Ciasto drożdżowe Można z niego przyrządzić zarówno ciasto lub drożdżówki czy pieczone pączki. 🍰🍩🍪 Składniki: - 1kg mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru/ksylitolu - 250g oleju kokosowego - 1/2 opak.drożdży świeżych - 400ml mleka - 2 jaja, - 3 żółtka jaj - szczypta soli Sposób przygotowania: - mąkę przesiej do dużej miski i dodaj szczyptę soli, - jaja utrzyj z cukrem/ksylitolem, - olej rozpuść z mlekiem w rondelku(...)letniego mleka wraz z olejem dodaj drożdże - wymieszaj, następnie roztwór dodaj do miski z mąką, na koniec jaja z cukrem/ksylitolem i wszystko razem ugniataj na jednolitą masę, - w razie konieczności (jakby ciasto się bardzo kleiło) dodaj trochę mąki; - ciasto odłóż w ciepłe miejsce na 1,5h do 2h, - przygotuj z wyrośniętego ciasta to, na co masz ochotę.😊 Przepis na pączki
MintTastedużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej(...)miski nie dotykało wody. Od czasu do czasu mieszamy, aż wszystko się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze spobą w gładką masę. Gotowy Ganache zestawiamy z garnka do lekkiego przestygnięcia. (Ciasto oblewamy nie gorącym ale letnim ganache). PRZEKŁADANIE: Jeden z czekoladowych blatów kładziemy na paterze. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na czekoladowym blacie, przykrywamy drugim blatem i delikatnie
Domowe Tortyprzez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec(...)podgrzać, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego). Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Brzegi formy oddzielić od ciasta ostrym noże, zdjąć obręcz tortownicy. Tort polać ostudzoną polewą
Pożeraczka, czyli raz adobrzepęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii lub cukier waniliowy . Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić
Sama słodycz i szczypta chiliupiekłam w formie 30×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, najlepiej sezonowe! Także bakalie i ulubiony aromat do ciast Składniki: 2 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 5 moreli, w oryginalnym przepisie puszka brzoskwiń 1/2 szklanki oleju szklanka śmietany, u mnie 18% u mnie dodatkowo: cukier waniliowy zapach(...)białek, ucieram z cukrem. Po chwili dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, miksuję. Białka zimne miksuję ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję do masy, mieszam już delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam do formy, wtykam posiekane morele, posypuję cukrem waniliowym. Piekę 55 minut w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. PLACEK
Zasmakuj Kuchniskusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa truskawkowa: 800 g truskawek (ja dałam(...)delikatnie wlewać ostudzoną żelatynę nie przerywając miksowania. Wyłożyć szybko na masę truskawkową i wyrównać ( ja się trochę zagapiłam bo mi dziecko przeszkodziło i jest nie równo, gdyż masa zaczęła już tężeć). Wykończyłam ciasto galaretką, ale można również posypać tartą czekoladą. Smacznego
talerz przyjemnościszklance wrzątku, przestudzić i wylać na masę. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. 200ml kremówki ubić, dolewać galaretkę i całość wymieszać. Wylać na galaretkę. Przykryć masę drugim waflem. Można obciążyć ciasto deską. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Pokroić na kwadraty
Magiczne Życie Martytych okruchów, przydadzą się do kremu. (* Ja biszkopt zostawiam w uchylonym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5-10 min po czym wyjmuje go i upuszczam blaszkę z ciastem puki jest ciepłe w środku na podłogę. Powoduje to, że biszkopt jest równy i nie ma wybrzuszenia na środku.) Beza, to nic prostszego. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy(...)misce ubijamy śmietanę z około 1 łyżką cukru. Dodajemy śmietanę do serka z czekoladą, na koniec wsypujemy do miski okruchy z biszkopta. Delikatnie mieszamy na gładką masę i chłodzimy w lodówce. Ciasto można nasączyć rumem czekoladowym, chociaż jest tak delikatne, że jest to zbędne. Przekładamy biszkopta kremem, zostawcie ze 2 łyżki kremu, trzeba na niego przykleić bezę. Teraz czas
Kuba GotujeBiałka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 2 czerstwe bułki, 250g(...)wymieszać z wiórkami kokosowymi. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać namoczone bułki. Wymieszać i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce masy z bułki. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą dżemu, rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić. Wierzch: 100g wiórków kokosowych, 80g masła, łyżka cukru, 200g mlecznej czekolady
Z miłości do słodkościKolejne dietetyczne ciasto, tym razem jabłecznik z kokosowym ryżem basmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym(...)Jabłka obierz i upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne! Buziaki
SMYKWKUCHNIdomowej nalewki) i kawałkami czekolady. W dodatku masa serowa nie zawiera mąki, więc jeśli zrezygnujecie z herbatnikowego spodu i zastąpicie go np. daktylami, to ciasto będzie całkowicie bezglutenowe. SKŁADNIKI (ok 16 sztuk) masa serowa 500g twarogu sernikowego 2 jajka 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu/erytrolu ok 30 wiśni (mrożonych lub z nalewki) 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego
DefinicjaSmakuszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową : 1 kg twarogu 1/2 kostka masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na spód blachy, resztę(...)zalewy, połowę pokroić na małe kawałki i dodać do masy serowej. Ja dodatkowo wlewam szklankę soku z brzoskwiń do masy serowej. Masę wymieszać i wylać na przygotowane w blasze ciasto. Na wierzchu układam resztę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Odłożone białka ubijam z 1/2 szklanki cukru. Pianę wykładam na wierzch, a na to ścieram na tarce
Ciasteczkowy Potwórmną "chodził". Zabrałam się więc pewnego dnia za niego i tak oto wyszła tarta. Muszę przyznać, że całkiem dobra, choć mogłabym ją mocniej doprawić. Następnym razem pójdzie lepiej :) Składniki: Ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g zimnego masła 5-6 łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki(...)Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami. 5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Pasja SmakuŁatwa w przygotowaniu, dobrze wygląda i świetnie smakuje. Babka zebra - wilgotne, maślane, pachnące wanilią i czekoladą ciasto. Polecam nie tylko na święta. składniki: 300 g masła 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku od pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki kakao 7 łyżek wody 5 dużych jajek 1/2 szklanki letniego mleka cukier puder do posypania(...)stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po każdym dodaniu delikatnie mieszając. Kakao łączę z pozostałym cukrem i wodą tak, by powstała dość gęsta papka. Do masy kakaowej dodaję 1/3 część ciasta i mieszam mikserem. Formę do babki (średnica 22 cm) smaruję masłem i posypuję tartą bułką. Do formy wykładam 2 łyżki jasnego ciasta
babka w formieSernik to wymagający wypiek. Aby się udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej(...)wyjdzie suchy, można „zamaskować” ten fakt aromatycznym sosem z owoców, wykorzystując go jako polewę do sernika. Ale aby taka sytuacja nie zaistniała, można temu zapobiec, dodając do masy serowej na etapie przygotowywania ciasta nieco śmietanki kremówki lub 2-3 łyżki serka ricotta. Wilgotność zależy także od rodzaju twarogu. Jeżeli widzimy, że nasz ser jest suchy, koniecznie należy go „nawilżyć
Raj dla Podniebienia