łyżki mąki 100 g migdałów w płatkach okrągła forma do ciasta (może być też forma do tarty) wysmarowana masłem i podsypana odrobiną mąki Przepis na Toscę – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem Rabarbar oczyścić ze skórki i drobno pokroić. Wymieszać w miseczce z wanilią, cukrem, pieprzem i octem. Odstawić na minimum pół godziny. Jajka ubić z cukrem(...)piekarnika w 180 stopniach (góra -dół). W tym czasie wymieszać masło z cukrem i mąką, tak żeby nie było grudek i dodać do tego migdały, żeby słodka masa dokładnie je oblepiła. Kiedy ciasto jest upieczone wyjmujemy je na chwilę z pieca i dekorujemy je warstwą migdałów. Uważamy, żeby się nie poparzyć, bo ciasto jest gorące. Wstawiamy ciasto z powrotem
Ugotowane pozamiataneżelatyna 3 łyżki cukru pudru czekolada Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier. Ubijamy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W trakcie rozrabiania ciasta, dodajemy olej. Pod koniec rozrabiania ciasta dodajemy łyżkę octu. Ciasto dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika(...)poprzek. Przygotowanie śmietany: Najpierw w połowie szklanki gorącej wody rozrabiamy 1 łyżkę żelatyny. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy na sztywną masę, w czasie miksowania dodajemy rozrobioną, ostudzoną żelatynę i cukier puder. Ciasto przekładamy bitą śmietaną. Na wierzchu ciasta rozprowadzamy roztopioną czekoladę. Smacznego
Jak u mamyCiasto ze słonecznikiem zatopionym w kajmaku, z dodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam(...)przygotowany wcześniej biszkopt. Masę wygładzamy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą krówkową - kajmakiem (gdyby masa była bardzo gęsta, lekko ją podgrzać, moja była idealna do rozsmarowania bez podgrzewania), wyrównujemy. Wierzch obsypujemy podsmażonym słonecznikiem, lekko dociskamy. Schładzamy ciasto w lodówce. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne Zdrowewedług poniższego: 1. Żółtka zmiksuj z cukrami na puch. 2. W osobnej misce/naczyniu szerokim posiekaj masło z mąką na taką kruszonkę. 3. Gdy masa żółtkowa jest pulchna, porcjami dodawaj mączną kruszonkę, proszek, ocet i miksuj. 4. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. 5. Ciasto podziel na 2 porcje(...)Mama tą porcją większą wylepia formę od razu, a tę mniejszą schładza. 7. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. 8. Na jabłka wyłóż pianę z białek. 9. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. 10. Piecz przez 1h i 45min
Raj dla Podniebieniapotem na dno ODWRÓCONEJ blachy, w której się piekł i na jeszcze ciepłe placki rozprowadzam masę kajmakową, u mnie była to odnaleziona w spiżarce masa orzechowa. Na kajmaku lądują dość gęsto porzeczki, na obu częściach ciasta już z kajmakiem. Kwaskowe porzeczki wspaniale łączą się ze słodką masą krówkową. Ubijam na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru i sokiem cytryny. Następnie(...)placka. Połowę serowej masy rozprowadzam na placek w głębokiej blaszce, ukrywając w niej porzeczki. Na niego wędruje drugi, trzeba go spokojnie zsunąć z dna blachy na serowe przełożenie. Teraz drugą część serka rozprowadzam po porzeczkach z kajmakiem. Po wierzchu jeszcze parę porzeczek dla ozdoby. Najlepiej odstawić teraz całość na przynajmniej godzinę, aby się kruche ciasto lekko zmiękczyło, ale obecność
I tu będę miała takie teoczami stanęły mi maleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne, nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka(...)cukru pudru3 łyżki galaretki truskawkowej (proszek)dodatkowo:125 g gęstego dżemu truskawkowegoMasło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć.Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: I. Ciasto: 1 puszka ananasa 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 4 jajka 1 szklanka brązowego cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki wody różanej 1 łyżka zalewy z ananasa łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone(...)gładką masę. Na końcu dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Umieszczamy w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2-3 części. Przekładamy je schłodzoną masą. Wierzch również smarujemy i dekorujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega
DominikaDolciżeby dodać wpisy na bloga, projektowanie ogrodu, sadzenie kwiatów i krzewów to moje zajęcie :) mam tyle zaległych przepisów i nie wiem kiedy się za nie zabiorę. To ciasto chciałam Wam polecić bo naprawdę warto je upiec :)jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a szybko znika z talerzyków :) Biszkopt kakaowo-kawowy do tego pianka z kremówki, serka mascarpone(...)kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem następnie po łyżce dodajemy masę serowo-czekoladową.Żelatynę delikatnie podgrzewamy dodajemy łyżkę masy śmietanowej, mieszamy.Następnie wlewamy do reszty masy i chwilę mieszamy mikserem. Z ciasta odcinamy górną warstwę tak na około 1 cm i kruszymy. Na ciasto wykładamy piankę czekoladowo-serowo-śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Na cieście układamy lekko dociskając pokrojone
Sama słodycz i szczypta chiliBrzoskwiniowiec bez pieczenia Brzoskwiniowiec bez pieczenia to kolejna słodka propozycja na ciasto bez użycia piekarnika, czyli idealne na upały Spód z herbatników, krem budyniowy, masa ze świeżych brzoskwiń i bita śmietana. Prawdziwa rozpusta Ciasto jest pyszne, niezbyt słodkie i przyjemnie orzeźwiające. Brzoskwiniowiec bez pieczenia to ciasto warte polecenia, a zatem polecam Przepis na formę o wymiarach
WSZYSTKO SMACZNEDzisiaj polecam kolejne pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki(...)dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody
