ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:736/3191)

Ciasto na zimno z mascarpone, mleczkiem kokosowym i czereśniami 186

ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także(...)mleczko kokosowe i ciepłą żelatynę, całość delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Wylać połowę masy na biszkopty, ułożyć czereśnie, zalać drugą częścią masy. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. 150

sztywno z dodatkiem soli, a gdy są już bardzo sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie żółtka - jedno po drugim, wciąż miksując. Gdy masa jest jednolita, odkładamy mikser i za pomocą łyżki wkręcamy w ciasto mąkę - stopniowo, jak najmniejszymi porcjami.  Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia, natłuczonej formy i wsuwamy do nagrzanego pieca na 10 minut - temperatura(...)Następnie słodzimy - najlepiej posłodzić według uznania.  Żelatynę rozrabiamy w 80 ml wody, przygotowując ją według opisu na opakowaniu. Dolewamy do masy cienkim strumieniem jednocześnie miksując.  Gdy krem jogurtowy zaczyna tężeć, przekładamy go na ciasto. Nakładamy tak, by na jednym brzegu pozostawić 3 cm suchego brzegu i zawijamy od pełnej strony do tej pustej, nieposmarowanej. Można pomóc sobie papierem

Poezja Smaków - blog kulinarny
ORZECHOWIEC 135

kostka drożdży 1 łyżeczka cukru Mąki tyle, ile zabierze *Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny   CIASTO: ¾ kg mąki Szczypta soli 6 całych jaj 1 kostka masła rozpuszczonego Cukier waniliowy MASA ORZECHOWA: 400 g orzechów włoskich Białka z 6 jajek 2-3 łyżki cukru Sok z ½ cytryny Szczypta soli. PRZYGOTOWANIE : MASA ORZECHOWA: 1. Białka(...)szczyptę soli.  2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło.  3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę. 5. Roladę wkładamy do natłuszczonej  formy (najlepiej keksówki). 6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia. 7. Pieczemy około 45 minut

Marcepanowa kuchnia
Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 173

letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu.  Wstawić do lodówki do schłodzenia.    galaretka Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić, dodać do syropu

Mix smaku
Naleśniki o smaku pizzy 303

startego żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego

Blog z Apetytem
Parowańce czyli pyzy na parze 152

rąk, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki!  Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia masy (co najmniej 1 godzina). Następnie ciasto podzielić na 4 części i z każdej z nich uformować 3 pampuchy. Przygotowane "bułeczki" przełożyć na blachę i ponownie zostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut). Przygotować garnek

Ugotować
Drożdżówki z makiem 124

dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj, Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk. Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy

Kurnikowo
Kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsem drobiowym 152

zostawić i chwilkę poczekać, aż mączka ziemniaczana osiądzie na dnie garnuszka. Wtedy zlać wodę a mączkę ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Dodać dodatkowo mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać masę. Formowanie kartaczy – rękoma nabrać trochę ciasta i uformować cienki placuszek. Nałożyć dużą porcję mięsa, tyle żeby można było mięso przykryć masą ziemniaczaną. Dokładnie zamknąć kartacza. Ręce lekko obtoczyć w mące, ułatwi

Kuchnia Pokoleń
Kokosowe sernikobrownie czyli poWeekendowe Łakocie odc.152 196

kuchni zapadła mi w pamięci.  Niby to trochę sernik ale bardziej brownie, czemu by nie spróbować?  Warto było zaryzykować! To jedyne z czterech ciast jakie upiekłam, którego nie został nawet okruszek!!! Masa serowa rewelacyjnie równoważy słodki, czekoladowy spód, pozostaje bowiem lekko kwaskowa.  POLECAM nie tylko na święta oczywiście! Kokosowe sernikobrownie brownie: 100 g gorzkiej czekolady(...)roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy do nich czekoladę z masłem, cały czas ubijając. Do masy czekoladowej wsypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 7 minut. W czasie gdy brownie się piecze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domek z piernika 235

cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej już masy dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do masy - mieszamy. Na stolnicy zagniatamy ciasto ze wszystkich składników, formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy elementy domku (ja wzór pożyczyła

charlotte gotuje
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 189

cukier wanilinowy -1 łyżka wody  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody.  Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier

Receptura smaku
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 179

Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z kawą mieloną, cynamonem, imbirem, goździkami i przyprawą do piernika. Po środku zrobić wgłębienie, wlać melasę, ekstrakt i rum, wbić jajko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką, lepką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 163

pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
Pijana krówka 240

serii słodkie na weekend dziś bardzo słodka i zupełnie nie dietetyczna propozycja. Puszysty, delikatny biszkopt i słodka, krówkowa masa składają się na świetne ciasto do sobotniej kawki czy rodzinne uroczystości. Można się również pokusić o upieczenie dwóch biszkoptów i przełożenie ich kremem oraz uwieńczenie słodką rozetką. Takie ciasto będzie wyższe i bardziej okazałe. Składniki

Pyry na Gaz
Sernik z cukinią 164

dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Czereśnie zapiekane w cieście czyli czereśniowe clafoutis 157

mąkę,  mleko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wlać masę na  wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki

Stare Gary