Ciasteczka te Kochani stały się u mnie obowiązkową (zaraz po piernikach) słodką świąteczną przekąską. Są proste i smaczne, uwielbiam je za ten ich orzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło
Kuchenne aromatyPamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych
Kto ugości moich gości?Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki – zawijane szczęście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerodmówiły posłuszeństwa co i rusz boli gardło albo męczy zatkany nos... Choć mało gotowałam mam dla Was trzy smakowite propozycje, jedna z nich już jutro pojawi się na blogu :) Ciasteczka maślane, cytrynowe Miesno warzywne kąski Ciasto z jablkami i porzeczkami
Dzieje kuchennej WiewióryKrótki oddech od prac ogródkowo-balkonowo-zabawowych i wyczarowałam pyszne, malutkie markizy. Ciasteczka idealne na malutką przekąskę, dobre do kawy, herbaty albo po prostu na ząbek :) Posypane cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :) Kruche markizy Składniki: 25 dag mąki tortowej 15 dag masła 4 łyżki cukru pudru jajko skórka otarta z cytryny szczypta soli Przygotowanie
Lawendowe Niebobardzo zabawna, bo przełknięcie ciastka zajmuje nieco czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka
Passions hobbies lifetemu wyprowadziła się do Turcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się bardzo smaczne. Dzisiaj przedstawiam recepturę na niesamowicie kruche ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek kawy, kakao i orzechów był już moją inwencją :). Mam nadzieję, że będą smakować. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryBardzo kruche ciasteczka z kakao i wanilią. Recepturę na ciasto kruche użyte do wyrobu ciastek, dostałam od koleżanki z Turcji. Inne wypieki z "zebrowym" wzorem: - Sernik zebra - Babka zebra (tradycyjna) - Babka zebra (pomarańczowo-kakaowa Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandrypost !!! Na blogu dawno nie pojawiały się ciasteczka :) Postanowiłam to zmienić i przygotować małe, chrupiące słodkości. Są perfekcyjne, jedne z lepszych jakie upiekłam. Sól zawarta w orzeszkach wzmacnia ich smak. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książeczki :) Składniki : 300 g mąki pszennej 220 g masła, miękkiego 150 g cukry trzcinowego 90 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 g orzeszków ziemnych solonych
Chocolate Muffin BlogSernik w wersji mini z dodatkiem ukochanych przez dużych i mały ciasteczek Oreo (lub tych z Lidla Neo). Bardzo fajna alternatywa dla znanych wszystkim babeczek. Mini serniczki świetnie sprawdzą się na imprezach ze szwedzkim stołem lub “candy barem”. Te upiekłam na 30 urodziny mojej przyjaciółki i to był strzał w dziesiątkę :). Nowy post Mini serniczki z oreo pojawił się
Wypieki i Rumieńceposmarowaniu bułki czy chleba w ogóle nie ma mowy. Szkoda mi było całego słoiczka, więc znalazłam przepis, w którym mi nie przeszkadza. Pyszne i szybkie do przygotowania ciasteczka, które wypatrzyłam na Moich Wypiekach . Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła orzechowego (około 300 g) 60 g miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru
Pasja Smakuwykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty. Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można również dodać barwniki spożywcze lub kakao. Ciasteczka udekorować. Ja do dekoracji wykorzystuje pędzle kuchenne i do farbek dla dzieci (oczywiście nowe i umyte), bardziej precyzyjne napisy robię wykałaczką z bardzo gęstego lukru
Mama GotujeCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można
Pink Enveloperozmąconym żółtkiem opcjonalnie można dodać do niego odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego. Następnie marchewki możemy dodatkowo zamoczyć w cukrze ( u mnie co druga). Tak przygotowane ciasteczka ustawiamy pionowo na blaszce do pieczenia. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, do zarumienienia. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRobi się je bardzo szybko, w domu pięknie pachnie wodą różaną i migdałami, a ciasteczka znikają zanim jeszcze dobrze wystygną;) Składniki 200 g mielonych migdałów (ja sama mielę w malakserze zblanszowane migdały) 1 opakowanie zblanszowanych migdałów 2 białka 200 g cukru pudru można dodać trochę kardamonu, ale ja uwielbiam smak i aromat migdałów, kardamon je nieco zagłusza woda różana Przygotowanie
Kulinarne Inspiracje