ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:726/3191)

Pizza z awokado 115

lekko podsypanej mąką blasze. Miękkie i dojrzałe awokado blenderuję z sokiem z cytryny, i cebulką, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą, wybijam jajka i posypuję posiekanym szczypiorkiem

Gotuj Się Kto Może
Cynamonowe ciasto kruche ze śliwkami 137

Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło i razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrabiamy na gładką masę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki: myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy

Qchnia po prostu
DESER WANILIOWO – CZEKOLADOWY Z KASZY MANNY 200

chwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej ziarenka wanilii, mieszamy. Obydwie masy wykładamy naprzemiennie na kruche ciasto, wygładzamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy np. odrobiną prażonych orzeszków. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy 202

sobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę

Wiem co jem
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 334

blatów. Ja aby usprawnić sobie pracę najpierw wylepiam na papier do pieczenia wszystkie 4 części ciasta i odkładam je na bok a później tylko kolejno wkładam je w blachę i piekę (a w międzyczasie można zająć się już całkiem czymś innym). Masa budyniowa:   1/2 l mleka 2/3 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)gęsty więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił). 5. Wyłączyć gaz, do garnka wrzucić 1/2 masła/margaryny i zmiksować z gorącym budyniem na gładką masę. 6. Gorącą masą budyniową przekładać blaty. 7. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem. U mnie nigdy jeszcze tyle nie odstała - po 1-2 godzinach ląduje na talerzykach, wtedy ciasto jest

Kto ugości moich gości?
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką 198

należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały.  Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta pokrojone

Serce zamknięte w formie pyszności
KOSTKA BANANOWA Z KAJMAKIEM 285

łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki kajmaku, 1 łyżeczka żelatyny, odrobina wrzątku Dodatkowo: 2-3 banany, sok z cytryny, kakaowe herbatniki , masa krówkowa, wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy krówkę, a następnie żelatynę. Przełożenie ciasta : Biszkopt smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki, aby masy stężały

słodki bratek
Murzynek z wiśniami 122

pyszne ciasto proponuje wam murzynka z wiśniami. Składniki: 4 szklanki mąki krupczatki 4 szklanki cukru 8 jaj 2 kostki margaryny 2 szklanki wody 6 łyżek kakao olejek migdałowy 2 cukry wanilinowe 4 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek wiśni Przygotowanie: Do garnka wrzucamy margarynę, jak się rozpuści dodajemy, wodę, cukier, kakao i mieszamy na gładka masę. Zagotowujemy. Odlewamy 1 szklankę(...)proszkiem do pieczenia, olejek migdałowy i 2 cukry wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą

Kulinarna Patilogia
Przepisy na proste i szybkie ciasta bez pieczenia 551

tutaj ciasta bez pieczenia. Poniżej kilka przepisów, z którymi poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w przyrządzaniu wypieków. 3 Bit Do przygotowania tego ciasta bez pieczenia potrzebować będziemy: 1 puszki masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego Około 0,5 kg herbatników 500 ml słodkiej śmietany 30 – 36% 2 opakowania śmietan fix 100 g ulubionej czekolady Masę budyniową(...)dodajemy stopniowo zimny budyń. Prostokątną foremkę wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich lekko ciepłą masę krówkową. Kładziemy drugą warstwę herbatników i pokrywamy ją masą budyniową. Na koniec umieszczamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę, wykładamy ją na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Jeżeli na przygotowanie tego ciasta bez pieczenia mamy mało czasu, możemy

Mostek w kuchni
Ciasto z fasoli, czekoladowe i FIT! 133

kakao nesquik, i daje niesamowity smak ciastu, kakao jest bardziej kaloryczne i nie daje tego efektu, - białka ubij na sztywno przed dodaniem do masy - mąki kokosowej nie zamieniaj, ta działa, jak gąbka i dzięki temu ciasto nie jest maziste! WYKONANIE: - fasolę, olej, mleko i żółtka zmiksuj blenderem na idealnie gładką kremową konsystencje. - dodaj do masy przyprawy, mąkę, sodę i proszek(...)białka ubij na sztywno dodaj do masy i wprowadź delikatnie, wylej na blaszkę 20 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na wierch dodaj owoce, lub gorzką czekoladę ciasto piekłam 1 godzinę i 10 min w temp. 180 stopni C Studzimy całkowicie i dopiero kroimy, ciasto jest dość delikatne i kruche. Bardzo smaczne i czekoladowe w smaku! Polecam! ;-)))) Kalorie

