Kokosanki – dobrze znane i lubiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi. Składniki na około 25 sztuk: 200 g wiórków kokosowych 80 g masła 2 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru szczypta soli 3 łyżki marmolady Masło rozpuszczamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy do niego 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka
Trzeci talerzNajszybsze ciasteczka owsiane, wcale nie takie fit bo z masłem ;-P SKŁADNIKI: - 120 g masła z lodówki - 150 g płatków owsianych z owocami tropikalnymi - 120 g mąki owsianej - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki miodu - 1/2 opakowania posiekanej białej czekolady Całość zagniatamy jak najszybciej. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka. Układamy na blaszce i pieczemy
SMYKWKUCHNIMąka kokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu... Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Dodatkowo bardzo sycą, mają cudowny, kokosowy posmak i ten kuszący aromat... Są miękkie, dosyć wilgotne
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przeeepyszne, a dodatkowo - niezwykle proste w przygotowaniu i nie zawierają jajek. Możecie pokombinować z dodatkami i do środka dodać czekoladę, czy np. bakalie. Idealnie komponują się również z dodatkiem konfitury lub jedynie posypane cukrem pudrem. Polecam! (20 sztuk) 300g masła/margaryny 340g mąki pszennej 140g cukru (można dać
Di gotujerozprowadzać płasko Piec w temp. 180*C przez około 20 min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje uwagi: Podczas pieczenia ciasteczek należy uważać, by ich nie przypalić. Następnym razem dodam mniej rodzynek, bo one najszybciej się przypiekają. Aby masa
Proste Potrawyprzygotowania: Mieszamy ze sobą suche produkty białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do suchych składników razem z wodą, mieszamy z powstałej masy w lekko zwilżonych dłoniach lepimy ciasteczkach pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez około 15 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Mała Cukierenka . Ciasteczka od razu rzucają się w oczy i prawda, że zachwycają swoim uroczym wyglądem? Przy okazji są bardzo smaczne... Ich maślany smak i cytrynowo-śmietankowy aromat zachwyci każdego! Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze. Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która
Di gotujeProste ciasteczka owsiane z lekką cytrynową nutą i dużą ilością czekoladowych drobinek, które rozpływają się w ustach... Możecie użyć dowolnej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu, erytrolu, ewentualnie cukru trzcinowego. Mąkę owsianą można przygotować samemu w domu lub kupić gotową. Zapraszam :) Składniki: 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła orzechowego skórka otarta z połowy cytryny pół tabliczki gorzkiej
Chocolate Muffin Blogminut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko się pieką). Piekłam na najniższym poziomie
Mała Cukierenkaskładników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach, bo rozrosną się na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczka delikatnie powciskać M&M'sy. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 8-10 minut (nie dłużej!) w 180 stopniach. Ciastka ostudzić na kratce. (Początkowo będą miękkie i jakby niedopieczone, ale podczas
Di gotujewyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi. Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”. Składniki na około 40 sztuk: 500 g mąki pszennej tortowej 250 g smalcu 200-250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka
Trzeci talerzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się w przypadku niespodziewanych gości. 1 płat gotowego ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie Dodatkowo: miód sezam Z ciasta ciasta francuskiego powycinać kółka (szklanką). Na środku połowy okręgów ułożyć po kawałku (dość sporym) brzoskwini. Całość przykryć pozostałymi
Di gotujeBezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami na bazie mąki ryżowej Kolejne ciasteczka owsiane w moim wykonaniu, ale tym razem dla osób nietolerującym gluten, lub tych, którzy po prostu wolą lżej i zdrowiej :) Nie ma w nich grama mąki białej, cukru, jajek czy czekolady. Polecam je bardzo jako przekąskę między posiłkami, zamiast niezdrowych batonów, czy kanapek. SKŁADNIKI
Calzonella.comBardzo smaczne ciasteczka bez dodatku jajek. Są trochę pracochłonne ale efektowne. Składniki ciastka 3 szkl mąki 1,5 szkl cukru pudru 3/4 kostki stopionego masła ekstrakt waniliowy lukier 1 białko ok. 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki: … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypołączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku
Smakołyki Asi