ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:734/3191)

Sernik japoński 272

wtedy zachowamy ładny kształt ciasta). Ja używam formy z wyjmowanym dnem a wiadomo, że nie do końca takie formy są szczelne dlatego całe dno owijam folią aluminiową. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaję stopniowo cukier cały czas miksując. Do miseczki przesiewam mąkę oraz skrobię.  Gdy masa z serkiem wystygnie dodaję(...)niej żółtka i dokładnie mieszam.  W dużej misce delikatnie łączę połowę masy serowej, połowę ubitej piany i przesianą mąkę ze skrobią a następnie dodaję resztę masy i piany. Tak przygotowane ciasto przekładam do formy, następnie całą formę wstawiam do większej, głębszej wypełnionej wodą formy, dzięki której upiekę ciasto w kąpieli wodnej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Viki
Bananowe ciasto z orzechami 161

oraz szczyptę soli. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą. Do masy dodajemy jajko. Dalej mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z sodą. Orzechy drobniej siekamy i również umieszczamy w masie. Blaszkę keksową wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 175  o  C przez 50 minut. Potem już tylko czekamy aż wystygnie. Warto wyjąć z blaszki aby się

Smaki Ewy
Quiche z łososiem i gruszką 188

skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty. Notatki - jeżeli używacie

Wędrówki po kuchni
Ciasto Kubanka 1778

Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy  (przepis  TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka(...)nutellą, dokładnie wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki jasne. Posmarować je cienko dżemem i przykryć ciemnymi herbatnikami. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i pozostawić do przestudzenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki. Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka cytrynowa, bardzo puszysta i pyszna. 218

zawsze pewniak na pyszne ciasto. Taka babka może być długo przechowywana, ale w zamkniętym pudełku. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej i dokładnie wszystko wymieszać(...)formy i zostawić na raszkach do odparowania i ostudzenia. Następnie wyłożyć na talerz. Lukier – do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, żeby powstała gęsta masa. Wylać lukier na upieczone ciasto, obsypać skórką z cytryny. Ta babka jest rewelacyjna

Kuchnia Pokoleń
Rolada z kremem na szybko 199

Rolada to czysty przypadek ponieważ biszkopt nieco źle mi wyrósł do środka pozostawiając dziury na bokach co sprawiłoby ,że masę , którą chciałam wylać wlała by się do środka, biszkopt by nasiąkł i po cieście. No ale co z tym biszkoptem zrobić ? A może roladę na szybko ? Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie:  : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C Gotowy biszkopt

W Moim Magicznym Domu
Czerwone korale. Z domu do domu. 238

średnicy 23 cm i 4 małych tartaletek o średnicy 9 cm. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i nałożyć nadzienie. NA PORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka *  4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado, dzięki czemu masa nabrała karmelowego koloru i smaku - pycha!) 100 ml śmietany kremówki* Obrane porzeczki dokładnie(...)zalać śmietaną i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Ponieważ z podanych proporcji na ciasto wyszły mi jeszcze 4 tartaletki, zwiększyłam ilość składników w masie śmietanowej - dałam 3 jajka, 200 ml śmietany i 8 łyżek cukru. Ilość porzeczek bez zmian.  Przepis pochodzi ze strony Delicious Days

KUCHARNIA
Ule! 184

rozdrobnić w malakserze, dodać cukier, masło, mleko i kakao. Całość ugnieść w jednolite ciasto. Składniki na nadzienie: 120g masła w temp. pokojowej 100g cukru pudru  2 żółtka 4 łyżki spirytusu andruty na podstawę ula Sposób wykonania: Żółtka, spirytus, cukier i masło utrzeć na gęstą masę Do wykonania(...)będą potrzebne specjalne foremki widoczne na zdjęciu poniżej. Aby ciasto z łatwością odklejało się od foremki wkładamy do środka folię spożywczą. Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka. Jeśli ktoś z Was miał okazję kiedykolwiek spróbować tego ciasteczka

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem 445

Dawno już nie było "porządnego" ciasta;) Dlatego dzisiaj mam dla Was ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotowane mleko skondensowane.  Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć.  Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.   Wiele słodkości znajdziecie też na stronie Twoja Cukiernia Gdańsk

Z miłości do słodkości
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 203

potem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących się, z każdym dniem smakuje inaczej i w moim odczuciu coraz lepiej, a migdały tak cudownie chrupią... mniam... :-) Dopasowałam przepis do swojej formy i rodzaju użytej(...)pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową. Mąkę z dodatkami dosypujemy do masy dyniowej i dokładnie mieszamy, dodajemy także sok z cytryny, o którym ja zapomniałam (ciasto i bez niej było pyszne). Do masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego worka

