ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:744/3191)

Kremowy sernik z żurawinową pianką... 125

cukier i wymieszać. Masło pokroić w drobne kawałki i dodać do miski, a następnie dodać żółtka i energicznie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki.  masa serowa: -500g białego twarogu -500g mascarpone -3 łyżki mąki ziemniaczanej -skórka z 1 cytryny -1,5 szklanki cukru -5 jajek -2 żółtka Twaróg należy zmielić(...)powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę i ostudzony mus żurawinowy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, a całe ciasto dajemy na całą noc do lodówki. Smacznego

Receptura smaku
bardzo łatwy mazurek z masą kajmakową 169

ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie pieczemy w 200 st. prze ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na masę kajmakową: 100-150 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła, miękkiego(...)dodatkowo do dekoracji: migdały, żurawina, pestki z dyni, kandyzowana skórka pomarańczowa wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście. Wież dowolnie dekorujemy. Ciasto schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 220

pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, wysypujemy fasolę lub kulki, wyciągamy papier i pieczemy kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka 500 ml mleka 1 łyżka cukru      400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek

Rozpustne gotowanie
Kulki mięsne 161

Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 244

oleju, mieszanki mleka z wodą oraz kilka łyżek koncentratu buraczanego – kolor mikstury musi być mocno różowy. Mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze mąki oraz soli. Jeszcze chwilę mieszamy masę widelcem, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma ok. 3 min, w miarę potrzeby podsypujemy trochę mąki (ciasto ma być lekko klejące, dlatego nie przesadzajcie). Kiedy ciasto jest gładkie i miękkie, formujemy

Nerds Kitchen
Jamajka- ciasto z bananami 338

Obiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto:    5 jajek,  szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru(...)Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem

Z miłości do słodkości
BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM 118

dodajemy resztę składników oprócz masła. Zamiast wody można dać mleko, ja mleka nie używam. Wyrabiamy wszystkie składniki a pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczone masło, wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem

harrisa
Egzotyczne ciasto z kaszą manną 226

mąż przytaszczył z jakiejś promocji.  Ach, jak nie marchewka to ananas, trzeba być czasami bardzo cierpliwym:)     Składniki: ciasto: kostka masła 4 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru masa: 1 litr mleka 5 łyżek kaszy mannej 3 łyżki cukru jeden świeży ananas Wykonanie:  Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy(...)później. Mleko zagotowujemy i wsypujemy kasze i cukier. Całość mieszamy aż do uzyskania gęstej masy. Przelewamy ją do brytfanki. Ananasa kroimy w kostkę i wysypujemy na wierzch na masę. Pozostałą cześć ciasta ścieramy na tarce na wierz ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach, Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik piernikowy 165

formy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg) lub 170-180 (bez termoobiegu) przez ok 20 min. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża siekamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. Masa serowa Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier , margarynę , cukier wanilinowy, budyń . Mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy(...)śmietanę oraz po jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Na tarce ścieramy do  miseczki wcześniej odkrojoną górę spodu piernikowego. Zmrożone kruche ciasto czekoladowe równie ścieramy i posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego ciasta łączymy ze startymi okruchami piernika, mieszamy i posypujemy nimi wierzch. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec na kruchym spodzie 128

Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka(...)zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy

Różne smaki w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 393

Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka(...)zmielony mak,cały czas mieszając. Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane. Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową. Na koniec dodajemy bakalie,orzechy. Ciasto kruche : Make łączymy z zimnym masłem,  można pokroić sobie na małe kawałki. Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy

Słodkości i nie tylko
Śmietankowe ciasto kokosowe 149

białek szczypta soli ciasto 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 łyżka gęstej śmietany 18% 250 g masła 2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie:  W garnku zagotować śmietanę, cukier i wiórki kokosowe, gotować ok 5 minut. Wystudzić i dodać ubite białka ze szczyptą soli, następnie wymieszać masę.  Masło ucieraj z cukrem i dodawaj(...)proszkiem do pieczenia.  Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz przez 10 minut w 180 C. Jak spód będzie zapieczony dodaj masę śmietankową i piecz jeszcze ok 40-50 minut. Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi. Smacznego

Niezły Młynek
Babka krówkowa 123

Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką. • Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa będzie puszysta. • Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. • Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. • Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną(...)środka podczas pieczenia. • Piec 40 minut w 180 st.C. • Po wyjęciu babki z formy i lekkim przestudzeniu polać gotową masą kajmakową uprzednio podgrzaną. Ja wymieszałam krówki z ciastem i za bardzo opadły mi na dno. Z tego powodu wierzch babki był mokro – krówkowy

To co kocham
Tort Chałwowy 126

400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam

Kuchnia co dnia
Eklery 157

bitą śmietaną   i z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowałam polewę czekoladową i lukier kawowy. Wybór więc był. Każdy zjadł po dwie sztuki, żeby wiedzieć które są smaczniejsze. A Wy, jakie lubicie najbardziej? A może macie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery....               Składniki na ciasto na 20 sztuk: 125   masła(...)Piekarnik nastawiłam na   220 °C. Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Cały czas mieszałam, a kolejne jajko dodawałam wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Na koniec wymieszałam na wysokich obrotach. Ciasto jest gotowe wtedy, kiedy uzyska gładką strukturę.   Przełożyłam je do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyciskałam

Kuchnia u Krysi