ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1295/2595)

Poświąteczne pierniczki dla mających czas 202

lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować na grubość 6 mm podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciasteczka urosną). Piec w 180 st. C. 10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! A Wam jak minęły Święta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
AMONIACZKI 116

Dziś przedstawię Wam ciastka amoniaczki, które często robi moja mama. Kruchutkie ciasteczka z amoniakiem, które smakują małym i dużym.     SKŁADNIKI 0,5 kg mąki,  ½ szkl. mleka,  10 dag margaryny,  2 jajka,  15 dag cukru,  2 łyżeczki amoniaku WYKONANIE  W letnim mleku rozpuszczamy amoniak. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek, dodajemy pokrojoną

słodki bratek
Orzechowe kuleczki sylwestrowe 198

włoskiego (lub mniejsze / ciut większe w zależności od upodobań). Kuleczki obtaczamy w orzechowym krokancie. Kuleczki można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Uwaga! Jeśli użyjecie innej masy orzechowej/innych ciasteczek należy dostosować odpowiednio ilość składników, aby kuleczki były zwarte i się nie rozpadały/zbytnio nie lepiły. Może zajść konieczność schłodzenia masy najpierw w lodówce zanim zaczniemy lepić kuleczki.  Smacznego

Słodkie okruszki
Markizy piernikowo-anyżowe 171

stopni.Wystudzić. Wodę, masło oraz cukier przełożyć do rondelka i  gotować do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Dodać przesiane mleko w proszku i wymieszać. Przekładać masą wystudzone ciasteczka -sklejając ze sobą po dwie sztuki

Moje domowe kucharzenie
Włoskie krasnale w czapeczkach 175

Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to czapeczki krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego

Smaki Na Talerzu
Orzeszki z masą z mleka w proszku 141

już upieczone skorupki do orzeszków ..tym razem dla odmiany nadziałam je masą z mleka w proszku, ale bez kakao..a, że masy troszkę jeszcze zostało przełożyłam też i inne ciasteczka..wpis może będzie później.. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych

Moje domowe kucharzenie
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 168

żałuję, że kupiłam tylko jedną... A teraz już, niestety, pozostaje tylko czekać na kolejne jarmarki w przyszłym roku...  W grudniu nie mogło się obyć bez wspólnego pieczenia świątecznych ciasteczek. Razem z Mirabelką i Emilią zabrałyśmy się więc ochoczo do pracy. Ja znalazłam przepis w magazynie Mad og venner , nr 134/2015. Najpierw zachwyciło mnie zdjęcie trochę nieporadnych łosi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche rogaliki budyniowe 178

tegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Składniki na około 35 szt.: 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego

Świat Ciasta
Pierniczki mojej Babci 160

przepisie Babcia zapomniała wspomnieć o cukrze... Na tę wieść C. popatrzył na mnie znacząco i przypomniał obrazek, który widzieliśmy w internecie. Była na nim uśmiechnięta starsza pani z tacą ciasteczek, a pod nią napis: Moja babcia, rozdając przepisy, zawsze pomija jeden składnik. Twierdzi, że dzięki temu u niej zawsze smakuje najlepiej... Oczywiście, oburzona, wyrzuciłam C., że moja Babcia nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe 158

wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym naczyniu

Kulinarne przygody Gatity
Miękkie pierniczki 198

nadają się do jedzenia. Doskonała przekąska dla najmłodszych, jak również piękna dekoracja świątecznej choinki. Mogą być też słodkim prezentem dla kogoś bliskiego. Z tych proporcji wychodzi kilka dużych blach ciasteczek. 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki sody op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Smakołyki Asi
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 226

Chyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał

Eat me! Fit me!
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 189

wrzucamy do malaksera i ,miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wsypujemy ciasteczka. Wyrównujemy, i dokładnie wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wstawiamy  do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. 3. Formę trzykrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową szczelnie (od dołu

vaniliowoczekoladowa
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 150

pierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie

Food Square
Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 204

jakiś czas temu na próbę kupiłam cukier kokosowy i sobie o nim zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie pamiętać o zachowaniu odstępów między pierniczkami przed pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne

FitKot

Proponowane wyszukiwania