wyboru :) Ja postanowiłam upiec dzisiaj ze swojego sprawdzonego przepisu kwiatki nadziewane powidłami które dostałam od firmy Orzech . Do ciasta użyłam Tradycyjnej mąki z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasteczka podałam na Porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki : 450 g mąki + troszkę do podsypania 6 żółtek 2 cukry waniliowe 11 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska
Di gotujeKruche ciasteczka z żurawiną. szybko się je robi i równie szybko znikają ze stołu. Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 20 dag cukru 1 żółtko 1 cytryna szczypta soli 20 dag suszonej żurawiny ( możemy zastąpić rodzynkami lub ulubionymi bakaliami) 50 g mielonych migdałów Wykonanie: *Mąkę wymieszać z solą, przesiać. *Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać 3 łyżki soku
Z Majeczką w kuchnisól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie
Di gotujeKarnawał w tym roku mamy bardzo krótki, więc postanowiłam Was zaprosić na coś słodkiego… Karnawałowe kwiatki puchatki. Czemu taka nazwa? Bo te ciasteczka puchną podczas smażenia J Tłusty czwartek w tym roku przypada 4 lutego, czyli już niedługo, zgodnie z tradycją będzie można opychać się tłustymi słodkościami bez wyrzutów sumienia. Na blogu jest sporo słodkich karnawałowych propozycji i możecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarnawał trwa, częściej więc niż zwykle sięgamy po coś słodkiego. A to ciasteczka, a to pączki, a to jakieś ciasto...Dziś zapraszam na pyszne ciasto orzechowo kokosowe, które powstało z połączenia kilku przepisów. Na pewno Wam zasmakuje i nie skończycie na jednym kawałku. Mówię Wam, palce lizać ;) Składniki: przepis na dużą blachę *ciasto kruche: 30 dag mąki
Z Majeczką w kuchnijestem miłośniczką zimy, śniegu i minusowych temperatur, więc zimowe miesiące najchętniej bym przespała. Przy moich wiecznie lodowatych stopach i dłoniach chłody to prawdziwa udręka. Brrrr! Jednak takie słoneczne ciasteczka skutecznie poprawiają mi humor. W pięknym kolorze, kruchutkie, delikatne. Z kubkiem kakao - idealne! Kochani, teraz małe ogłoszenie! Ponieważ staram się ograniczać słodycze, na blogu będzie pojawiało się mniej ciast
Cakes By KejtCiasteczka zawsze dobrze mieć pod ręką. Te dodatkowo bardzo ładnie wyglądają, więc przechowywane w słoiku mogą być ozdobą. 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru 1 szkl kakao 0,5 szkl oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka kawy inki szczypta soli dodatkowo : cukier puder do obtoczenia Wszystkie
Polska Zupadodając go stopniowo. Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję możemy nakładać go na pierniczki za pomocą worka cukierniczego lub rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasteczka , Dla dzieci , Pierniki i pierniczki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: miód
https:KKuchniaMniampozostałe wiśnie (wcisnąć je w masę, by nie odpadły). Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej przenieść na metalową kratkę. Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję
Mania Wypiekaniatrzeba nigdzie wychodzić, lepiej zrobić sobie leniwą niedzielę i spędzić ją pod ciepłym kocykiem z kubkiem ciepłej herbaty lub lampką dobrego wina- a do tego niezawodnie sprawdzą się ciasteczka cantucci. Włoski przysmak pełen migdałów. Próbowaliście zrobić je sami? To na prawdę proste. Składniki: 5 szklanek mąki 3 szklanki migdałów w łupince 1,5 szklanki cukru 6 jajek
Z Majeczką w kuchniKolejna odsłona pysznych piernikowych ciasteczek, nie tylko na święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój i z pewnością będą smakowały i dzieciom i dorosłym :) Składniki - ilość na około 25-30 ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 szklanki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 3-4 łyżki stołowe mleka 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam te ciasteczka. Są dość miękkie, mocno orzechowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Masło orzechowe robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki. Masło i cukier mierzyłam za pomocą kubeczka i objętościowo wyszło po tyle samo (1 kubeczek). (9 ciastek) 130g masła orzechowego 85g cukru 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy
Di gotujeLubicie ciasteczka? Taka puszka z ciastkami może czasami poprawić humor, pomóc ugościć niespodziewanych gości lub po prostu być smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty. 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 225 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko szczypta soli 0,5 szkl orzechów włoskich ( ja wymieszałam z orzechami pekan ) 0,5 szkl
Polska Zupaprze sylwestrem! Teraz trzeba zadbać o linię. Ale kto powiedział, ze takie cudne ciastko może być gorsze od pięknie wyglądających tortów! Nic mylnego każdy kto spróbuje tego ciasteczka zrozumie. Znajdziecie w nim moc aromatów, zmielone migdały, orzechy laskowe, cynamon, goździki, kakao, miód spadziowy. Wszystko to co najlepsze! Zapraszam na kawę i ciastko! SKŁADNIKI: - 200 g miodu - 150 g mąki gryczanej
SMYKWKUCHNI