Ciastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa
To co kochamtego, że jest kaloryczna! Jako Goszka uwielbiam gorzką, białej nie lubię… ale połączenie obu czekolad w tych ciasteczkach jest doskonałe! Może nie wyglądają jak milion dolarów… ale bardzo uzależnają, jak każda czekolada. A jaką Wy lubicie czekoladę? Składniki: • 2 szklanki mąki – 350 g • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki soli
To co kochamzmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć smaku masła orzechowego i są przepyszne, chociaż nie wyglądają najlepiej. Składniki
To co kochamciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu
To co kochamsię na konkretny przepis. Część przepisów zawierała makę ziemniaczaną i pszenną w stosunku 2:1, ale bałam się tego bardzo piaskowego smaku i upiekłam ciasteczka dodając te mąki w stosunku 1:1. Większa ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się
To co kochamKruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) • 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: • Mąkę pszenną wymieszać
To co kochamsamą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy
SMYKWKUCHNIwypieków. Nie miałam stewii, więc użyłam innego slodzika, a chlebki upiekłam z połowy porcji. Świetnie smakują z dodatkiem domowej konfitury, a jeśli dosłodzicie je trochę bardziej, będą smakować jak ciasteczka. Polecam! 50 g mąki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 30 g konopi łuskanych 30 g mielonego siemienia lnianego 50 ml oleju ryżowego 300 ml wody łyżeczka syropu klonowego
Mienta blogciasteczka są zdrowe, pyszne i zdecydowanie je polecam po treningu gdyż zwracają utraconą energię. Ciastka robi się szybo i są bardzo pomocne w walce ze słodyczami. Ciastka buraczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierzadka, bo będzie wypływała w ciasta. 7. Nadziewamy nią faworki. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. 8. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przekąski , Przepisy Tagged: dla dzieci , dla niejadka , dynia , faworki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszne, kruchutkie ciasteczka z czekoladą, w sam raz do kawki lub herbaty.Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do pochrupania :) Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej 1 gorzka czekolada np: Wedel Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chiliKrajanka wuzetka, ciastko tortowe…kto je pamięta. Kilka lat temu będąc w Warszawie zostałam zaproszona do cukierni. Wybrałam właśnie to ciasto . Okazało się jednak, że nazywa się ono dzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy
codojedzeniaciasteczka lubią u mnie wszyscy. Bez wyjątku. Nawet dzieciaki nie marudzą, tylko pałaszują ze smakiem. Jestem pewna, że cowboye też byliby zadowoleni. Co jest w nich takiego szczególnego? Dla mnie ich chrupkość oraz dodatek sezamu. Subtelnym nawiązaniem do kuchni pionierów jest użycie mąki kukurydzianej. Mam nadzieję, że nie odeszłam zbytnio od hasła tygodnia ;) Maćku wybacz :) Przy pierwszej lepszej okazji
zadanie-gotowanieMoniki🙂 Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 2 żółtka Przygotowanie: Jedną szklankę płatków zmielić w … Czytaj dalej Ciasteczka owsiane
czarrna od kuchniMumie budzą się do życia... Pyszne, delikatne, kakaowe ciasteczka z czekoladowymi bandażami :) Przepis znaleziony na stronie Codojedzenia . Kakaowe ciastka mumie 300 g pszennej mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 40 g kakao 1 żółtko 50 g białej czekolady posypka Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do misy robota kuchennego. Miksujemy by powstało delikatne ciasto. Formujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry