Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne. Po przekrojeniu widać charakterystyczną zebrę. Wręcz pozorom ciasto jest proste w pieczeniu. Uzyskanie zebry wymaga nieco cierpliwości, zręczności i oczywiście dwóch mas, białej i czekoladowej. Kiedy już obie masy są gotowe wystarczy je wlewać na przemian na środku formy…Ot, cała tajemnica! Ciasto zebra(...)łyżka oleju Ubij jaja z cukrem i wanilją na puszystą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tylko łyżką. Dodaj oleju, a potem sok z pomarańczy. Rozdziel ciasto do dwóch misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Wlewaj ciasto na środek
codojedzeniaszklanki mąki pszennej Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce). Masa serowa: – 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie; - 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego; - pół kostki miękkiego masła (125 g); - 3 jajka(...)Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie: Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty
dom-agi.plSKŁADNIKI : • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej • 150 ml mleka • 1/4 kostki drożdży • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 40 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa serowa : • 3/4 kostki twarogu • 1 żółto • łyżka śmietany • 1 łyżka cukru pudru • 1 cukier waniliowy • sok wyciśnięty z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE : Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy podgrzane mleko, mieszamy, przesiewamy(...)mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, odstawimy pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Składniki na masę serową dokładnie mieszamy, twaróg można zmielić. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości 5mm, połowę smarujemy serem i nakrywamy drugą połową ciasta, wzdłuż krótszego boku tniemy paski ok. 2cm szerokości, każdy lekko skręcamy
KUCHNIA POLSKAwanilinowego Wykonanie: Jajka ubijamy z 180 g cukru w wysokiej misce. Dodajemy do miski olej oraz 125 ml wody i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia,kakao, miksować przez chwilę na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej olejem Twaróg dwukrotnie zemleć(...)może być gotowy z wiaderka - polecam 500 g waniliowy). Przekładamy ser do dużej miski, dodajemy pozostały cukier i budyń i miksujemy aż składniki się połączą. Masę serową przekładamy do szprycy i wyciskamy na ciasto tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez 40 minut. Ciasto dla kogoś kto lubi np. murzynka z serem :) tylko ,że zamiast
W Moim Magicznym Domuskądś go spisałam i nie potrafię teraz odnaleźć źródła. Po kilku małym modyfikacjach publikuję przepis na Nastoletnich. Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje. Ciasto składa się z kilku warstw herbatników przełożonych przepysznym, cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków nieprawdaż? Nie przejmuj się, one wszystkie naprawdę dobrze ze sobą współpracują. Polecam! Składniki(...)lodówce. Gdy jabłkowa masa zacznie gęstnieć wyłożyć połowę na herbatniki w keksówce i ponownie przykryć herbatnikami. Na nie rozsmarować krem cytrynowy, znowu herbatniki, reszta masy jabłkowej i ostatnia warstwa herbatników. Keksówkę z ciastem przykryć folią spożywczą, by ciasto nie nabrało zapachów z lodówki. Schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gdy ciasto stężeje wyjąć je z formy
Nastoletnie Wypiekaniekażdym razem miksując lub mieszając. Dodać mąkę zmiksować lub wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, dokładnie wyrównać. Piec w 180 st przez 25 min. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie, aż całkowicie wystygnie. Przekroić na dwa blaty. Masa Cappuccino: 60 g kawy cappuccino instant (u mnie z braku, po 1 łyżce kakao, kawy i mleka(...)ubitej śmietany i cukier, wymieszać. Do ubitej śmietany dodać żelatynę, zmiksować. Wykonanie, w formie, w której piekło się ciasto ułożyć papier do pieczenia, następnie pierwszy blat ciasta, wyłożyć cały krem cappuccino, wyrównać, wyłożyć masę śmietanową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego! Kostka Cappuccino Kostka Cappuccino Kostka Cappuccino listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis nasię kleić i będzie ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy w misce na 8 części, z każdej części formujemy bułkę, bułki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)półce od dołu ok. 20 minut, aż uzyskają ładny brązowy kolor. Gorące wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce od piekarnika. Nadzienie (szykujemy, gdy wyrasta nam ciasto): Żółtko miksujemy z cukrami na jasną masę, dodajemy ser oraz śmietanę i miksujemy do połączenia się składników. W wersji z termomixem: Ciasto: Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut, a następnie dokładnie rozcieramy, wlewamy