Smaczne Zdrowe
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 239

pomarańczowym. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę pomarańczowego barwnika spożywczego - jeśli chcecie uzyskać mocniejszy kolor masy (opcjonalnie). Dodajemy cukier puder w zależności od Waszych upodobań smakowych - ja wolę mało słodkie ciasta. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu ( nie zagotowujemy! - straci właściwości żelujące ). Do rozpuszczonej(...)pomocą nitki. Nasączamy blaty wódką pomarańczową. Smarujemy pierwszy blat całą masą pomarańczową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą czekoladową. Torcik ozdabiamy według własnych upodobań - ja użyłam szpatułek do wygładzania i dekoracji ciast. Odstawiamy torcik na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego

W kuchni Katie
Ciasto 3 bit 192

Ciasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. 3 bit to szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Krem budyniowy, masa kajmakowa i bita śmietana, a wszystko to pomiędzy warstwami z herbatników, które wpisują się w ten deser idealnie. Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500ml mleka 200g masła 3 łyżki cukru Bita śmietana: 500ml śmietanki(...)przykryć kolejną warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do miseczki i energicznie wymieszać by była bardziej elastyczna. Rozsmarować kajmak na herbatnikach, wyrównać i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy, lub rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę. Wyłożyć bitą śmietanę na cieście, wyrównać warstwę i na wierzch

NiePieprz.pl
Ciasto 3 bit 188

Ciasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna. 3 bit to szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Krem budyniowy, masa kajmakowa i bita śmietana, a wszystko to pomiędzy warstwami z herbatników, które wpisują się w ten deser idealnie. Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500ml mleka 200g masła 3 łyżki cukru Bita śmietana: 500ml śmietanki(...)przykryć kolejną warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do miseczki i energicznie wymieszać by była bardziej elastyczna. Rozsmarować kajmak na herbatnikach, wyrównać i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy, lub rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę. Wyłożyć bitą śmietanę na cieście, wyrównać warstwę i na wierzch

NiePieprz.pl
Wyniki konkursu urodzinowego! 332

podzieliła się Pani tak pysznym przepisem. 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic Wygrywa Pani Barbara za przepis na Kostkę gruszkową . Przepis znajdziecie tutaj (klik) Gruszki, masa budyniowa, ciemny biszkopt. To ciasto nie tylko wygląda wspaniale, ale na pewno też tak smakuje. Dziękuję za tak pyszne zgłoszenie. 3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt. Wygrywa Pani Aneta

Słodkie okruszki
Pierniczki na bazie mąki żytniej i kokosowej z lukrem pomarańczowym 168

natomiast po odstawieniu do lodówki na kilka godzin z jego wałkowaniem nie powinno być już problemu. Wałek warto wysmarować oliwą z oliwek przed użyciem, wówczas nie będzie konieczności podsypywania ciasta mąką a pierniczki będą ładniejsze.  Składniki (na 50 dużych serc): 200 gram mąki żytniej  100 gram mąki kokosowej  125 gram masła  125 gram miodu  łyżeczka(...)szklanka cukru pudru  3 łyżki soku pomarańczowego  Dodatkowo: ulubione dekoracje  Masło i miód rozpuszczam, do ciepłej masy dodaję sodę. Mąki mieszam z przyprawami, dodaję masę miodową i wyrabiam gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin lub dobę. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wałkuję dość cienkie ciasto o grubości

Mango Papaja
drożdżowe bułki z makiem 172

dokładnie ubić,Następnie wsypać mąkę,dodać drożdże i masło .Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich  40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru(...)mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy na gazę i odsączamy (najlepiej zostawić na noc).Masło rozpuszczamy i studzimy.Wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach  ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego

Anielskie wypieki
Babeczki z cukrową posypką 189

białą masę. Następnie nie przerywając mieszania dodać jogurt naturalny oraz olej. Miksować do połączenia składników. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym porcjami dosypywać do masy jajecznej, cały czas miksując, Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. 3. Formę na muffinki wyścielić papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch udekorować kolorową posypką, 4. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym

Motylkowa Kuchnia
Szybkie pierogi z białym serkiem i jagodami. 208

pierogi z piekarnika :-) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka gorącej wody 1 jajo płaska łyżeczka soli łyżeczka oleju Farsz: 0,5 kg białego sera zmielonego na drobnym sicie dwa razy, lub już mielonego ale dobrego jakościowo, np. Mój Ulubiony. szklanka jagód leśnych 5 łyżek cukru jajo Wykonanie: Ser zmiksować na gładką masę(...)dodatkiem jaja i cukru. Mąkę włożyć do misy miksera, wbić jajo, wlać olej i dodać soli - zmiksować. Następnie dodać gorącą wodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć końcówek haków.  Ciasto podsypywać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i po kilka jagód. Złożyć na pół

Poezja Smaków - blog kulinarny
eklery z Master Chef 140

Ciasto Składniki: 250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7  jajek Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie(...)odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy  ciasto do rękawa  i wyciskamy  podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy

w mojej kuchni
Snikers 1384

Najlepsze ciasto w moim domu.Snikers SKŁADNIKI:CIASTOmąka -  600 gramówcukru - 3/4 szklmargaryny- 200 g2 jajka3 łyżki mleka3 łyżki miodusoda oczyszczona - 2 łyżeczkiPOLEWA ORZECHOWA 120g margarynyorzechy

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania