalnym rumowym akcentem to moja propozycja na szybkie i łatwe w przygotowaniu domowe ciasteczka. Składniki: 4 białka 200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu 250g wiórków kokosowych 30-35 sztuk okrągłego opłatka Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać sok z cytryny, rum, wiórki
Szalona Kuchnia Ewelinychrusty robi moja babcia, tego nikt nie przebije. Nawet ja nigdy nie zrobię tak pysznych faworków. One mają w sobie magię i wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy byłam mała takie ciasteczka często bywały. Babcia zajmowała się mną, kiedy rodzice byli w pracy i takimi smakołykami zawsze nas częstowała. Zawsze były lekkie, chrupiące i takie kruche z małymi, uroczymy bąbelkami, które
Kuchnia PaulettesKruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa
Szalona Kuchnia Ewelinypełnym sukcesem efektu końcowego, przeprowadzała Samira, lat 8-i-pół. Czyli jest prosto i łatwo. Ponieważ ciasto nie zawiera masła, całość jest znacznie mniej krucha i przypomina raczej zwykłe ciasteczka, niż shortbread. Ale przechowuje się dobrze i smakuje zdecydowanie nie najgorzej... :) Przepis z zachowanego wycinka wewnętrznego magazynu lokalnego supermarketu 'Morrisons'. Składniki: (na 20-30 sztuk) 125g drobneg cukru 1 jajko
Lejdi of the houseSłodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g cukru 2 jaja 6 dag drożdży 60 dag mąki 100 g roztopionego masła zapach waniliowy Drożdże rozmieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawić by wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte
Z Marcepanemjakiś czas nachodzi mnie chęć na zrobienie sobie domowych ciasteczek owsianych lub batoników zbożowych. Ten przepis znalazłam w książce z przepisami rodzinnymi z Lidla. Lubię w nim szczególnie posmak masła orzechowego. Możecie przyrządzić je właściwie z dowolnymi bakaliami (pamiętajcie jedynie, by w sumie bakalii było ok. 8-9 łyżek). Jeśli użyjecie płatków owsianych i czekolady bez glutenu to przepis stanie
Mania Wypiekaniasię wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka , Dla dzieci , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , dżem , śliwki
https:KKuchniaMniamCiasteczka są przepyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Składają się zaledwie z 3 składników ! Zachwycają swoją kruchością, delikatnie mlecznym smakiem i kuszącym aromatem. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 70g mleka skondensowanego słodzonego 100g masła 125g mąki pszennej Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez minimum 30 minut, a następnie uformować z niego kulki o wielkości
Di gotujeŚwięta, Święta i po Świętach. Ale będąc jeszcze w świątecznym klimacie przesyłam Wam przepis na pyszne ciasteczka, które możecie upiec na każde Święta jak i na inna okazję. Mało pracy a jak smakują. mega chrupiące i bardzo smaczne. Inspiracją były pieguski z bloga Moniki Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnigodzin-moje stało 17 godzin. Następnego dnia ciasto wałkujemy, na połowie zaznaczamy sobie foremką ilość ciastek i dajemy powidła .przykrywamy drugą połową -dociskamy by się skleiło i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną przygotowujemy lukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumusi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy wyczytałam krówki, jabłka i cynamon - postanowiłam od razu sprawdzić ten przepis. No i.... rewelacja! :) Ciasteczka są delikatne i mięciutkie - i jeszcze to rewelacyjne połączenie słodkich krówek i kwaśnych, orzeźwiających jabłek. Mniam! Składniki na około 20 sztuk: 100 g masła 6 cukierków "krówek" 1/2 jabłka
Świat Ciasta