SMYKWKUCHNI
Biszkopt z budyniem i galaretką. 202

Ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteś osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :)   Składniki: 2 spody biszkoptowe do tortów, 2 galaretki, 400g truskawek. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe, 6łyżek cukru(...)budyniu. Odstawić na chwilę by budyń odparował. Przykryć drugim spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą

W kuchni u Moniki
Tort z frużeliną wiśniową 192

wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto Ferrero Rocher 786

Mocno czekoladowe ciasto, którego konsystencja oraz smak przypomina "coś" pomiędzy biszkoptem, a brownies - i z pewnością jest to przepyszna kombinacja! Do tego równie smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli , a s łokie d zieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której wierzch zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym ciastem. Mmm... Ciasto Ferrero(...)ubitą śmietaną . D elikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, jeżeli masa okazałaby się za rzadka dodajemy kolejny fix (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 części i jego dół umieszczamy w formie w której je piekliśmy. Wykładamy krem z Nutelli i przykrywamy górną częścią

Słodka Strona
Masa makowa do makowców ( bardzo dobra ). 149

orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową posiekaną w drobną kostkę , cukier, miód, roztopione masło, olejek migdałowy, całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj dokładnie. Masa jest gotowa, możesz nią smarować ciasto na makowce. Jeśli chcesz, możesz zmniejszyć lub zwiększyć proporcje w zależności od potrzeb. Masa ta nie kruszy się w makowcach po upieczeniu, jest zwarta. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
Krakersowa pychotka 150

Ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo proste w przygotowaniu. Połączenie słonych krakersów ze słodką masą kajmakową bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Idealne na weekend do kawy lub herbaty. Składniki: 3 paczki krakersów pół tabliczki startej gorzkiej czekolady pół szklanki rumu 2.5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru 200g masła Mleczko skondensowane słodzone 750ml śmietanki kremówki

AleTorcik
Ciasteczko do barszczu 223

kminku w ziarenkach 2 szczypty pieprzu z Espelette* mąką ryżowa do podsypania ciasta Wykonanie: Mikserem ubijamy miękkie masło, oliwę, jajko, sól, pieprz i parmezan. Do ubitej masy dodajemy mąkę i kminek. Wyrabiamy ciasto ręką. Powinno mieć dość przyjemną w dotyku konsystencję plasteliny. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto

Przysmaki Karolki
Wafle dwukolorowe z orzeszkami ziemnymi 191

cała paczka. Wiedziałam, że jeśli zostawię je zbyt długo, andruty nie będą się do niczego nadawać i już ich nie wykorzystam. Postanowiłam więc zrobić wafle przełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały”. Ja je lubię tak bardzo, że mogłabym dosłownie jeść je łyżkami. Masy w połączeniu z waflami smakowały super. Żadna inna opcja nie wchodziła

Smaki Na Talerzu
ciasto cielaczek 411

pieczenia wykonanie: W garnku chwilkę miksujemy mleko, olej, jajka, dżem, oraz cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki (ok.25 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 500 g sera, trzykrotnie zmiksowanego 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 180 g cukru(...)wykonanie: Ser miksujemy z żółtkami, cukrem, budyniem oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu ubijamy białka a następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę serowa łyżką układamy kupkami na cieście. Całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C. lub do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Bułki pszenne II 151

sól, wymieszać. Następnie powoli wlewać płyn do mąki, jednocześnie mieszając i sprawdzając konsystencję ciasta. Jeśli będzie za rzadkie i bardzo klejące nie wlewać całej wody. Ciasto wyrobić  na gładką, elastyczną, miękką masę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.   Gdy ciasto urośnie podzielić je na mniejsze porcje, uformować w bułeczki i położyć

Simply Food
Ciasto serowo-makowe 209

Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)   Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek, sparzone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 o C przez

In my kitchen
Torcik cappuccino 339

wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i także(...)pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.   W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką   tartą.   Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Jak podaje autorka można

Na słodko lub wytrawnie