Znacie desery z użyciem marchewki, dyni, czy buraczków? A stosowaliście kiedyś strączki do ciast i ciasteczek? Spróbujecie koniecznie tych ciasteczek z dodatkiem soczewicy - dzięki temu nietypowemu składnikowi są po prostu zdrowsze - soczewica jest bogata m.in. w białko i potas :) SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek) 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy 100 g mąki pszennej 180 g cukru(...)razem miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę ( w wodnej kąpieli lub w mikrofalówce), dodajemy do masy i znów miksujemy. Mączkę z soczewicy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy na gładkie ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie i formujemy z ciasta kulki, które układamy na pergaminie i spłaszczamy dłonią. Na wierzchu
Moje Kuchenne Rewelacjejesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze szpinaku. Wychodzą piękne, zielone naleśniki, które możemy podać z dowolnym farszem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Moje dzieci je uwielbiają, ale sądzę że zachwycą nie tylko małych koneserów! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)podlewamy go woda. Całość dokładnie blenderujemy. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie mieszamy przez chwilkę. Nad miską umieszczamy sitko o drobnych oczkach. Przelewamy szpinakową masę dociskając łyżką. Ponownie mieksujemy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 sztuk
Kolizje SmakówKruchutkie, cytrynowe, kremowe. Kocham tak proste i tak wyraziste ciasta. Idealne dla niespodziewanych gości albo wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego ale nie mam czasu tkwić w kuchni dłużej niż 20 minut. Naszykujcie sobie blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18-27cm lub trochę mniejszą, ewentualnie minimalnie większą. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, piekarnik nastawcie(...)jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej z nim robić nie trzeba. Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku 25-30 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć około pół godziny. Po tym czasie kroimy
Karo in the Kitchenzdziwieniu łasuchowi tak zasmakowało, że wziął od razu 3 kawałki, a nie pamiętam kiedy ostatnimi razy mu się to zdarzyło. Ciasto wyszło moim zdaniem smaczne, mocno truskawkowe. Polecam dla mniej wprawionych ciastkarzy. Składniki: 2 paczki herbatników puszka masy karmelowej 2 budynie waniliowe litr mleka 2 kisiele truskawkowe 0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek 1/4 kostki masła(...)znowu przykrywamy herbatnikami. Kolejno kładziemy ostatnią warstwę pozostałej masy karmelowej i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. W garnku rozpuszczamy margarynę i 2 łyżkami cukru i kakaem. Gotową masę wylewamy na wierzch ciasta i tworzymy esy floresy. Można potrzymać ciasto chwile w lodówce ale po 15 minut gdy masy ostygną całkowicie nadaje się do jedzenia. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDelikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka(...)zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Trzy łyżki masy odłożyć a resztę rozsmarować na warstwie porzeczkowej. Przykryć drugim blatem ciasta a na wierzch wyłożyć odłożony krem. Udekorować porzeczkami. Schłodzić w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, aż zrobi się szklista, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Masa serowa: - 1300 dag sera, może być
Apetyczna babeczkacałe jajko 1 łyżka śmietany (12% lub 18%) Do przygotowania masy potrzeba nam: 2 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 30% 400-500g jagód 4 łyżki mąki pszennej 300-400g borówki amerykańskiej Na początku zróbcie kruche ciasto, wszystkie składniki dodajcie do miski, tylko masło powinno być pokrojone w kostkę(...)gładkie ciasto dodajemy do niego jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe i schłodzone ciasto należy rozwałkować do wielkości blaszki ale żeby nie miało wysokich brzegów, masa też się upiecze i fajnie wygląda jak wylewa się nad ciasto. Podsuszamy spody z ciasta w temp 180-200 stopni przez 15 min, oczywiście obciążone. Na gotowe spody wylewamy po połowie naszego ciasta z jagodami
Kuba Gotujezjem dwa kawałki, to dieta pójdzie w las... i tak pójdzie ;). To jest uzależniające, w pełni słodkie i kaloryczne ciasto bez pieczenia specjalnie na dni słabości i wilczego apetytu. Na samym dole ciasteczkowy spód, na nim czekoladowa masa z dużą ilością mlecznych krówek. Kolejna warstwa to oczywiście bita śmietana, a jakby było tego mało, pod śmietaną znajdujemy plasterki bananów(...)ognia, a gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylać ją na schłodzony ciasteczkowy spód (w celu szybszego zgęstnienia wstawić na chwilę do lodówki). Blaszkę z ciastem ponownie schłodzić, tym razem dłużej, by czekolada zastygła (spód i masę czekoladową najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc). Masa śmietankowa: Żelatynę zalać 60 ml zimnego mleka, wymieszać
Nastoletnie Wypiekaniedobrze uwielbiam ciasta ucierane, a to ucierane na mleku jest moim ostatnim numerem 1! Bo zawsze się udaje i nigdy nie zdarzyło mi się ( ani rodzinie! ) , żeby wyszedł zakalec. Ciasto robi się błyskawicznie i śmiało można kombinować z ulubionymi dodatkami. Czy to jabłka, czy porzeczki, truskawki, maliny – zawsze smakuje fenomenalnie i jest niezwykle puszyste! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: ( duża blacha(...)olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę. Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy. Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki ) Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut ) Smacznego
Ostra na SłodkoNajlepsze i najpiękniejsze, moim zdaniem ciasto to keks. Dobrze nadziany ulubionymi bakaliami, wilgotny, przepyszny, zachowuje świeżość bardzo długo. Im starszy tym lepszy! Od lat piekę to ciasto z jednego, sprawdzonego w rodzinie przepisu i za każdym razem się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów(...)migdałów dodatkowo margaryna do wysmarowania formy bułka tarta Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno i dodajemy do ciasta z bakaliami
Moja smaczna kuchniamisce szczelnie owiniętej folią do żywności, aby podwoiło swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto wałkować na duży prostokąt, przeciąć na połowę, na jedną część wyłożyć migdałowy farsz, przykryć drugą częścią ciasta. Pokroić na 20 cienkich pasków, każdy pasek skręcać i zlepiać końcami tworząc wianuszek. 3. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wianuszki układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić(...)soli Dodatkowo: - płatki migdałów - roztrzepane jajo do smarowania Wszystkie przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Składniki nadzienia łączymy ze sobą, ugniatamy widelcem na gładką masę, a następnie smarujemy nim ciasto
Apetyczna babeczkamiksując dodajemy jajka. Miksujemy.Pomały wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania składników. Formę smarujemy masę, oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto, pieczemy do suchego patyczka ok 40 minut
Z Majeczką w kuchnipudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem. wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej 2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na boki złożenia ciasta: Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji i obsypać posiekanymi orzechami. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam kruche ciasta z dodatkiem rozmaitych owoców, maku czy orzechów. Dzisiaj zapraszam na cisto ze śliwkami i masą budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 150 g masła 80 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Kruszonka(...)ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 50-55 minut. Odstawić do ostygnięcia na minimum kilka godzin, u mnie jest to z reguły do następnego dnia. Wtedy masa budyniowa jest doskonale zastygnięta i dobrze się kroi. Smacznego
Gosia gotuje