Składniki: Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Ponadto: cukier puder do posypania, nutella (lub inna czekolada tego typu) lub marmolada. Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli(...)masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć
W kuchni u Monikipiankę, której nie można się oprzeć. Ciasto robi się łatwo i szybko, nie ma opcji żeby nie wyszło. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 25x25 cm) 250 g masła, ¾ szkl. cukru, 5 żółtek, 3 szkl. mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr jogurtu naturalnego, 1 szkl. cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 5 białek, dodatkowo mandarynki w zalewie WYKONANIE Ciasto(...)podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 nierówne części. Większą rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, drugą wkładamy do zamrażarki. Masa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budynie, delikatnie mieszamy, a na końcu jogurt. Wylewamy na ciasto, układamy osączone owoce, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Po wystudzeniu można posypać
słodki bratekjednym jajku i cały czas zagniatamy, po dodaniu ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. MASA MAKOWA - najlepiej zacząć robić 2 dni wcześniej Mak opłukujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (na 1 szklankę maku zagotowujemy 1 szklankę mleka). Odstawiamy(...)całość wymieszać. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia dodać miękkie masło i mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do maku i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie wymieszać. CIASTO cd. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i dzielimy na 2 części, formujemy kule. Rozwałkować na prostokątne placki
Gotuj z Mąkąpyszne, jesienne ciacho. Jest to ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem budyniowo-jabłkowym. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową na blaszkę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 140 g cukru 2 pełne łyżki miodu 5 łyżek soku jabłkowego (można zastąpić wodą) 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kakao(...)Cukier, miód, sok jabłkowy (wodę), masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania, a następnie chłodzimy. Do letniej masy dodajemy jajko, cynamon, kakao, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto, dzielimy je na 4 części i każdą z nich wałkujemy (jest to ciężkie zadanie bo ciasto strasznie się klei, a oto mój sposób
Rozpustne gotowanieMagda wykorzystała w swoim przepisie powidła domowe, na pewno pyszne, bardziej aromatyczne i kwaskowe niż te ze sklepowej półki, których ja użyłam? Niemniej ciasto było pyszne i gorąco polecam przepis. Składniki na masę serową : 1kg mielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo(...)delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy jedną warstwę herbatników. Masę serową wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy powidłami i przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki polewamy przygotowaną polewą czekoladową
Walijskie Pichceniekwaśnej konfitury z żurawiny. Idealnie w punkt. Nic dodać, nic ująć. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g masła 5 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 4 jajka 1 łyżeczka sody na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki(...)wodę, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Wbić żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z sodą i połączyć. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Przygotować masę serową: jajka ubić z cukrem, dodać ser, budyń, kasze mannę, olej i mak. Krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasto. na wierzchu łyżeczkami położyć porcje żurawiny. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki– mąka pszenna – 1 szklanka– kakao – 3 łyżki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMasa śmietankowa :- śmietana 30 % – 500 ml– olejek do ciast śmietankowy – 1 szt– śmietan fix – 2 szt– cukier puder – 3 łyżkiMasa kakaowa :- śmietana 30 % – 500 ml– śmietan fix – 2 szt– cukier puder(...)ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy ( piana ma byc błyszcząca i sztywna ).Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy.Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem.Pieczemy 30 minut w 180C.Zostawiamy do wystudzenia.Kroimy na 3 blaty
Ostra na Słodkożółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 – 25 minut. Masa serowa z chia: Nasionka chia zalewamy szklanką zimnego mleka i wstawiamy
Jadło i czytadłowpływu na jego właściwości. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto serowe: 115g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony) 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 80 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Masa śmietanowa: 1/3 szklanki gęstej śmietany 1/3 szklanki cukru pudru(...)elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.) Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać mąką kokosową i obłożyć rabarbarem. Przygotować masę śmietanową. Wszystkie składniki zmiksować i przelać na ciasto. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") około 45-50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. (*) Mąka kokosowa wchłonie nadmiar soku
Di gotujełyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejskładniki na masę marchwiową:700 ml soku marchwiowego2 op. budyniu smietankowegosakładniki na masę śmietanową:250 g smietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:1 paczka delicji np. wiśniowych2 łyżki czarnego sezamuBiszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem(...)sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia. ciasto marchwiowe z delicjami
Bon Appetit Małgorzatyjajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Owoce ze słoika, puszki 2 galaretki owocowe 2 jogurty naturalne ( duże opakowania ) Wykonanie: Dokładne wykonanie biszkoptu w przepisie na cytrynkę. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, ciasto nakłuwamy widelcem, polewamy syropem z owoców ( aby ciasto nie było suche ). Układamy na biszkopcie owoce ( pokrojone ).Dwie galaretki(...)użyć zwykłego miksera, łatwo się wówczas rozpuszczą ). Do rozpuszczonych galaretek dodajemy dwa duże jogurty i dalej miksujemy. Gdy galaretki z jogurtem zaczną trochę tężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Podajemy gdy masa dobrze już stężeje. SMACZNEGO
Smaki Ewymandarynek, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka cytrynowa: Galaretki(...)Masę wylewam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 750ml wrzątku. Studzę. Mandarynki odsączam z syropu. Owoce układam na masie cytrynowej. Mandarynki zalewam tężejącą galaretką pomarańczową. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasisody Oraz: szklanka mąki olej do smażenia papierowe ręczniki niewielki garnek Mięso kroimy w paski, grubość zależy od tego, jak pokaźne chcemy mieć kąski. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Powinno być konsystencji gęstej śmietanki. Odstawiamy na około 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, tak około 3 centymetry. Każdy kawałek mięsa najpierw
Dieta moja pasjaMąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sitko. Naprzemiennie do jajek wsypujemy mąkę oraz wlewamy olej i mleko. Miksujemy na wolnych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 45-50 minut (z funkcją termo obiegu
VioletoweKucharzenie