czekać kilkunastu godzin żeby się do niego dobrać bo pięknie się kroił niedługo po wystygnięciu. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto: 280 g mąki 200 g masła 40 g kakao 60 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 150 g masła 150 g cukru 6 jajek 20 g mąki pszennej 300 g kajmaku(...)jednej części dodać kajmak. Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu nałożyć mas serowe na zmianę po łyżce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 70 minut, po pół godzinie zmniejszając temperaturę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrugiej części ciasta dodajemy kakao mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy trzecią część ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewoprzesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy ;) Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;) Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem. Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Mąkę mieszamy
Lawendowe NieboGwiazda makowa to typowo świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem domowej masy makowej. Jest wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia. Przepis zawiera dokładny opis oraz zdjecia wykonania gwiazdy krok po kroku. - pyszny świąteczny makowiec - ciasto idealne do zabrania w gości - najlepsze ciasto drożdżowe
AniaGotuje.plmasła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zarobić kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy ( 20 x 30 cm ) , drugą włożyć do zamrażalki. Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 6 jajek 25 dag masła 20 dag cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)cukier waniliowy 5 - 6 jabłek Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka,ser,budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Gotową wyłożyć na ciasto kruche. Na nią wyłożyć mniejsze ćwiartki obranych jabłek,jedną obok drugiej. Piana : 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem
Niespełnione zdolności kulinarneblaszkę pokrytą papierem do pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu, uchylić piekarnik i odczekać aż ostygnie. Można ozdobić na wierzchu truskawkami, gruszkami i tak jak ja polać
Różne smaki w kuchnipierwszą częścią ciasta robię z drugą porcją. 2. Galaretki rozpuszczam w 600ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Mleko skondensowane miksuję z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładam na jedno z ciast miodowych. Wyrównuję i przykrywam drugim ciastem. Ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię
Tradycyjna kuchnia Kasizrobienia kratki. Na ciasto wykładamy szpinak, na niego układamy podsmażonego kurczaka. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, solimy i pieprzymy. Masę wylewamy na tartę. Z ciasta, które nam zostało wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty robimy kratkę. Ciasto malujemy żółtkiem i pieczemy około 25 minut
Kulinarne przygody Gatityjesz słodkiego - to właśnie dziś zacznij!:D Dwie warstwy przepysznego, mlecznego kremu, przełożone cudowną masą kajmakową, a wszystko to w otoczce masy ciasteczkowej i polewy z mlecznej czekolady, śmietany kremówki oraz orzechów laskowych... Tym ciastem zachwycały się Dzieci nasze i naszych znajomych, do których zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać(...)odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia.Gdy taka już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną.SKŁADANIE CIASTA:Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki.W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję
Słodko-Słony Świat Ilonybyło pieczone. Nie wierzysz ? To wypróbuj ten przepis - blaty a'la biszkopty z kawałkami gorzkiej czekolady smażone na patelni i przełożone masą śmietanową o smaku Kasztankowym. Pycha - efekt z pewnością Cię zaskoczy 😉 Mnie zaskoczył i to bardzo! Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu, a do tego nie trzeba mieć piekarnika w domu, aby zrobić(...)wchłonie nadmiar tłuszczu. Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę. Gotową masą przekładamy usmażone placki. Masę rozprowadzamy także na wierzchu i na bokach naszego ciasta. Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy gotowe ciasto. Wkładamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa(...)wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową , masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyPolecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka (białka zostawiamy do pianki) MASA SEROWA: 1,5 kg białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych(...)minut. W tym czasie wyjmujemy zamrożoną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach do niewielkiej miseczki, odkładamy. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy piankę. Ubijamy białka, do sztywnej masy dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując. Do lśniącej, sztywnej masy dodajemy proszek budyniowy i nadal ubijamy, na koniec cienką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy (piana nieco opadnie
Rozpustne gotowaniemąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję(...)Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasirazem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy(...)Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny. Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy zielonym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy żółtym blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem. Smacznego
w mojej kuchni