ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:711/3191)

Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona) 124

Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca. Wszystko jest doskonale skomponowane! Zresztą sami spróbujcie... (Forma o wymiarach(...)pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli. Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc. (*)  Możecie też użyć

Di gotuje
Migdałowe ciasto ucierane z rabarbarem, brzoskwiniami i twarożkiem 144

ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut ). Dodawać po kolei jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy. Dodawać przesiane suche składniki(...)połączenia.  Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone

Opowieści z piekarnika
torcik advocat z wiśnią 202

proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z opcją góra -dół i piec około 40 minut.  Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączyć kawą.  Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i zapiąć obręcz tortownicy (najlepiej od środka dać(...)podzielić masę ma trzy części. Pierwszą część rozłożyć na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim i posmarować dżemem. Wyłożyć drugą część masy i ostatni biszkopt. Na wierzchu rozsmarować ostatnią masę. Owinąć blaszkę folią (bo ciasto pochłonie zapach) i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wyjąc i dowolnie udekorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2336

łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać - do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę(...)oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać

Smakołyki Bereniki
Tort komunijny 222

cytryny  barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie:  Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty(...)Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi, nasączam ponczem

Ciasteczkowy Potwór
Weekendowe śniadanie w łóżku! 157

minut!  Zapraszam na"30 minut z Apetiną”! Kremowo-truskawkowe tarteletki, niczym obłok przyjemności! ;-)) SKŁADNIKI: NA MASĘ:  - 1 serek Arla Apetina- kremowy Naturalny - około 15 truskawek - 2 białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem ręki i wylep nim foremki (dość cienko) - białko roztrzep trzepaczką do białości, dodaj serek Arla Apetina, śmietanę i cukier - na wylepionych ciastem foremkach, ułóż truskawki, zalej masą - wstaw do nagrzanego do 200 stopni C pieca - piecz 20 minut Podajemy ciepłe z uśmiechem na twarzy! Kto wie może z buziakiem nawet ;-))) Smacznego! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 188

Uformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na około 2 godziny do lodówki. W tym czasie smaki składników się przemieszają, a sama masa stwardnieje i łatwiej będzie później z nią pracować (ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika.Nastaw(...)piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij masę z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś okragłą lub owalną foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy

Grahamka, weka i kajzerka
Serniczek z kawowymi biszkoptami 172

całą szklankę. * 5 łyżeczek cukru - jak dla mnie za dużo - wystarczą 2 * duża paczka okrągłych biszkoptów * czekolada do polania - użyłam gotowej polewy i nie był to dobry pomysł gdyż ciasto ciężko się kroi - lepiej zrobić samemu z kakaa, wody, masła i cukru. Do dzieła!!! Zaparzyć kawę, osłodzić ją i wystudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i odstawić. Gdy napęcznieje podgrzewać(...)niej suche, pozostałe biszkopty - ja zarówno blat biszkoptowy jak i drugą część biszkoptów delikatnie nasączyłam kawą przy pomocy pędzelka. Polać jeszcze ciepłą (nie gorącą!) czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. Smacznego!!! Uwaga! Masa serowa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeje więc trzeba się bardzo śpieszyć z układaniem biszkoptów maczanych w kawie

sierotka maRysia w kuchni
Najprostszy sernik bez nabiału, glutenu, jajek 124

blendujemy wszystkie składniki na górną warstwę – oprócz jagód. Po uzyskaniu naszego ciasta odlewamy jego połowę, a pozostałą część miksujemy z jagodami. Tak uzyskaliśmy dwukolorową masę, którą w różnej kolejności wylewamy na spód ciasta. Dzięki temu powstanie dwubarwna górna warstwa sernika. Wstawiamy do zamrażarki do schłodzenia. Smacznego!   Artykuł Najprostszy sernik bez nabiału, glutenu, jajek pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Oszukany sernik ze śliwkami 220

śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany 18% 1 budyń śmietankowy(...)ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę wymieszać łyżką ze śmietaną a następnie z pozostałymi suchymi składnikami. Masę wylać

Smakołyki Asi
Mini ptysie 114

dokładnie przygotować ciasto parzone możemy zobaczyć tu http://podstawygotowania.pl/2019/05/07/jak-przygotowac-ciasto-parzone-karpatka/ Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny 5 jaj 150 g mąki pszennej (1 szklanka) Wykonanie: Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się(...)przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżka lub szprycą małe porcje ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas

Pomysłowa kuchnia
Czekoladowe ciasto z truskawkami 168

Obok serników ciasta czekola dowe są moimi ulubionymi. Czekola dę łączyliśmy już z jago dami, porzeczkami, czy malinami. Przysze dł czas na truskawki, które spowo dowały, że ciasto jest wilgotne i mega czekola dowe. Rozpływa się w ustach. Spróbujcie :) Skła dniki:   3/4 szklanki mleka +   4n spiczaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru(...)proszek do pieczenia. Wlewamy czekoladę i miksujemy do powstania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałe białka na sztywna pianę i dodajemy je do pozostałego ciasta i mieszamy drewnianą szpatułką. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24 x 30cm). Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy truskawki na pół i wykładamy na wierzch. Wstawiamy formę na 45 minut do rozgrzanego

ChilliJemy
Kretowisko 140

Moja niewielka przeróbka słynnego Kopca z kreta Składniki na ciasto cukier, 1.5 szklanki margaryna, 250g woda, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie kakao, 3 łyżki jajka, 5 sztuk mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na krem śmietanka kremówka 30%, 500ml galaretka agrestowa, 2 opakowania woda, 1 szklanka cukier, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 opakowania czekolada mleczna(...)połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy

Gotowanie moimi oczami
Pszczółka adwokatka – bez pieczenia 521

Ciasto w śliczne żółto-brązowe pasy. Nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale też przepyszne. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700 ml mleka op. cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g masła 130-180 ml advocaata Z mleka odmierzamy 500 ml i wlewamy(...)deser kilkukrotnie na przestrzeni lat i zazwyczaj używałam różnego rodzaju ajerkoniaku. Wg moich obserwacji najoptymalniejsza (i najbezpieczniejsza) ilość to 130-150 ml. Pamiętajmy też, że masa jeszcze zgęstnieje nieco w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje właśnie dobrze schłodzone – najlepsze jest na drugi dzień

Smaki Na Talerzu
Kostka śmietankowa z migdałami 168

następnie  cienką strużką wlewamy równomiernie żelatynę cały czas miksując. Gotową śmietankę wykładamy na migdały z miodem. Dodatkowo 2 paczki delicji, które układamy na białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta. Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . Śmietanka ciemna: - 500 ml śmietany kremówki - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody(...)płaskie łyżki naturalnego ciemnego kakao - 3 płaskie łyżki cukru pudru 1.Przygotować tak jak białą śmietankę, dodając dodatkowo kakao. 2. Masę przełożyć na równo rozłożone delicje, wygładzić wierzch i zetrzeć kilka tabliczek czekolady dla dekoracji.  Ciasto wystudzić kilka godzin przed krojeniem

Apetyczna babeczka