ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:784/3191)

Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 210

przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować(...)wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g pokrojonego zimnego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Rogaliki sezamowe 103

mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtko, jajo ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Odstawiamy ubijając już po to by ostudzić masę, dodajemy mąkę, rozczyn, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli podwoi swoją objętość, ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na w okrąg.  Przecinamy   radełkiem w trójkąty, smarujemy

kgwjanczewo
,,Kolorowe ciasteczka na choinkę’’ 106

ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki(...)następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone

Podróż w kulinaria
Beza. Wszystko co najważniejsze 269

bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi(...)więcej niż 3-4 białek na raz. Masę bezową należy użyć od razu, nie zostawiać na później bo ucieknie z niej powietrze i masa opadnie. Tym razem z pozostałych po wczorajszym kruchym cieście białek upiekłam mini torciki Pavlova – z tej porcji wyszło ich 8. Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut

Karo in the Kitchen
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 241

Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim.  Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone paczka herbatników paczka biszkoptów okrągłych   Wykonanie: W szklance soku z brzoskwiń(...)zagęszczonego  przez 3 godziny. Masę krówkową przykrywami herbatnikami. Brzoskwinie z puszki miksujemy blenderem i dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody. Gdy masa lekko stężeje nakładamy ją na ciasto, a na wierzch ostatnia warstwa herbatników, która należy posmarować pozostałą ilością masy krówkowej. Pozostało tylko ułożyć okrągłe biszkopty i dla dekoracji polać je czekoladą. Gotowe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogale Marcińskie 146

rondlu roztapiamy masło, dodajemy zmielone bakalie i miód, podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodajemy zmielony mak, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki ciasta schładzamy wcześniej w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy 50 ml, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy na 20 minut(...)lodówki na pół godziny, czynność powtarzamy dwukrotnie, za każdym razem schładzamy w lodówce, w ten sposób powstało nam 81 warstw ciasta. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm., ostrym nożem wycinamy naprzemiennie długie trójkąty, masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy każdy trójkąt. Zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta, po trzech centymetrach środek nacinamy nożem i zwijamy dalej

Bajeczna Kuchnia
Tarta ze Szpinakiem i Wędzonym Łososiem !!!! 159

też zielonej, 150g wędzonego łososia w plastrach kilka listków rukoli , oliwa z oliwek, sól, pieprz       Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do malaksera. Mieszamy ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy (tak żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły). Wyciągamy masę z malaksera. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Szpinak chwile podgotowujemy(...)bądź też wyciśnięty przez praskę czosnek. Do farszu dodajemy podgotowaną  w solonej wodzie fasolkę szparagową. Smażymy kilka minut. Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.   Ciasto należy rozwałkować cienko (3-4 mm) i wykładamy formę do tarty. Najlepiej na papierze do pieczenia. Na wyłożone ciasto w formie wykładamy ostudzony farsz ze szpinakiem równa warstwą, na wierzchu

Bartek Gotuje
Seromak 161

mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 36 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście 192

mąki pszennej 100 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). […] Artykuł Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto snickers 209

Chciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń(...)mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasto krówkowe Ciasteczka z masłem orzechowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});       Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Oryginalny smak
Najbardziej kruche ciasteczka jakie jadłam. 132

takim ciasteczkiem. Wykonanie ciasta – masło o temperaturze pokojowej pokroić w małe kawałki. Do miski wrzucić kaszę manną, mąkę, cukier i masło. Zagnieść rękoma na gładką masę. Zlepić w kulę. Oderwać część ciasta i za pomocą wałka rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać ciastka i położyć na blaszce lekko obsypaną mąką. Ciastka położyć w odstępach, ponieważ lekko rozleją. Pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Metrowiec 151

temp 180 st przez 45 min. Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać budyń a następnie dodatki smakowe. Ciasto pokroić na równe kromki smarować masą i dżemem, przekładać ustawiając równo na długiej tacy lub deseczce na przemian, ciemne, jasne aż do wyczerpania. Na koniec posmarować boki ciasta. Schłodzić po czym ciasto polać polewą

Gotowanie jest łatwe
Ciasto Rafaello bez pieczenia 442

łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta, bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.  2. Masło ucieram na puszystą(...)herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch smaruję pozostała masą i oprószam startą czekoladą.  4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie kroję na porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową 285

Tartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…Składniki:Kruche ciasto:1 szklanka mąki2 żółtka120 g masła3 łyżki cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoNadzienie:1 szklanka cukruokoło 1/2 szklanki wody1 szklanka orzechów włoskich1/3 szklanki śmietanki 30%1 serek Apetina naturalny1 łyżeczka masłaCzekoladowe listki:listki

Oryginalny smak