cykl propozycji na świąteczne wypieki. Pierwszą z nich jest sernik z suszonymi śliwkami na ciasteczkowym, orzechowym spodzie z polewą czekoladową ganache. Ciasto smakuje po prostu fenomenalnie! Masa serowa jest aksamitna, kremowa i delikatna. Spód zaś lekko chrupiący z nutką orzechową. Wierzch sernika oblany pyszną polewą czekoladową ganache. Taki sernik będzie pięknie prezentował
Marta Gotujeproszkiem do pieczenia i sodą) i sokiem z cytryny w dużej misce. Do mielenia migdałów użyłam młynka do kawy. Skórkę kandyzowaną posiekać jak najdrobniej i dodać do masy. Całość wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto jest dość lepiące. Odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. W tym czasie powinno zgęstnieć. Z ciasta wyrabiać ręką kulki wielkości orzecha włoskiego. Przy wyrabianiu moczyć ręce
Bulliozagnieść rękoma. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją w porównaniu do bułki tartej, bo się tak nie przypala. Włożyć do blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami . Keksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Grunt to przepis!sztywną piane, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubite białko dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Ciasto przecinamy na pół tak, aby powstały dwa krążki i nasączamy rumem i przekładamy konfiturą. Polewa czekoladowa
Biały fartuszekwlać go od razu więcej, by dolewany potem nie wsiąkał w placki). Do masy serowej dodać mąkę i wymieszać masę mikserem. Łyżką moczoną w gorącym tłuszczu nakładać masę na patelnię. Każdą łyżkę ciasta rozsmarować równo na placek o grubości ok. 5 mm. Układać placki niezbyt ciasno obok siebie, bo podczas smażenia powiększą się. Placki smażyłam z obu stron
Weekendy w domu i ogrodziekropla truskawkowa) W misce umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być
Di gotujeCzasem pojawia się u mnie nagła niespodziewana potrzeba zrobienia ciasta. I nie ma, że masa obowiązków, że tv kusi serialem, ja zamykam się w kuchni i czaruję ;) Tym razem wyczarowałam ekspresowy puszysty jabłecznik. Ekspresowy z 2 powodów, szybkości wykonania i szybkości znikania ;) heh musiałam schować kawałeczek żeby zrobić mu zdjęcie ;) Z racji tej "ekspresowości" przepis dodałam do akcji blogerskiej prowadzonej
Cynamonowe szczęścieKaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsmaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka). Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy. Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchencukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki czekolady. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można uformować kulki, które należy mocno spłaszczyć.) Otrzymane ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujecukier i cukier waniliowy. Wszystko miksujemy, żeby składniki nam się połączyły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do reszty i miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Borówki myjemy, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, nakładamy na patelnie i łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z obu stron
kruche babeczkiczekoladę (może być też starta). Całość dokładnie wymieszać łyżką i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć drugą częścią. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 5. Masę krówkową wyłożyć na wierzch ciasta. (Aby łatwiej ją rozprowadzić polecam wstawić otwartą puszkę do rondelka z wodą i powoli podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając) 6. Całość posypać płatkami migdałów
A Ty Smakuj Mnienich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę i cukier. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka i całość mieszamy (najlepiej szpatułką), tak aby masa stała się puszysta. Porcje ciasta nakładamy na mocno rozgrzaną płytę gofrownicy i pieczemy do momentu aż ciasto będzie zarumienione
Emcia Pichcimlekiem i jajkami. W osobnym naczyniu łączymy dokładnie wszystkie suche składniki. Miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nie należy robić tego zbyt długo. W cieście mogą zostać grudki. Przekładamy masę do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni
Wrzosowa Polanamasło, po nim śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut
karmelowy