Miłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły deser dla każdego łasucha słodkości a także znakomita propozycja na świąteczny stół. składniki na formę formę 22 na 28 cm śmietana kremówka 30 % ( 2 razy po 500 ml ) 2 białe czekolady ( każda(...)zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów, na ciastka przekładamy masę kokosowo- biszkoptową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie kładziemy drugą warstwę krakersów. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiego naczynia wlewamy pozostałą śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem i śmietan- fixem. Ubitą śmietanę starannie
Smakowite DaniaSkładniki / Ingredients:250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia)2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups flour dough4 jajka / 4 eggs16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar2 jabłka / 2 apples cynamon / cinnamontortownica / springform panSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie(...)składniki i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy jabłka na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash
Projekty ze smakiemorzeszki ziemne niesolone – 1,5 szklSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem.Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( 16-18cm ) i dokładnie dociskamy.Wkładamy do zamrażarki.MASA KARMELOWA :Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta – powinna być w temperaturze pokojowej.Cukier rozpuszczamy w rondelku o grubym dniem
Ostra na Słodkoprzygotowania Do misy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, następnie dodajemy masło i siekając nożem łączymy na jednorodną masę. Teraz do mąki i masła dodajemy dwa całe jajka i jedno żółtko i całość wyrabiamy na gładkie ciasto, po czym odkładamy je na 40-60 minut do lodówki. Połowę schłodzonego ciasta wałkujemy i wykładamy(...)masy, całość delikatnie ze sobą mieszamy, dodając mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, oraz rodzynki ( wcześniej namoczone i odcedzone na sicie) Masę przekładamy do tortownicy, w ierzch sernika dekorujemy pozostałą częścią kruchego ciasta ( układając je na przykład w formie kratki) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. W tej temperaturze
Miód i pieprzrobić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt z dodatkiem kakao
Karo in the Kitchenzamieścić raz jeszcze. Pochodzi z niezwykłej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry (polecam wszystkim miłośnikom polskiej kuchni). Po przygotowaniu surowego ciasta piernik musi dojrzeć powoli w chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie. Jednak podobno najlepszy jest, gdy leżakuje przez 4-6 tygodni. Po upieczeniu potrzebuje około 3 dni, żeby nabrać mocy(...)domowej przyprawy do piernika ) opcjonalnie garść posiekanych orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Miód, cukier i tłuszcz podgrzewać stopniowo prawie doprowadzając do wrzenia. Następnie ostudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać (jednocześnie wyrabiając ciasto) mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Opcjonalnie można też dodać bakalie. Ciasto bardzo starannie wyrobić, a następnie przełożyć* do kamionkowego lub emaliowanego garnka (może
Pełny talerzśliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały? Składniki: Ciasto: 120 gram masła 5 żółtek 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 5 białek 150 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego(...)przygotowaną masę budyniową wylewamy na spód. Kruszonka Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Ciasto piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Gofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą …Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów!Pizzowe ciasto … soczysty kurczak i aromatyczne przyprawy sprawiają , że nikt nie przejdzie obojętnie!Taka przekąska świetnie zastąpi wszystkie niezdrowe fast foody na mieście i sprawdzi się jako kanapka do szkoły czy pracy!SKŁADNIKI(...)szczypta- olej – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Gofrownicę rozgrzewamy na maksymalną moc. Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtko oraz 1/3 ilości mleka.Składniki mieszamy na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka.Ciasto odstawiamy na 10 minut.Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Mieszamy delikatnie z ciastem.Dodajemy przyprawę do pizzy.Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut
Ostra na Słodkotruskawek. A jak już kiedyś wspominałam, nie przepadam za nimi w formie nie przetworzonej. Stąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica(...)pomocy miksera mieszamy serek śmietankowy z lemon curd. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy tortownicę z zamrażaki i przekładamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy formę na minimum godzinę do lodówki. Truskawki kroimy w ćwiartki. Nastepnie dekorujemy nimi schłodzone ciasto. Na sam koniec ścieramy białą czekoladę i posypujemy nią truskawki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnitylko z połowy składników. Wprawdzie jak na mój gust okazało się troszkę za słodkie, dlatego połączyłam je z niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka(...)mleko kokosowe. Masę wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe. Ciasto
Kuchenne zapiski Edytydnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusipieczone u mnie nie tylko z okazji świąt. Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy. Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :) Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się od siebie niewiele proporcjami, a w smaku(...)pieczenia i sodą oraz wódkę (lub spirytus). Ciasto jest bardzo gęste, nie zrażajmy się tym. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło
Walijskie Pichceniezamiast kremu kokosowego (Allegro) można użyć gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj masę jaglaną jasną, wyrównaj, później borówkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 25-30 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną białą
Qlinarnie i QlinarnieZapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka . Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można c iastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości. Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam(...)Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 10 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez
codojedzenialodówki na kilka godzin tort się dość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g) 2 galaretki o dowolnym smaku do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. przygotować masę: Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego
Mama Gotujeszklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze "Śnieżkami", do ubitej masy dodać lekko tężejącą galaretkę, cały czas przy tym miksując. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt i szybko wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta: 2 opakowania galaretki cytrynowej; 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie); 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej); 2 opakowania "Śmietan-fix"; 4 łyżki cukru(...)przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać delikatnie na piankę cytrynową i odstawić, by dobrze stężała na powierzchni ciasta. Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać "Śmietan-fixy" i nadal ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką i wyciskać na galaretce równe paski. Wierzch ciasta posypać startą
In my kitchen