ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:798/3191)

paluchy czarownicy 158

reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy ciasto zrolować na niezbyt duże wałki. Pamiętaj, że ciasto trochę rośnie pod wypływem ciepła więc trzeba uważać żeby

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 211

sztywno z odrobiną soli. Dosypywać stopniowo (po łyżce) cukier z cukrem waniliowym. Cały czas miksując na wysokich obrotach dodawać pomału budyń w proszku, a następnie olej. Na spód ciasta wyłożyć przygotowaną masę bezowo-budyniową, wyłożyć owoce a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.  Piec w piekarniku przez ok. 35-45 min. w temperaturze 190ºC. Notatki: Jeśli zależy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort orzechowy z nutką mięty 123

specjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)pieczenia, czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu orzechowy blat przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami aby odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy koleją porcję ciasta i pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego

Apetyczna babeczka
Mazurek pomarańczowy 143

Będzie to naprawdę pyszny, ale też dość specyficzny mazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście lekko gorzkawa, jak to bywa z pomarańczową konfiturą, ale w połączeniu z gorzką czekoladą, smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i ciepłych świąt Wielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu jajko 2 żółtka 5 łyżek zimnej wody Masło posiekać(...)wlać do garnka. Gotować mniej więcej 40 minut, a tak naprawdę, dopóki nie zredukuje swojej objętości o połowę i zgęstnieje. Po tym czasie zostawić masę jeszcze na pół godziny do odparowania. Po czym wyłożyć na ciasto i na 2 godziny odstawić w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie rozprowadzić po wierzchu pomarańczowej masy. Udekorować według upodobania. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z twarogiem i bazylią 133

podsmażamy, aż woda odparuje. Listki bazylii myjemy i miksujemy ze śmietaną. Twaróg rozcieramy z czosnkiem, dodajemy masę bazyliową i podsmażone z cebulką pieczarki. Masę łączymy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Ciasto czekoladowe bezglutenowe z malinami 134

Szukacie idealnego ciasta bez glutenu i laktozy?? Mam dla Was dzisiaj przepis na wyśmienite długo świeże ciacho czekoladowe z malinami Prawdziwe „niebo w gębie” – przekonajcie się zresztą sami:) Zapraszam ! Składniki: – 3 łyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody – 10 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy – 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego(...)Studzić na kratce. W tym czasie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa. Polewą polać ostudzone już ciasto. Ozdobić malinami i jagodami (mogą być mrożone).       Artykuł Ciasto czekoladowe bezglutenowe z malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 179

Pyszne ciasteczka piernikowe na Boże Narodzenie . Składniki: ciasto 3/4 szklanki (168g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka (144g) brązowego cukru 1 jajko 3 łyżki (45 ml) melasy 2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków zmielonych 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki(...)puszystą masę przez 3-4 minuty. Dodać jajko , melasę i wymieszać do dobrego połączenia składników. Suche składniki połączyć w osobnej misce , a następnie dodać do utartej masy i wymieszać na gładko. Ciasto będzie lepkie. Zawinąć ciasto w folię -jak kiełbaskę – i jak mamy już ładny kawałek ,to odwijamy i kroimy plastry gr.0,5cm Piec przez 8-9 minut, aż środek

w mojej kuchni
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami 176

Uczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty  . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę(...)wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam  do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam  wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi, Piec ok. 45 minut

AZgotuj!
Ciasto pijany pingwin 474

margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę(...)wgłębień na biszkopcie. 4. Masa śmietanowa : Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. 5. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybki jabłecznik z powidłami śliwkowymi i lodami waniliowymi 196

margaryny  - 3 jajka  - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia  - 15g cukru wanilinowego   Składniki na masę:  - 1,5kg słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu  - pół słoiczka powideł śliwkowych  Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto(...)warstwa) i nakładamy go na warstwę z powidłami. Na tej warstwie rozcieramy jabłka starte na grubych oczkach tarki i wymieszane z 2 łyżkami cynamonu. Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp ca. 160-180st. C. Podajemy z lodami waniliowymi, możemy delikatnie

upichcona
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM 124

jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około 25-30 szt.) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: ok. 450 g bobu (może być mrożony) garść listków świeżej(...)Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie

Kuchnia MagdaLeny
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM 137

jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około 25-30 szt.) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: ok. 450 g bobu (może być mrożony) garść listków świeżej(...)Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie

Kuchnia MagdaLeny
Brownie z malinami na niedzielę 163

niedzielę, choć wątpię, czy do niedzieli jeszcze będzie. U nas wszystko z czekoladą idzie w mig. Po pączkach już nie ma śladu. Brownie dopiero co upiekłam… To ciasto jest tak mocno czekoladowe i ciężkie, że zawsze piekę je w małych porcjach. Jak dla mnie jeden kawałek wystarczy…na parę godzin. Czekolada i maliny to idealne połączenie. Intensywny, słodko(...)balonową trzepaczką. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj łyżką. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij masą i wygładź powierzchnię. Rozprowadź równomiernie maliny i lekko wciśnij w czekoladową masę. Nie rozmrażaj malin. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone ciasto ostudź i pokrój na kwadraty. Brownie z malinami można posypać cukrem pudrem. Jest wtedy bardziej dekoracyjne

codojedzenia
Piernik staropolski z marcepanem 127

Czas nastawić ciasto na piernik!   Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny!   Składniki: 500g mąki 20 dag cukru 10 dag masła 15dag miodu 1,5 łyżeczki sody 2 jajka szczypta soli 30g przyprawy do piernika 80g orzechów 25 dag masy marcepanowej słoik gęstych powideł śliwkowych cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka(...)tydzień, dwa. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę (do tzw. „suchego patyczka”). Studzimy. Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia

Pyry na Gaz
Babka ucierana z gotowanymi cytrynami 158

Babki można piec przez cały rok chociaż największym powodzeniem cieszą się w Święta Wielkanocne. Ja w tym roku upiekłam babkę z gotowanymi całymi cytrynami. Dodając do ciasta sok czy skórkę z cytryny nigdy nie uzyskamy takiego smaku i aromatu jak z tych cytryn. Babka jest bardzo aromatyczna z mocno wyczuwalną nutą cytryny.  Składniki: 300 g mąki pszennej(...)jednolitą masę dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do silikonowej formy. Jeśli forma metalowa wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny

Ala piecze i gotuje