Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas miksując. Do puszystej masy dodajemy zimny mak, jabłka i kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury
Rozpustne gotowaniewieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. nadzienie : na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić, następnie dodać mięso, podsmażyć
Raj dla Podniebieniaksiążki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany czas pieczenia
Słodkie inspiracjeDokładnie mieszamy razem widelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze raz spróbujcie. To ciasto trzeba wyczuć
Karo in the Kitchenszczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, sól, cukier i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Ciasto odstawić na około 20 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, małej patelni, bez tłuszczu. Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą
Bulliopoprzednio zostawiliśmy na dzień, to teraz odstawiamy to na noc, jeśli wcześniej leżało przez noc, to analogicznie :) W każdym razie po tym czasie powinny się na tej masie pojawić bąbelki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Ciasto będzie dość gęste, dlatego musimy je rozprowadzić po powierzchni. Nadzienie jest bardzo proste i dość powszechne w naszym kraju
Kryzysowa Książka Kucharskazmiksowany szpinak. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce (cały czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy – muffiny są gotowe). Wyjmujemy z foremek
mojewypiekiinietylkocytryny, dodajemy starty imbir oraz skórkę z cytryny. Na sam koniec ostudzone roztop. masło. Miksujemy mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do wymieszania się składników. Tak wyglądała konsystencja ciasta po dodaniu wszystkich składników. Masę przelewamy do foremki wysmarowanej margaryna i bułka tartą. Pieczemy przez 40-60 min w 180 stop. do tkz suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy
Gotowanie...to proste !krążki, natkę pietruszki siekamy drobno. Mieszamy w misce razem z przyprawami. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną i dodajemy pokruszone orzechy. Wyjmujemy upieczone ciasto, wykładamy nadzienie i zalewamy masą jajeczną, posypujemy płatkami parmezanu. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach (góra-dół), po pierwszych 10 minutach włączamy termoobieg. Smacznego
Kuchnia w biegusmażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko i dodajemy mąkę. Do wyrobionego ciasta dodajemy kieliszek rumu. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju porcjami smażymy nasze chruściki. Odsączone z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzieprzepis na wyjątkowy sernik. Sernik jest delikatny, lekki, puszysty, wilgotny po prostu rozpływa się w ustach. Sama masa serowa nie jest zbyt słodka ale słodyczy dodaje słodka polewa. Jeśli chcecie z niej zrezygnować polecam zrobić lukier lub dodać więcej cukru. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej typ 650 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao(...)ciast ucieranych miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wykleić ciastem. Tortownicę włożyć do lodówki i w między czasie przygotować masę serową. Masa serowa: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Miksując dodawać stopniowo ser, budyń w proszku, letnie rozpuszczone masło i na końcu wlać
Ala piecze i gotujebiałka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj rózgą na gładką masę. Odstaw na pół godziny. Gofry smażymy na nieprzywierającej gofrownicy, na złoty kolor. Podajemy gorące z dżemem z czarnego bzu. Gofry są bardzo fajnie chrupiące. Są przygotowane
SMYKWKUCHNIcytryny - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - ziarenka z laski wanilii - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - 220 do 250 g cukru pudru w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy połowę ilości cukru pudru, masa powinna zrobić się dużo bielsza. Ucieramy nadal dodając naprzemiennie żółtka z serem białym, masę ucieramy powoli i bardzo dokładnie, dodajemy
SMYKWKUCHNIsody oczyszczonej olej do smażenia do oprószenia: cukier puder Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. W rondlu z grubym
Obiad gotowyłyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg
codojedzenia