ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:716/3191)

Pani Walewska - Pychotka 469

smaku były gorzkie. Piekłam ciasto w 180 stopniach ok. 20- 25 minut. Oczywiście bezę należy podzielić na dwie części do dwóch kawałków ciasta. Jak już ciasto upiekło się i przestudziło zrobiłam  masę budyniową.  * 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego * 1 kostka masła Masło utarłam na puszystą masę i dodawałam po łyżce ugotowany budyń. Budyń ugotowałam wedle przepisu

Pieprzyć z Fantazją
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko 761

jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas(...)wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Notes * użyłam jabłek odmiany jonagold ** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna By Małgorzata Hert Adapted from Uwielbiam gotować Adapted from Uwielbiam gotować Wędr

Wędrówki po kuchni
Wielkanocne babeczki piaskowe 312

razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać - do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej papilotki

Smakołyki Bereniki
Murzynek z bananami i śmietaną 181

szklanki na polewę. Do wystudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z blaszki i przeciąć na pół. Pierwszą warstwę

Kuchnia Pokoleń
Babka migdałowa na drożdżach 138

pół i wyjąć miąższ), resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło i migdały. Dalej wyrabiać. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli. Wymieszać ciasto z ubitą pianą. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie rosnąć, wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Ciasto Shrek 162

Dziś pragnę zaproponować pięknie wyglądające i smakujące równie dobrze ciasto Shrek. Ciasto to powstało na bazie biszkopta, masy wykonanej z zielonego soku, bitej śmietany oraz galaretek i dodatkiem w postaci delicji. Shrek to ciasto inspirowane popularnym filmem, nazwa jest bardzo mylna, ponieważ ciasto samo w sobie jest bardzo delikatne wręcz piankowe, a smakuje wybornie. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Pleśniak (Kruszaniec) 301

oczkach. Na ciasto równomiernie rozmarować dżem lub konfiturę. Następnie zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Miksować aż powstanie jednolita, błyszcząca masa. Ubite białka rozsmarować na warstwie ciasta z dodatkiem kakao. Na wierzch zetrzeć ponownie ciasto białe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Piec 40 min. Wyjąć, wystudzić. Kroić dopiero gdy ciasto całkowicie wystygnie. Przed

maniapieczenia
Czekoladowe Muffiny Aleksa 201

musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy maksymalnie 20 minut. Najwygodniej piec do tak zwanego suchego patyczka

Blondynka Gotuje
Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu 268

tygodniu musiało być zdrowiej. W ruch poszła razowa, orkiszowa mąka, pyszne, soczyste jabłka i odrobina ksylitolu – tłuszczu nie było. Okazało się, że z takich składników może wyjść ciasto bardzo wilgotne i bardzo smaczne. W połączeniu z orzechowymi lodami wręcz doskonałe. Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu : 5 średnich, słodkich jabłek 3 średnie jajka 1/2 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić owsianym(...)mąkę i cynamon. Miksujemy. Do kubeczka wlewamy łyżkę soku z cytryny – dodajemy sodę i mieszamy. Spienioną miksturę dodajemy do ciasta i miksujemy po raz ostatni. Ciasto powinno być dość rzadkie. Wsypujemy do masy jabłka (kilka warto zostawić na wierzch) i pokrojone na mniejsze części orzechy. Mieszamy łyżką lub łopatką, aż jabłka oblepią się ciastem. Przekładamy całość do przygotowanej wcześniej

Poezja smaku
Rogale Świętomarcińskie 1950

zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna.  Ciasto drożdżowe :  300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzewamy.  Przygotowujemy zaczyn: w misce(...)minut do wyrośnięcia. Masło stapiamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatamy ciasto, pod koniec partiami dodajemy roztopione masło.  Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (trwa

Bon Appetit Małgorzaty
,,Gruszkowa chmurka” 360

szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojone w kostkę gruszki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną(...)otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce

Podróż w kulinaria
Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym 388

wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. 4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy(...)wykończenia blatów. Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy. Polewa czekoladowa 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami. Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!! Przepis bierze udział w konkursie na stronie Durszlak.pl #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Gotowanie...to proste !
Zdrowy snikers bez cukru i mleka 248

wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć.  4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. 5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź. 6.   Zrób masę daktylową - odlej wodę, zblenduj lub rozgnieć widelcem daktyle. Odstaw na kilka minut do wystygnięcia. 7. Kładź masy - upieczony spód posmaruj masłem orzechowym.   Na to połóż masę

Powiedz dietom nie