Bon appetit mon amieKrem mleczny: 1 szklanka mleka 3,2 % ¼ szklanki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 3 szklanki mleka w proszku 20 dag masła 82% Przygotowanie ciasta: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki) Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na jasny puch(...)stopniowo wlewamy zimną masę mleczną z cukrami i wsypujemy partiami mleko w proszku cały czas miksując, aż powstanie krem. Blaszkę o podanych wymiarach, wykładamy pergaminem, układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników, rozkładamy połowę mlecznego kremu, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy kajmak z puszki , dajemy następną warstwę herbatników, rozkładamy drugą połowę kremu mlecznego, i znów kolejna warstwa herbatników. Na herbatnikach rozsypujemy
Wanilia i Kardamonsesję dlatego wpadłam w lekki naukowy ciąg, przepis na to ciasto miałam dodać już dawno ale jakoś nie mogłam się za to zabrać (wybaczcie;)) Składniki (tortownica o średnicy 17cm): ciasto: puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 5 łyżek stewii 2 łyżeczki proszku do p. krem: 500g sera białego(...)przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 10 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta) przekrawamy ostudzone ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwylepić całą formę ciastem. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na kolejne 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C. Ciasto piec ok. 10-12 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić. Nadzienie: 800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle 3-4 szt.) 200 g sera pleśniowego typu Lazur lub gorgonzola 200 g śmietany 18% 3 jajka(...)śmietaną. Doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, lekko posolić. Powstałą masę wylać na gruszki. Tartę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami włoskimi. Piec 25 - 30 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a ciasto ładnie przyrumieni. Smacznego
maniapieczeniaPiekarnik rozgrzać do 200 C (bez termoobiegu). W dużej misce wymieszać przestudzonego kalafiora, starty parmezan, roztrzepane jajko, oregano, bazylię, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. masa powinna być dobrze doprawiona. Zagniatać do połączenia składników., Ciasto nie jest elastyczne i nie łączy się w jednolitą masę, ale tak ma właśnie być. Masę kalafiorową wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma
olalacookingmomentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
Słodka Strefamomentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
Słodka StrefaPOLEWA -50g czekolady mlecznej (można dać 25g mlecznej i 25g gorzkiej) -4 łyżki mleka -40g masła DODATKOWO -kwaskowe powidła śliwkowe Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski-wszystko miksujemy na jednolitą masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy do niej ciasto. Pieczemy około 40 min w temp `170-180 stopni do suchego patyczka. Piernik wyciągamy z blaszki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania(...)masę serową. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie) --> Wykonanie: --> Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy
Marta Gotujezagotować wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. 2) Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy, która odchodzi od ścian rondelka. 3) Do przestudzonego ciasta, cały czas mieszając mikserem dodawać pojedynczo jajka. 4) Gotową masę (masa powinna być gęsta) przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki
Fitsweet.mezagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie ale gęste. Przygotować maszynkę do ciastek z końcówką w kształcie dużej gwiazdki
kulinarnyswiatdomiJajko zmiksować z cukrem, a następnie połączyć z olejem. Dodać mąkę i sok z cytryny. Masę dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy lub inne dodatki. Następnie z masy należy uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostępy nie muszą być bardzo
Di gotujekakao 2 łyżeczki sody Margarynę utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodać po jednym jajku, a następnie powidło i przyprawy. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, w dużej blaszce (26x34) wyłożonej papierem. Krem: 300 ml mleka 2 żółtka 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)wrzątkiem, ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i margarynę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami
Praktyczna plSkładniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 3 łyżki masło, 100g masa krówkowa, 300g mąka pszenna, 180g mąka ziemniaczana, 100g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olejek waniliowy, kilka kropel Składniki na polewę biała czekolada, 100g mleko, 3 łyżki masło, 50g cukier puder, 130g Przygotowanie W garnuszku roztapiamy masło i masę krówkową, aż składniki się dobrze połączą, studzimy. Białka ubijamy(...)mleko. Mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem. Od razu wylewamy polewę na ciasto, musimy to zrobić szybko, gdyż polewa bardzo szybko zastyga
Gotowanie moimi oczaminać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne. Ciasto naleśnikowe: Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera
vegetaniesmietane według przepisu na zelatyno-fixie, dodac kakao) Obłożyć masą maślaną czyli maslo utrzeć z cukrem pudrem i zmielonym ciastem biszkoptowym (podpiec w piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody
Amatorka kuchennapiernika. Pyszne zarówno pierwszego jak i trzeciego dnia po upieczeniu - zachowało się tak długo tylko dzięki temu, że były święta i ciast był większy wybór. Polecam je jako ciasto na popołudnie do kawy lub herbaty, baardzo przyjemne. 200 g daktyli bez pestek2 dlwody1 łyżeczka sody oczyszczonej80 gmasła, miękkiego150 g cukru pudru2 jajka150 gmąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia35 gkakaoSiekamy daktyle(...)wystygnięcia.Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając.Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie z masą jajeczną.Dodajemy daktyle.Wlewamy ciasto do formy, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny
Z butelką mleczka w tle