Przepis na takie ciasteczka podsunęła mi wczoraj koleżanka, która dostała również od znajomej. Bardzo je chwaliła, także nie pozostało mi nic innego jak upieczenie ich i spróbowanie :) Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 160g cukru ( 3/4 szklanki), 125ml wody ( pół szklanki), 125ml oleju ( pół szklanki), 7g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki), 16g cukru wanilinowego. Ponadto
W kuchni u Monikirozpisywać, sami spróbujcie bo pracy przy num tyle co nic. Nektarynka pod kruszonką z amaretti składniki: 4 nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia
Przysmaki Karolkiposzatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około 15-17 minut. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około
Mała Cukierenkaposzatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190oC) przez około 15-17 minut. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około
Mała Cukierenkaciasta smaruje powidłami, przykrywam drugą warstwą i lekko dociskam. Kroję na kwadraty, a potem na trójkąty, układam na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch każdego Scones smaruje mlekiem. 3. Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 C, studzimy na kratce kuchennej, wierzch można posypać cukrem pudrem. Jeśli do ciasta nie dodamy cukru, a powidła zastąpimy serem
Apetyczna babeczkapyszne, kokosowe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz ciasteczka :) Składniki: -60 g masła -2 białka -130 g cukru -200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Przestudzone masło łączymy z wiórkami kokosowymi i dokładnie mieszamy. Do wiórków przekładamy ubitą pianę i delikatnie
KasiekGotujesobie coś niezwykłego. Zaczynam chyba rozumieć jego fenomen. A co Wy sądzicie o szafranie? Lubicie? Używacie? A może w Waszej kuchni brak dlań miejsca? :) Podsyłajcie swoje szafranowe przepisy :) CIASTECZKA SZAFRANOWO-CYNAMONOWE Składniki na masę szafranową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - szczypta szafranu - łyżka gorącej wody Przygotowanie
Życie zamknięte w smakuBiblia, czyli stary zeszyt mojej Mamy. Uwielbiam te poplamione, pożółkłe kartki, powkładane dodatkowe przepisy i zagadkowe receptury znane tylko Mamie. A wśród nich właśnie ten szybki przepis na proste ciasteczka. Pyszne i ekspresowe! Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 200g margaryny 4 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny DODATKOWO
Cakes By Kejtmasa zrobi się brązowa. Po wyjęciu, odczekać ok pół godziny, po tym czasie naciąć nożem kratkę. Odstawić na ok 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie pokroić ciasteczka wzdłuż linii
Słodka Kraina WypiekówRewelacyjne ciasteczka z dodatkiem suszonych jagód goji i likieru o smaku kawowym. Małe co nieco do pochrupania. 150 g margaryny 1 szklanka płatków owsianych górskich z siemię lnianym 200 g maki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml likieru kawowego CANARI 50 g jagód goi W misie miksera ucieramy miękką margarynę
VioletoweKucharzeniepołówce każdego krążka kładziemy kawałek jabłka, a wolnym kawałkiem ciasta zakrywamy jabłko. Ciastka układamy na blasze i pieczemy do zarumienienia ok. 20-25 min w 180 o C. Letnie ciasteczka oprószamy cukrem pudrem
psgotujemytron". Przepis na te maleństwa (Lemon dimples, na Moje Wypieki) znalazłam już dawno, ale kiedy zobaczyłam go ostatnio od razu przyszła mi na myśl Sansa Stark i jej ulubione ciasteczka cytrynowe. Czy zasmakowałyby Lady Sansie? Zrobcie i oceńcie sami :) Składniki: 180g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru padru 1/4 szklanki cukru kryształu 1 jajko 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka solu
Cakes By Kejtrazy, odciąć od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki około 5 cm, każdy delikatnie naciąć nożem w kilku miejscach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otwarły i uformowały koguci grzebyczek. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym
Cakes By Kejtkrojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną masę pokroić na batoniki. Jeden brzeg zatopić w roztopionej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z owocami , Ciasteczka , DLA DZIECI , Na wynos , SŁODKO Tagged: czekolada , daktyle , jagody goji , len , otręby , płatki jaglane
https:KKuchniaMniampomiędzy patyczkami. Przechowywać chłodnym miejscu. Smacznego :) RADA: Kaszę jaglaną można po ugotowaniu zmielić blenderem na gładką masę, wtedy nie będzie widać grudek kaszy. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasteczka , Desery , DLA DZIECI , SŁODKO Tagged: czekolada , kasza jaglana , mleko
https:KKuchniaMniam