ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1288/2595)

Ciastka z masła orzechowego 199

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam te ciasteczka. Są dość miękkie, mocno orzechowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Masło orzechowe robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki. Masło i cukier mierzyłam za pomocą kubeczka i objętościowo wyszło po tyle samo (1 kubeczek). (9 ciastek) 130g masła orzechowego 85g cukru 1 jajko  Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy

Di gotuje
Ciasteczka z orzechami włoskimi i żurawiną 162

Lubicie ciasteczka? Taka puszka z ciastkami może czasami poprawić humor, pomóc ugościć niespodziewanych gości lub po prostu być smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty. 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 225 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko szczypta soli 0,5 szkl orzechów włoskich ( ja wymieszałam z orzechami pekan ) 0,5 szkl

Polska Zupa
Migdałowo-orzechowe pierniki gryczane i kawa z przyjaciółką! Mój piękny stół! -konkurs 125

prze sylwestrem! Teraz trzeba zadbać o linię. Ale kto powiedział, ze takie cudne ciastko może być gorsze od pięknie wyglądających tortów! Nic mylnego każdy kto spróbuje tego ciasteczka zrozumie. Znajdziecie w nim moc aromatów, zmielone migdały, orzechy laskowe, cynamon, goździki, kakao, miód spadziowy. Wszystko to co najlepsze! Zapraszam na kawę i ciastko! SKŁADNIKI: - 200 g miodu - 150 g mąki gryczanej

SMYKWKUCHNI
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 230

Jeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji.  Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce

Kuchnia Pani Wiosny
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 210

białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko ostudzone ciasto. Po zastygnięciu wykrawamy foremkami ciasteczka. "Jest mnóstwo rzeczy, które przyniosły mi wiele dobrego, choć nie przyniosły mi żadnego zysku. Taką rzeczą są właśnie święta Bożego Narodzenia. Oczywiście, jest to czas hołdu i czci dla samego

Kuchnia Pani Wiosny
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 244

Jeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :)  Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe 167

Smaczne kruche ciasteczka, które swoim wyglądem i smakiem zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło

Gotowanie...to proste !
Pierniczki z lukrem królewskim! 172

już od dłuższego czasu mogliście z niego korzystać. Przepis cieszył się ogromnym powodzeniem! Dziękuję za wszystkie zdjęcia ze wspólnego pierniczenia w tym roku! Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, te robione w grudniu są bardzo aromatyczne, kruche, z dużą ilością lukru królewskiego. Pierniczki z tego przepisu nadają się od razu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni

SMYKWKUCHNI
Miękkie pierniczki 207

łyżeczka sody 1  łyżka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i je na grubość ok 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Pieczemy ok 10-12  ( do delikatnego zarumienienia) minut w   temperaturze 180 st. C  Przechowujemy w szczelnie zamkniętym

Słodka Kraina Wypieków
Markizy orzechowe 199

mocno podsypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 1-2 cm, po czym wykrawać koła i przekładać na blaszkę. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i włożyć do lodówki. Ciasteczka piec 12-13 minut, wyciągnąć i zostawić na gorącej blaszce (po wyciągnięciu z piekarnika będą wydawać się miękkie, ale dojdą na blaszce). Procedurę ponowić, aż do zużycia całego ciasta

Passions hobbies life
Świąteczne ciasteczka - inspiracje 384

Przeszukałam chyba cały internet w poszukiwaniu pomysłów na świąteczne ciasteczka i muszę wam powiedzieć, że znalazłam mnóstwo inspiracji. Pomyślałam, że skoro ja się naszukałam to wam tego oszczędzę. Dlatego też gorąco was zapraszam na dużą porcję słodkich inspiracji :) aż ślinka leci

Kolejny blog o gotowaniu
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 162

folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia

Smaczne Zdrowe
Przyprawa korzenna do pierniczków. 207

łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu lub przyprawa do  ciasteczek Spekulatius DODATKOWO: 25 ziaren kolendry (zmielonych lub utłuczonych) 2 ziarna ziela angielskiego (zmielone lub utłuczone) 1 nasionko anyżu (miłośnicy tej przyprawy mogą dodać jej więcej, nawet 3 ziarenka) zmielone

Rozpustne gotowanie
Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe 196

Coraz częściej bawię się w kuchni - najmłodsza ma prawie 3 latka, więc robi się coraz bardziej wymagająca :) Miały być zwykłe paluchy, a powstały ciasteczka ślimaczki. Niby nic ale rodzica cieszy i to jak!  Zrobicie jak uważacie - paluchy, ślimaczki, a może paszteciki? Będą smaczne na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym

Nie tylko w kuchni