ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:773/3191)

Babka rumowa 262

cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Gdy masa zwiększy objętość dodawać kolejno jajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek i dodatkowe 50 ml rumu. Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować

I LOVE LIFE
Biszkoptowe naleśniki z konfiturą z wiśni 162

olej do smażenia do podania konfitura z wiśni PRZYGOTOWANIE: Oddzielam żółtka od białek. Przesianą mąkę mieszam z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie mieszam masę rózgą kuchenną lub mikserem. Ciasto ma być gładkie, odstawiam je na 30 minut. Z białek ubijam sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem, które odpoczęło. Za każdym razem przed nałożeniem porcji na patelnię

Zasmakuj Kuchni
placek ze śliwkami 191

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy śliwki, kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Średniej wielkości blachę

Miód i pieprz
Mini tarty biszkoptowe z truskawkami i mascarpone 205

jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, aromat waniliowy i delikatnie mieszamy. Potem mieszamy mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do form do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni ok. 10-12 minut. Teraz robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem

Kuchenne Wariacje
ciasto "orzechowa delicja" 1074

Ciasto tortowe, zakropione alkoholem, z naszą ulubioną domową polewą kakaową. Ładnie się kroi i ciekawie prezentuje, dlatego myślę, że będzie świetne na rodzinne przyjęcia. Nie ma w nim nic skomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)miski i ubijać aż będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Galaretkę rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe 1 182

jest zdecydowanie jednym z najlepszych. Ciasto marchewkowe /na dużą blachę / 6 jajek 3 szklanki cukru 3 szklanki mąki 2 szklanki oleju 3 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki marchewki (drobno startej) 1 płaska łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej garść rodzynek (opcjonalnie) garść orzechów włoskich posiekanych szczypta soli Masa 1/2 litra śmietany 36% (schłodzonej(...)bakalie. Piec ok. 1h 15 min (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Następnie ubić śmietanę na sztywno. Dodać ser i wymieszać mikserem. Szczyptę osolić. Ciasto przeciąć na pół i przełożyć masą. Smacznego

Biały fartuszek
Rafaello 450

poczęstować gości. Ciasto wyszło delikatne, ale dość słodkie, no i oczywiście baaardzo kokosowe, myślę że ten wypiek na niejednej imprezie jeszcze u nas zagości.  Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (przepis z bloga " Zwykła mama ")   Biszkopt:   4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa kokosowa(...)się połączą. Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Studzić powoli najpierw w piekarniku, potem na kratce.   Gdy ciasto się piecze można zacząć przygotowywać masę. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając dodać do nich śmietanę, podgrzewać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć z ognia

Simply Food
Przepyszna babka puszek z jogurtem 182

Bardzo dobra babka, puszysta i wilgotna. Prawdziwy puszek, gąbeczka. Ciężko dokładnie określić konsystencję tej babki. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, esencją waniliową, solą na gładką puszystą masę. Następnie co jakiś czas dodawać po jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche dodać do masy maślanej(...)wymieszać. Na koniec dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Uzyskując gładką i puszystą masę. Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jeśli macie sylikonową formę nie trzeba smarować. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 195 C i piec godzinę. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia w razie potrzeby lekko przedłużyć czas pieczenia. Po wyjęciu

Kuchnia Pokoleń
Prowansalskie tartaletki z warzywami 225

wody, jeśli ciasto nie chce się kleić Farsz: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 6-7 pieczarek 1 ząbek czosnku majeranek, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Masa jajeczna: 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego szczypta soli 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany szczypta gałki muszkatołowej Do podania: świeżo starty(...)małe tartaletki lub jedną dużą tartę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut. Farsz Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut. Masa jajeczna Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy

Mango Papaja
Rafaello 568

pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy(...)Upieczony biszkopt kroimy na pół. Obie cześci nasączamy kawą rozpuszcalną (dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzącą wodą i osładzamy 2 łyżeczkami cukru). Na jeden biszkopt kładziemy prawie całą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu wykładamy masę kokosową

Zainspirowana w kuchni
WŁOSKI ORZECHOWIEC 163

cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko oraz serki homogenizowane. Nie przerywając miksowania dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyjmujemy z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej(...)łyżka nadzienia na jednego zawijańca). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 min. Rada: 1) Przy wykonywaniu ciasta wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę tj. temperaturę pokojową, aby masa się nie zważyła. Dlatego jak wyciągamy masło, aby nam zmiękło to powinniśmy wyciągnąć również jajko oraz serki homogenizowane. 2) Gdy nie mamy mąki gryczanej

Kuchnia MagdaLeny
Prosty sernik malinowy 252

dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 24x28

Monia miesza i gotuje
Szybki piernik 204

się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku

Salonik smaków
Ciasto czekoladowe tortowe z wiśniami 196

pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu. Biszkopt zawsze się udaje, frużelina wiśniowa pasuje idealnie do kremu czekoladowego, a śmietana na wierzchu jest nie tylko piękną ozdobą, ale również nadaje ciastu kolejnych walorów smakowych. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa(...)zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić. Następnie wlać ostudzoną i gęstą masę czekoladową, po czym zmiksować krótko do połączenia składników (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zważyła).  Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie równe części. Obie nasączyć sokiem wiśniowym. Następnie na dolnym biszkopcie rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, następnie warstwę kremu czekoladowego i nałożyć górny biszkopt. Na wierzchu

Passions hobbies life
drodżowa buła z wiśniami 149

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości

Miód i pieprz
Sernik piernikowy 231

pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (termoobieg) lub 170-180 stopni C (bez termoobiegu) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomoca noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. MASA SEROWA Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, masło, cukier wanilinowy oraz budyń. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Podczas(...)stopniowo dodajemy śmietankę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotową masę równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie.. Na tarce ścieramy do czystej miseczki odkrojony wcześniej wierzch spodu piernikowego. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika , za pomocą tarki ścieramy ze zmrożonego ciasta paski, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik Królewski 265

godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę, nie musi być równo a nawet nie powinno :) piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód przez 15 minut. Wyciągamy podpieczony spód i robimy masę serową. Masło ucieramy z cukrem do "białości", dodajemy po jednym żółtku(...)cały czas ucieramy, dodajemy po łyżce sera na przemian z budyniem, białka ubijamy i już tylko łyżką lub ręką łączymy z masą serową. wykładamy masę na podpieczony spód i ścieramy drugą część ciasta na wierzch. Pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Smacznego

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania