kiedy poprzednie dobrze się wmieszało do masy. Wsypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Na koniec wlałam mleko i wszystko delikatnie wymieszałam łopatką. Masa ma mieć konsystencję kaszkowatą. Ciasto nałożyłam do papilotek w foremkach do ¾ wysokości. Wstawiłam do piekarnika na około 17 – 20 minut. K iedy osiągnęły złocisty kolor, sprawdziłam patyczkiem, czy są już upieczone(...)foremek pozostawiając w papilotach. Odłożyłam na kratkę do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zrobiłam lukier. Najpierw biały. Zmieszałam cukier, cukier waniliowy dodając pomału wodę. Powstała gęsta, gładka masa. Łyżkę lukru odłożyłam do miseczki a resztę rozsmarowałam na babeczkach. Potem zrobiłam lukier „malinowy” Do odłożonego białego lukru dodałam odrobinę (na końcu patyczka) barwnik spożywczy. Wymieszałam. Osiągnęłam pożądany kolor
Kuchnia u Krysiprzepyszne i uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę! Co prawda - wymagają troszkę "zabawy", ale nie jest to trudne, a efekt - rewelacja! Sami spróbujcie! 1/2 kg czereśni (jeszcze z pestkami) Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 15-20g świeżych drożdży 1 szczypta soli Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania(...)pokruszone drożdże, cukier i sól. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na tyle - ile zajmie nam przygotowanie czereśni. Po tym czasie wbić jajko, wsypać pozostałą mąkę i masę dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Czereśnie należy dokładnie umyć, osuszyć i pousuwać z nich pestki. Ogonki powinny zostać. Przygotowane owoce obtoczyć w mące i dokładnie pokryć ciastem (pojedynczo zanurzać w cieście). Smażyć
Di gotujeFasolę osączyć. 3. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na ciasto (razem z siemieniem lnianym, fasolą) i zmiksować ( patrz FILM ). Dosłodzić do smaku ulubionym słodzikiem (może być miód), wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika(...)ostygnięcia. Wierzch: 5. Daktyle przełożyć do blendera i zalać wodą (tak, żeby woda je zakryła), dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować, proszę użyć szczelnego miksera. 6. Gotową masę daktylową rozprowadzić po upieczonym cieście. Wierzch posypać 1 łyżką kakao wymieszaną z cynamonem. Udanych wypieków
Mała Cukierenkawyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za przygotowanie musu: Jajka sparzamy we wrzątku. Żółtka, śmietanę, połowę cukru, czekoladę podzieloną na kostki i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, mieszając od czasu(...)mieszamy delikatnie. Mus wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby mus stężał. O oleju kokosowym: Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno
e-PrzepisyKulinarnecukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki homogenizowane(...)cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Galaretki przygotowujemy według przepisu. Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki. Na nie nakładamy krem "biała dama". Następnie na kremie układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka
Salonik smakówakurat miałam butelkę na zbyciu, więc czym prędzej zabrałam się za pieczenie. Miałam jednak ochotę jakoś je urozmaicić; przygotowałam więc krem budyniowy w dodatkiem masy krówkowej, a dodatkowo przełożyłam je karmelizowanymi figami. Efekt jest oszałamiający! Ciasto czekoladowe jest dość ciężkie i obłędnie wyraziste w smaku, wilgotne i mięsiste - wprost idealne na styczniowe, szare dni. Krem budyniowy z bitą śmietaną zamiast(...)pozostałym mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się mleka, gotować jeszcze chwilę, aż budyń zgęstnieje. Dodać masę krówkową, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić, partiami dodawać do budyniu, delikatnie mieszając łyżką. Na patelni skarmelizować cukier. Figi pokroić w plasterki, skarmelizować. Przestudzić. Ciasto przekroić na pół. Na paterze ułożyć spód, wyłożyć krem i plasterki fig, przykryć drugim blatem, delikatnie dociskając. Ewentualnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki. Po godzinie czasu wyjąć większą część ciasta i wyłożyć nim blachę. Ciasto podpiec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo twaróg. Nie przerywając mieszania wsypać budyń i wlać mleko oraz olej. Na końcu dodać ubite(...)sztywno białka i delikatnie ze sobą wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Ułożyć czereśnie a na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Kroić gdy sernik całkowicie wystygnie
My simple kitchensię w końcu opracować idealny, własny przepis na drożdżówki, który zamieszczam poniżej. Sekretem idealnych drożdżówek są żółtka, ubijanie ich na początku z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie odpowiednie wyrobienie ciasta. Początkowo wyrabiałam wszystko razem, przez co ciasto nie było tak mięciutkie i delikatne (jak to robię w przypadku “ Wieńca drożdżowego z makiem ” – ale w jego
Moja Delicjamłynku do kawy - 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych prażonych (można zmielić orzechy) Przygotowanie: Jaja ubijamy. Dodajemy banan pokrojony w plasterki i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Ciasto wykładamy do silikonowej foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Po wstawieniu ciasta do piekarnika zwiększamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy 30 minut
Szkrab Je SamNiedługo święta, a ogrom pracy jest coraz to większy i większy dlatego zapraszam was na jeden z najszybszych ciast makowych do zrobienia, a to wszystko za pomocą gotowej masy makowej firmy HELIO czas przygotowywania jest o wiele szybszy :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 100 g masła 2 łyżki stołowe śmietany 1,5 proszku(...)część wykładamy na małej kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Masę makową przerzucamy do większej miski dodajemy ubite białka, cukier waniliowy i wszystko delikatnie mieszamy napowietrzając mak. Gotową mieszankę przekładamy na ciasto, z reszty ciasta robimy posypkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C przez ok. 50 minut Moja blaszka
W Moim Magicznym DomuCiasto Lion – Wykonanie: Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku pozostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników. W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę
Kulinarne Przebojeblachę: 2 płaty ciasta francuskiego 1 litr mleka 50 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200°. W tym czasie odlewamy do miseczki szklankę zimnego mleka i rozpuszczamy w nim mąkę, mieszamy(...)masło i cukier. Do gotującego się mleka dodajemy mączną mieszankę. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Należy trochę odczekać aż blaty i masa przestygną i mozemy skladac ciasto. Na jeden blat nakładamy krem a drugim nakrywamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem
prawdziwe jedzenieBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy(...)wody wymieszać sok z jednej pomarańczy z kilkoma łyżeczkami różowego wina, ok.6-7. Tort Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Blat posmarować konfiturą,wyłożyć masę kremową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, ponownie blat posmarować konfiturą, wyłożyć krem, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem
Raj dla Podniebieniaoddaje rzeczywistego wyglądu, jak właśnie nagranie. Gorąco Was zachęcam do obejrzenia filmiku, i oczywiście wysyłania linka dalej znajomym! ;-))) PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM: składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 1/2 kostki margaryny dodatkowo mąka do podsypywania Mąkę wsyp do miski, zrób w niej(...)częścią mąki. Odstaw na 20 minut. Jajka wybij do osobnej miski, dodaj cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Do miski z mąką i rozczynem dodaj masę z jaj. Zacznij zagniatać ciasto. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie nie krócej niż 20 minut. Dodajemy roztopioną w mikrofali margarynę i wgniatamy w ciasto. Ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy
SMYKWKUCHNIsamo dno), a jej brzegi natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i równomiernie wylepiamy nim dno o raz boki formy tworząc dość wysoki rant (jednak nie na całą wysokość tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Nadzienie: Porzeczki myjemy, osuszamy i odrywamy od szypułek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier (łyżka(...)białek wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i przy użyciu rózgi staramy się ostrożnie wmieszać ją do piany. Na koniec dodajemy zmielone migdały oraz porzeczki i delikatnie mieszamy. Bezową masę wykładamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu ciasta zdejmujemy obręcz, wierzch posypujemy podprażonymi (na suchej patelni) płatkami migdałowymi i dekorujemy kilkoma kiściami
MyCookBook.pl