ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:784/3191)

Fioletowa ruletka 181

ubijając dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszany. Gotową masę przekładamy na upieczony wzór i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy(...)ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą  masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła.Drugą połowę sernika na zimno robimy

Malinowe Pocałunki
Kostka biszkoptowa tiramisu. 210

likier.    Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie słodkie ciasta czy desery dodajcie więcej cukru. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią. Każdy biszkopt namaczamy chwilę w kawie i wykładamy dno formy, na biszkopty wykładamy trochę(...)masy, następnie namoczone biszkopty, masa i tak do wykończenia składników. Wierzch oprószamy obficie gorzkim kakao.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Każdą ukrojoną kostkę ciasta dekorujemy goldenberrami. Smacznego :)    Zapraszam do sklepu internetowego Helio - http://www.helio.pl/produkty/helio-natura

Sama słodycz i szczypta chili
Babka bakaliowa 147

mamuśki. Kiedyś nie było tyle przepisów, ale jak już były to są pyszne i sprawdzone. Moja babeczka jest mała ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Przygotowanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę, następnie co jakiś czas dodawać po jajku. Mieszając zawsze po dodaniu każdego jajka. Wlać esencję waniliową, rum lub wódkę. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia podczas(...)mieszania.Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotować bakalie , możecie dodać dowolne. Migdały i orzechy trzeba ugnieść duczkiem na malutkie kawałki. Dodać do ciasta razem z rodzynkami i wymieszać już łyżką. Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 55-60 minut. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia. Jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie patyczek mokry lekko przedłużyć

Kuchnia Pokoleń
Tarta pomarańczowa z orzechami 357

skórkę pomarańczową przełożyć do rondelka, dodać cukier, podgrzewać, aż masa odparuje i lekko zgęstnieje, ostudzić - mascarpone zmiksować z jajkami, masą pomarańczową oraz mąką ziemniaczaną - masę przelać na podpieczony i ostudzony spód z ciasta - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 35-40 minut do ścięcia się masy - upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić przez całą

Smakołyki Bereniki
Wielkanocna babka rodzynkowa 214

gęstą pianę - zrobiłam to ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Do zaczynu dodajemy resztę mąki - wyrabiamy ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone dodajemy do ciasta drożdżowego - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

sierotka maRysia w kuchni
Tort ptysiowy 212

budynie, 140g masła, 5 łyżek cukru waniliowegoSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto parzone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone - to ważne, bo inaczej dobrze nie urośnie! - dodajemy

Słodkie Przyjemności
Urodzinowy Tort Ptysiowy 141

mleka100 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto parzone przekładamy do miski ( ja przełożyłam do malaksera) i miksujemy dodając 1 jajku. Ciasto przekładamy do szprycy

Słodkie Przyjemności
Strucelki z makiem 203

odstawiamy do wyrośnięcia.    Odrobinę poprawimy masę makową, czyli dodamy żółtko i pianę z jednego białka.    Mieszamy i masa gotowa.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,      kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.    Teraz wsypujemy(...)się wchłonie. Jeszcze garstka mąki, formujemy kulę ciasta, posypujemy mąką po wierzchu, przykrywamy ściereczką i niech rośnie.    Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy i wycinamy krążki.    Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę makową.    Zwijamy w strucelki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy.    Zostawiamy

Maminek kulinarny
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 265

proszku do pieczenia - śliwki (ilość wg uznania) Dodatkowo: - cukier trzcinowy do posypania (ok.1-2 łyżki)- nie trzeba - płatki migdałów - kruszonka do posypania ciasta Miękkie masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartą masą(...)ok.40 minut (program góra-dół), do suchego patyczka. Składniki kruszonki: - 50g twardego masła - 50g ksylitolu - 100g mąki orkiszowej Wszystkie składniki odważyć do miski i dokładnie zagnieść. Masa powinna się kruszyć. Gotową kruszonką obsypać ciasto przed wstawieniem do piekarnika. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie 1424

mogel. 50 g masła rozpuszczamy w rondelku . Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko i masę jajeczną. Wszystko ugniatamy i dolewamy ostudzone masło i ugniatamy do czasu aż masło się całkowicie wchłoni. Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy(...)szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty. Masę wykładamy kolejno na każdy trójkącik ( po bokach zostawić troszkę miejsca i zwijamy zaczynając od szerszej strony.  Zwijając nacinamy pośrodku

