ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:789/3191)

Cytrynowo-kawowe mini babeczki 166

serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy stopniowo dodawać jajka, nadal ucierać. Następnie dodać suche składniki i mieszać do ich połączenia się. Ciasto podzielić na dwie części(...)nich dodajemy łyżkę ekstraktu cytrynowego natomiast do drugiej 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek(u mnie 6 mini babeczek), najpierw jasną a później ciemną masę. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni

Krakowskie smaki Ani
Sernikowy puch 335

zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera 180g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy(...)stała się gładka. 3.  Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, dodać ocet i całość dokładnie wymieszać. 4.  Masę serową wylać na spód blaszki gdzie było starte ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie na gorące ciasto wyłożyć ubite białka, rozsmarować na całej powierzchni

Szalona Kuchnia Eweliny
TORCIK TRUSKAWKOWY 109

Dzień mamy też przygotowuje coś słodkiego. Jaka potrawa kojarzy mi się więc z mamą? Torcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie. Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska(...)dżemu truskawkowego a następnie 1/3 ilość masy kokosowej. Na rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony herbatą a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem nasączonym herbatą. Pozostały krem rozsmarować na bokach oraz wierzchu ciasta. Na wierzch i boki układamy truskawki. Posypujemy opcjonalnie posypka czekoladową. Dla wszystkich czytelników bloga mam 10% (na hasło: durszlak10) zniżki na zakupy

Kuchnia w oparach
Zapach wiosny w powietrzu i jej smak na talerzu 138

pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie masy nam się skończą. Babkę pieczemy(...)Jeśli nie mamy foremki na babkę, możemy ją również upiec w tortownicy o szerokości 26cm, w takiej wersji jeśli chcemy mieć ładne paski, nakładamy ciasto naprzemiennie (po 2 łyżki jasnej i 2 łyżki ciemnej masy) na środku tortownicy, pozwalając mu się swobodnie rozpływać do brzegów formy. Poniżej przepis na pasiastą babkę w wersji do wydruku i PDF Artykuł Zapach wiosny

KulinarneImpresje.pl
żyrafa- rolada z truskawkami i galaretką 174

łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na masę serową: 200 g serka białego  200 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru zielona galaretka pokrojona w kostki 150 g truskawek banan Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu . Białka ubić na sztywno(...)szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z  mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać.  Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao. Przełożyć do szprycy jasne ciasto i wyciskać na blachę wyścieloną papierem wzorek (coś jak nieregularna kratka). Następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 505

wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły - w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru. Cała prawda o naleśnikach, oczywista ;) Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni, a samo ciasto zwykło być rzadkie. Nalewamy na patelnię bardzo mało, żeby rozlało się cienko po całej powierzchni. Pamiętać należy o uprzednim wysmarowaniu dna patelni świeżym, dobrej jakości smalcem wieprzowym bądź masłem (najlepiej(...)przeznaczamy na torty, babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie  tylko z jednej strony. Np. : NALEŚNIKI PRZEKŁADANE MASĄ OWOCOWĄ  Z CUKREM Przygotowujemy ciasto naleśnikowe wg. przepisu poniżej, smażymy tylko z jednej strony. Podsmażoną stronę smarujemy cienko konfiturami bez soku, marmoladą lub dobrze wysmażonymi powidłami i składamy w trójkąty

Moja Książka Kucharska
Brownie z malinami 230

Bardzo czekoladowe amerykańskie ciasto brownie już drugi raz u mnie na blogu, ale tym razem przepis na bazie z mąki orkiszowej. Na wierzchu ułożyłam maliny, ale myślę ze sprawdzą się również truskawki. Składniki na formę 20x20cm: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1/2 szkl. cukru brązowego 2 jajka 1/2 szkl. mąki orkiszowej łyżka kakao szczypta soli 200 g świeżych(...)wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty. Do tak powstałej masy dodać jajka i ponownie zamieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do formy, wyrównać. W ciasto powkładać maliny w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż ciasto lekko podrośnie. Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia a następnie pokroić na kwadraty

wyzwania kuchenne
3 Bit bez pieczenia. 144

ciasto chyba wszyscy dobrze znają, więc nie trzeba go specjalnie przedstawiać :) Trzy masy przełożone herbatnikami i posypane utartą czekoladą. Pyszności :) Na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu na ciasto bez pieczenia, a robi się coraz cieplej. Nie każdy będzie miał ochotę w upały włączać piekarnik, tak jak ja :) Mnie tam nic nie powstrzyma przed upieczeniem ciasta :) Jest sobota, ma być(...)pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć masę budyniowa i na to ponownie warstwę herbatników. Lekko docisnąć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać utarta czekoladę. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą

Agusiowe smakołyki
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 181

zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Rafaello 259

przepis. Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach. CIASTO RAFAELLO Składniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 białe czekolady 3 śmietany śnieżki 1 szklanka śmietany 30 % 1,5 szklanki mleka(...)energicznie mieszamy.  3. Śmietany śnieżki ubijamy w zimnym mleku, łączymy razem z czekoladami i dodajemy 15 dkg kokosu ( 5 dkg zostawiamy do posypania ciasta). Na jeden biszkopt wykładamy 3/4 masy. 4. Przekładamy drugim biszkoptem. 5. Smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem.   SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Proste ciasto na sobotę – przepis na ciasto czekoladowe a’la brownie z masłem orzechowym 149

też zestawienie rozpływającego się w ustach brownie z elementem słonym, które sprawia, że to ciasto się po prostu zapamiętuje ze względu na niebanalny smak. Dobra wiadomość jest taka, że ciasto można zrobić z kilku produktów, które są w domu, robi się je w dosłownie chwilę i w piekarniku też nie spędza dużo czasu. Zła wiadomość jest taka, że ta czysta(...)kakao. Do masy stopniowo wsypuj mąkę i dalej chwilę miksuj, aż masa stanie się jednolita. Małą formę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj niewielką ilością masła. Przelej masę do formy. Na wierzchu ciasta wyłóż przy pomocy łyżeczki masło orzechowe w dość równych odstępach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 30 minut – jeśli lubisz mokre brownie

Eat me! Fit me!
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 358

Takie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki kakao20 dag  cukru3/4 szklanki śmietany 30 %12,5 dag masła2 jajka17,5 dag mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować ciągle(...)wysmarować tłuszczemMasło utrzeć z 10 dag cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajkuDo masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubićWlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min.                   przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty PacerAutorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje

Proste Potrawy
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 266

Plum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami(...)łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto Latte Macchiato 276

Ciasto Latte Macchiato To ciasto, jest idealnym połączeniem wszystkiego, co uwielbiam w dobrym placku...kawa, odrobina dobrego alkoholu, wilgotny biszkopt i masa na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku....czy może być coś lepszego? Pewnie tak :) Ale dla mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam. Polecam szczególnie Tym, którzy(...)Następnie dodajemy olej i wodę i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Blaszkę (u mnie 25x29) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem

na moim stole...
Chłodnik truskawkowy z mlekiem kokosowym i krakersami z quinoy 169

macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor. W zależności od tego jak grubo rozprowadzimy ciasto powinno to zająć około

Quinoa Raz!