KulinarneImpresje.plczasie wyjąć większą część ciasta, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na wielkość blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na dno blachy, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 10- 13 minut. W między czasie przygotować masę serową. Składniki na masę serową: * 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka * 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego * pół kostki(...)białek, które pozostały przy zagniataniu ciasta kruchego ubić sztywną pianę, na końcu dodać niepełną szklankę cukru i ubijać kilka chwil. Ubitą pianę wyłożyć na masę serową i brzoskwinie. Z zamrażalnika wyjąć mniejszą część ciasta. Ścierać ją na tarce o grubych oczkach na wierzch piany,. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 170'C. Przed rozkrojeniem dobrze schłodzić
Zrób to smacznieWypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;) Składniki na biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika1 łyżka kakaoSkładniki na masę owocową:05, kg jabłek0,5 kg gruszek1 garść suszonych moreli(...)dodatkiem cukru. W 1 szklance wody mieszamy budynie i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone morele. Zagotowujemy. Finał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatymase wystudzicmase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac powierzchnie.Rozlozyc rownomiernie wypestkowane czeresnie,a po wierzchu delikatnie rozprowadzic mase smietanowa z pestkami slonecznika wstawic forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec okolo 90 minut,do przyrumienienia masy smietanowo-slonecznikowej.Boki sernika beda sciete,natomiast sam srodek pozostanie drzacypoczatkowo studzic w uchylonym piekarnku,nastepnie wyjac z piekarnika na kratke kuchenna.Ciasto wystudzic w formie przez cala(...)SMACZNEGO !UWAGI :do tego ciasta pasuja rowniez wisnie i kazde inne male lekkie owoce (surowa masa jest bardzo rzadka).Zamiast pestek slonecznika mozna uzyc platkow migdalowych lub mielonych orzechow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, mieszamy mąkę, sól, drożdże i cukier, następnie, wciąż wyrabiając, dolewamy stopniowo wodę, na koniec oliwę Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, przekładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy ok 5 minut, rozciągamy od siebie, składamy i obracamy o 90 stopni, powtarzamy tę czynność aż ciasto stanie się sprężyste Odkładamy
Słodki Kompromiscukru dark muscavado niezwykle aromatyczny. spód: 200 g ciastek petitek około 100 g masła Ciastka zmielić w malakserze następnie dodać roztopione masło i wyrobić ciasto, następnie wylepić nim tortownicę. Masa: 1 kg twarogu z wiaderka 3 żółtka 1 1/2 szklana cukru 1 budyń śmietankowy (zwykły na 500 ml) albo 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki oleju Wszystkie składniki zmiksować na dużych obrotach przez co najmniej 5 minut. Masę (będzie dość płynna) wylać na spód i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec przez 1 godzinę. W czasie pieczenia przygotować wierzch ciasta. Wierzch: 3 białka 1/2 szklanki cukru dark muscavado Białka ubić na sztywno i dodać małymi porcjami cukier
Jadło i czytadłodobrej mierze krówkopodobne masy...kupił ich dużo za dużo, bo były w dobrej cenie i jak to facet, nie zwrócił uwagi, że są to tylko podróby...Każde ciasto, deser z ową krówkopodobną masą mi nie wychodził, załamana, spoglądałam z rozczarowaniem na piętrzące się w spiżarce puszki, i nie miałam pomysłu do czego by je wykorzystać... Aż w końcu znalazły swój
na moim stole...się rozdrobni, dorzucamy żółtko i kilka kropel aromatu oraz kwiaty i otartą skórkę. Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, co kilka chwil mieszając. Przez kilka chwil ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę. Jest ona dość miękka, ciężko więc wykrajać z niej ciastka od formy. Osobiście kleję je ręcznie, mają wtedy więcej "duszy". ;) Można jednak układać ciasto od razu
Kuchenna Kontrrewolucyawykładamy 3/4 ciasta dokładnie ugniatamy po całości palcami. Tak przygotowany spód wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Następnie wykładamy na to masę jabłkową oraz posypujemy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40 minut. Polecam gorącą szarlotkę podawać z lodami
Piekę, bo lubię