Słodkości i nie tylko
Ciasto kakaowe bez pieczenia 200

Pyszne, kakaowe ciasto bez pieczenia za to z herbatnikami i masą budyniowo-maślaną. Bardzo proste do przygotowania, podzielne i co dla mnie najważniejsze przy ciastach z kremem, nie jest za słodkie i mdlące dzięki balansującej smaki warstwie z dżemu porzeczkowego :) Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: (Inspiracja: " Kwestia smaku ") 1 litr mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)herbatników) 1 słoiczek dżemu porzeczkowego   W 1,5 szklanki mleka wymieszać obie mąki, kakao, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotować. Gdy zacznie wrzeć i się podnosić wlać przygotowaną masę i dokładnie wymieszać rózgą. Gotować na małym ogniu, aż zacznie wrzeć co chwilę mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.   Miękkie masło utrzeć na jasną masę, nie przestając miksować dodawać

Simply Food
Profiterolki 355

jego początki datuje się na okolice XVI wieku. I chociaż przygotowanie profiterolek wymaga od nas poświęcenia trochę czasu, to zaręczam, że efekt końcowy całkowicie nam to zrekompensuje. Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki 8 jaj Krem patissiere: 3 żółtka 3 łyżki cukru 500ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej(...)ciasto się nam nie przypaliło. Gotujemy mieszając około 2 minut, aż ciasto zacznie być jednolite i lśniące. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy masa połączy się z jajkiem dodajemy kolejne jajko i tak do końca. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem wyciskamy przez rękaw małe

Jacob Tastes
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 285

Mleko podgrzałam do temperatury ciała. Mąkę przesiałam z solą, połączyłam z otrębami, wlałam mleko, wkruszyłam drożdże i całość zagniotłam w elastyczne, zwarte ciasto. Uformowałam kulę i odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządziłam masę cebulową. Cebulę obrała, pokroiłam w cienkie półkrążki, a boczek w drobną kostkę. Podsmażyłam całość, aż cebula zmiękła, a boczek się częściowo wytopił. Odstawiłam(...)Ciasto  przełożyłam na blachę wysmarowaną tłuszczem (23x30cm) i zawinęłam brzegi tak, aby masa nie spłynęła czasem na blachę. Zostawiłam na jakiś kwadrans, aby jeszcze wyrosło.  Masę cebulową wyłożyłam na wyrośnięte ciasto. Całość piekłam 30 min w 220 stopniach, do zezłocenia cebuli i ciasta. Najpierw podpiekłam spód, potem we funkcji termoobiegu. Wybornie smakuje na ciepło.   SMACZNEGO!   Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
ODWRÓCONA KOSTKA KRÓWKOWA BEZ PIECZENIA 276

przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste i pyszne !  Składniki: Blacha kwadratowa: krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram ) herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram ) Masa I: budyń smak krówkowy 2 opakowania mleko 4 szkl. masło 200 gram cukier(...)masło 50 gram Polewa: mleczna czekolada 50 gram mleko 4-5 łyżek Sposób przygotowania: 1.  Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby potem ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki. 2.  Masa I: w garnku zagotować 3 szkl. mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Dokładnie wymieszać. Dodać do mleka. Mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Odstawić

Kuchnia Paulettes
Pierniczki czekoladowe 178

pieczenia, sól i cukier puder - przesiewamy by pozbyć się grudek.Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać

Słodkie Przyjemności
Sernik kajmakowy 2291

wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia. Polecam Wam Przepis na sernik kajmakowy z nutą wanilii: Składniki: 1 kg twaróg półtłusty, 7 szt jaja, (3 żółtka do ciasta i 4 żółtka + wszystkie białka do masy serowej) 1/2 kostki margaryny, 50 g masła 1 puszka kajmaku waniliowego 6 łyżek domowego cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe Winiary (jeden z cukrem, drugi bez cukru(...)Oetkera Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno podłużnej formy wyłożone papierem do pieczenia. Masa serowa : Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Ubijamy białka na sztywno. W misie robota ubijamy ser z masą kajmakową, cukrem waniliowym, kilkoma kroplami olejku waniliowego, oraz suchym budyniem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania