ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:772/3191)

ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 156

trochę większej). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli ciasto upiecze się z tzw. górką to ją ścinamy aby było w miarę płaskie. składniki na krem i wierzch: 1 puszka brzoskwiń 3 żółtka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła, w temperaturze pokojowej(...)Dodajemy brzoskwinie i odstawimy do lekkiego stężenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem (opcjonalnie możemy dodać pokrojone dwie – trzy połówki brzoskwiń). Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Torcik czekoladowy 239

smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę.Masę rozdzielamy do foremek. Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 15minu, aż powierzchnia biszkoptu stanie się sprężysta. Zostawiamy, aby chwilę ostygły i następnie(...)szczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Dekorujemy wedle upodobania.Ja wykonałam różyczkę (swoją pierwszą!!!) z masy cukrowej, którą zafarbowałam czerwonym barwnikiem spożywczym w żelu oraz listkami- na zielono. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Fagottini z nadzieniem z ziemniaków 136

pietruszka)     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na stolnicy formujemy kopiec z mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy

R'n'G Kitchen
Karpatka 301

uzyskania gładkiej, gęstej masy. (Powinna odchodzić od brzegów garnka) Wystudzić. Gdy masa nie jest już gorąca wrzucamy pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując masę.Gotowa masa jest gładka i klejąca. Dzielimy ciasto na dwie części. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Najlepiej zrobić to szpatułką.Pieczemy w 200'C góra-dół przez 25 do 30 minut. Pilnując

Tagebuch po polsku
Piernik złocisty 223

minut, ciasta są cienkie wiec trzeba sprawdzać aby nie przypalić. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na deseczkę, bo ciasto jest twarde i łatwo je uszkodzić. Ułożyć na twardej deseczce , włożyć do foliowej torby i odstawić na min 3 dni bez przekładania. Składniki na masę: 1/2 litra mleka po łyżce mąki krupczatki i ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 25 dag margaryny żółtko cukier(...)mąki krupczatki i ziemniaczanej, odstawić do wystudzenia. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć masę budyniową, na drugim marmoladę. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i gotowe przełożone ciasto ponownie odstawić do foliowej torby aby nadzienie wsiąkło i zmiękczyło ciasto

Apetyczna babeczka
Babeczki z kremem kawowym 192

Kochani zapraszam na słodkości od samego rana... Składniki: Na ciasto:  przepis na ciasto podstawowe  TU Masa: 200 gram jogurtu naturalnego 200 gram twarogu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej opakowanie cukru waniliowego opakowanie ŚmietanFixu Wykonanie: Ciasto na mufinki wykonujemy wg podanego przepisu... Jogurt naturalny miksujemy przez około 5 min. na najwyższych obrotach, dodajemy twaróg, kawę oraz cukier waniliowy  miksujemy

NaKońcuJęzyka
Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży 176

kawałek. Polecam na Wielkanoc.  Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki : ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli ok. 250 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) ok. 50 g konfitury z róży(...)smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut. Na całkowicie ostudzone ciasto kładziemy konfiturę i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową.  Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji  polewamy czekoladą mazurek

Słodka Strona
KOKOSANKA – ŁATWE, SZYBKIE CIASTO KOKOSOWE 314

wiecie uwielbiam kokos ( najchętniej to sypałabym go o wszystkiego :D ). Dziś mam dla Was kolejny przepis na kokosowe ciacho – tym razem bez żadnych kremów, mas i dodatków. Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie(...)duże jajko – 2 szt * masło min. 82% – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy jajka, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko – wszystko razem miksujemy, Dodajemy podprażone wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut

Ostra na Słodko
Szybki piernik 198

masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników.  Kolejno dodajemy(...)miód, wodę,  śmietanę stale ucierając.  Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka do utartej masy,  stale ucierając.  Białka ubijamy na sztywno  i delikatnie mieszamy z ciastem.  Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze

Pyszności Słodkości
Makowe babeczki z kremem 191

żurawiną. Składniki na 16 mini makowych babeczek z kremem: 300 g masy makowej 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy makowej wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej suszoną żurawinę mieszamy łyżką i wkładamy do środka surowych babeczek(...)delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła wielkości dołka w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy małe fale, gdyż babeczki mają mieć nierówne brzegi. Masę makową wkładamy do każdej babeczki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z makowymi babeczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 197

całkowitego wymieszania. Liście szpinaku dokładnie myjemy, usuwamy zwiędnięte listki i odcinamy grubsze, twardsze łodyżki. Z grubsza osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek (szpinak powinien być całkowicie rozdrobniony). Natłuszczamy (lub nie) patelnię, ciasto wylewamy na nią za pomocą chochli i smażymy na dość dużym ogniu

Be Fit Be Strong
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 164

masłem orzechowym, i taki gdzie nie ma mowy o żadnym kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej(...)dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka i zagniatamy ciasto energicznie. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Odstawiamy na godzinę aż wyrośnie. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy blat wałkujemy na prostokąt, nakładamy masę i rolujemy rolki, końce zlepiamy. Każdą rolkę umieszczamy w papierze do pieczenia (zawijamy jak cukierka) pozostawiając luzu na 2-3 palce. Makowce układamy

SMYKWKUCHNI
Keks 307

można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu kilku dni, a on i tak był tak samo pyszny jak świeżo po upieczeniu. Właśnie dlatego to takie rewelacyjne ciasto na święta: można przygotować sobie go wcześniej, a kiedy wybije godzina zero już tylko cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi :) Dodatkowo ekstremalnie duża ilość bakalii i kandyzowanych owoców sprawia(...)później. W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy mąkę i jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia

Ciastkozercy
Babka rumowa 262

cukier waniliowy i zmiksować na jasną, puszystą masę. Gdy masa zwiększy objętość dodawać kolejno jajka,cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej. Następnie wmiksować do ciasta rum, który ściekł z rodzynek i dodatkowe 50 ml rumu. Odsączone rodzynki posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać tak, żeby mąka pokryła rodzynki, dodać do ciasta i zmiksować

I LOVE LIFE
Biszkoptowe naleśniki z konfiturą z wiśni 162

olej do smażenia do podania konfitura z wiśni PRZYGOTOWANIE: Oddzielam żółtka od białek. Przesianą mąkę mieszam z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie mieszam masę rózgą kuchenną lub mikserem. Ciasto ma być gładkie, odstawiam je na 30 minut. Z białek ubijam sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem, które odpoczęło. Za każdym razem przed nałożeniem porcji na patelnię

Zasmakuj Kuchni
placek ze śliwkami 191

około 30 minut (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy śliwki, kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Średniej wielkości blachę

Miód i pieprz
Mini tarty biszkoptowe z truskawkami i mascarpone 205

jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka, aromat waniliowy i delikatnie mieszamy. Potem mieszamy mąki ze sobą i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do form do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni ok. 10-12 minut. Teraz robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania