ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:735/3191)

Eklerki dulce de leche 137

przestudzenia do przestygniętej (ale nie zimnej) masy wbijać po 1 jajku i dokładnie wyrabiać (mieszałam mikserem). Następne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy pierwsze dokładnie połączy się z masą. Dodać proszek do pieczenia ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10 cm paski ciasta zachowując odstępy, bo ciasto urośnie(...)otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepłe eklerki przeciąć wzdłuż na pół zagotować w rondelku śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zanurzać w czekoladzie czapeczki eklerków (użyłam wykałaczki) i odstawiać na kratkę do wyschnięcia serek mascarpone umieścić w misce, dodać płynne dulce de leche i miksować kilka minut do otrzymania puszystej masy na dolną część eklerka nakładać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza na preclowym cieście 221

minut. Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć czystą ściereczką i odstawić

Gospodyni Miejska
karpatka katarzynka 138

ciasto: wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać kilka minut na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło i nie miało grudek. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować stopniowo jajka po jednym. Podzielić ciasto na połowę i rozsmarować na dwóch kawałkach papieru do pieczenia o wielkości blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada ze szpinaku i łososia 123

podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem

Różowa kuchnia
Kawałek szczęścia, czyli ciasto z rabarbarem, orzechami z chrupiącą skórką 198

ocet i odstaw na 5-10 minut. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym z rabarbarem. Orzechy drobno posiekaj o 2/3 dodaj do ciasta. Mleko z octem zbenduj na gładką masę z bananem, cukrem i olejem. Dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj, posyp

greenscarf
karpatka z malinową wkładką 685

ciasto: wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać kilka minut na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło i nie miało grudek. Wystudzić. Do zimnej masy wmiksować stopniowo jajka po jednym. Podzielić ciasto na połowę i rozsmarować na dwóch kawałkach papieru do pieczenia o wielkości blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek cytrynowy 141

około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wyciąć jajko, a następnie brzegi ciasta podwyższyć na 2 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w 200 stopniach C około 15 minut. Masa cytrynowa 200 g śmietany kremówki 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 100 g masła sok z dwóch cytryn 2 płaskie łyżeczki żelatyny Jajka z cukrem(...)parze jajka. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i ubitą na sztywno śmietanę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody, a następnie podgrzać i przestudzić. Wlać do masy i wszystko wymieszać. Wyłożyć na wystudzone ciasto i udekorować według własnego pomysłu. mazurek cytrynowy

O kuchni z uczuciem
Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka” 364

Przepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas(...)herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt kakaowy 175

Chyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny.   Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego(...)ubijamy z nich sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Smacznego

paapilotkaa
jabłkowiec z bitą śmietaną... 149

skórki na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą ciasto jest mocno jabłkowe, wilgotne

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka na cieście kruchym 157

pieczenia,   masła, śmietany i żółtek   zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części.   Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną włożyć do zamrażalnika a drugą schłodzić przez ok 2 godziny w lodówce. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić   w półplasterki a następnie umieścić w rondelku lub garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować(...)blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika w celu podpieczenia spodu na ok 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na nią zetrzeć   na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta, tą która się mroziła. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 -   60 minut ( do czasu aż ciasto się zarumieni) w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Grzesiek 20936

Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C. Masa czekoladowa: Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem(...)tyle, że wytrącone cząsteczki tłuszczu połączą się z resztą. Masę wstawić do lodówki do stężenia (pod wpływem ciepła zrobi się rzadsza) i gotowe - można smarować ciasto! Przełożenie: Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej i wierzch posypać pokruszonymi wafelkami , orzechami i wiórkami

Kto ugości moich gości?
Czekoladowy omlet z jabłkiem 131

danie, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowego masła orzechowego(...)oleju i jabłka zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę  (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym  ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Smacznego! *** RECIPE FOR CHOCOLATE - NUT OMELET

Poranek na słodko
Sernik " Złota rosa " 146

cukry , margarynę siekamy nożem. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana(...)szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut. Pod koniec

Różne smaki w kuchni
Sernik " Złota rosa " 606

pieczenia , dodajemy żółtka i cukry. Wszystko razem zagniatamy. Blaszkę pokrytą papierem do pieczenia , wylepiamy ciastem .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i podpiekamy ok. 20 minut ( ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru ). Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka(...)Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się nie przestraszcie bo taka ma być :) Wylewamy ją na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 50 - 55 minut

Słodkości i nie tylko