ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:747/3191)

Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 268

łodyżek melisy, mięty   Wykonanie:     olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż(...)jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry przprawina masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć na placku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort wielkanocny 216

KLIK 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła DODATKOWO: 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki masło i mąka ryżowa do foremki wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek. Dno  tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)cukrem trzcinowym, pojedynczo dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę na zmianę z mlekiem kokosowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia. KREM: Budyń ugotować

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto czekoladowe z pomarańczą 284

wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z jednej dużej pomarańczy polewa czekoladowa 35g mlecznej czekolady 35g gorzkiej czekolady 60ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem z wanilii na delikatną piankę - do jajek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę(...)osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - masa powinna wyjść dość gęsta - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA

Smakołyki Bereniki
Ciasto bananowo mogdałowe bez mąki z lodami bananowo-migdałowymi 178

przystępnej cenie w jednym z niemieckich supermarketów) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml solu z cytryny 100 ml mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam(...)tortownicy. 6. Piecz ok 60 minut 7. Przygotuj lody: zamrożonego banana  wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko sojowe. Kiedy mieszasz lody mleko

AZgotuj!
Ciasto ze śliwkami z bezą na serowym spodzie i... 1 urodziny bloga:):) 188

26/41 cm Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 jajko 7-8 łyżek mleka 7-8 łyżek oleju 20-25 dag chudego twarogu (kostka) 40 dag cukru (25 dag do ciasta, 15 dag do bezy) szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego 40 dag mąki 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki bułki tartej 4 białka 2 łyżeczki soku(...)połówki lub ćwiartki. Jajko zmiksować z twarogiem, mlekiem, cukrem i olejem. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
ciasto pijak 833

dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę budyniową: 400 ml mleka 6 żółtek 25 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki orkiszowej lub pszennej(...)ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt przekładamy do foremki, nasączamy go wódką wymieszaną z wodą. Na nim rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez min. 12 godz. (najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Tęczowy torcik dla urwisów 145

będzie to okupione pieczeniem pojedynczych blatów jeden po drugim. Tak, przepis jest długi ale w końcu mamy tu do czynienia z pięcioma kolorowymi blatami i masą kremu :D Tak, czy inaczej jest to ciasto warte późniejszych zachwytów i dziecięcych uśmiechów! Na  Dzień Dziecka lub inną okazję. Dla urwisów małych i dużych, bo jestem pewna, że zachwyci nie tylko dzieciaki(...)masy dodaj przesiane mąki i wymieszaj dokładnie szpatułką do połączenia się składników. 6. Gotową masę podziel na 6 równych części, rozdzielając łyżką do dodatkowych miseczek ( ok. 3,5 łyżki na 1 miseczkę - powinniśmy otrzymać 6 porcji) 7. Każdą z porcji ciasta zabarw na inny kolor ( ja dałam 1/4 łyżeczki proszku na miseczkę) 8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 294

budyń. Gdy dobrze się utrze (tzn. nie będzie grudek), dodajemy kolejną niewielką porcję budyniu i tak do chwili, gdy cały krem połączy się w jednolitą, gładką masę. Gotowy krem budyniowy wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Śmietanę zagotowujemy w rondelku, na wolnym ogniu, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści, a cała masa(...)zagotuje. Ciepłą masę pozostawiamy na chwilę, by przestygła lub wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy. Po chwili powinna być gotowa. Polewa ma być zimna, ale płynna. Zbyt ciepła polewa rozpuści nasz krem budyniowy, a twardniejącą będzie trudno rozprowadzić po cieście. Zimną polewą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy, by wystygło. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Makowiec 188

większej miski, przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie świetnie sprawdza się parapet w kuchni, pod którym jest kaloryfer. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (od 1 do 1,5 godziny). W oryginale masę makową przygotowano od podstaw, ja użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków(...)podzielić na 3 części, rozwałkować na w miarę prostokątne placki o grubości około 3 mm. Następnie wyłożyć na każdy mniej więcej po 1/3 masy makowej, pamiętając, by zostawić ok. 2 cm od brzegów. Zrolować, końcówki ciasta włożyć pod spód. Każdy z makowców przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem

Cooking Monster
Ciasto z rabarbarem 186

Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki cukru pudru, kostka masła,  masa: 1 ¼ szklanki brązowego cukru, ½ szklanki mąki, płaska łyżeczka soli, 9 żółtek, 330 g kremówki 30%, 80 dag pokrojonego w plasterki rabarbaru, beza: 9 białek, szklanka cukru pudru. Sposób przyrządzenia: Mąkę (2 i ½ szklanki) mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i kostką masła. Ciasto ugniatamy jak ciasto(...)lekko zrumieni). W misce mieszamy ½ szklanki mąki, brązowy cukier i sól. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy za pomocą widelca ze śmietanką. Masę dodajemy do sypkich składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rabarbar, mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru pudru. Wykładamy

Pobite gary Barbary
Omlet Cypisa 176

miski wbijamy jajka, dodajemy mąki mleka oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wbijamy trzepaczką aby pozbyć się grudek z mąki. Patelnie rozgrzewamy wkładamy masło, gdy się roztopi wlewamy masę. Smażmy aż zetnie się ciasto delikatnie przewracamy na druga stronę, smażymy jeszcze ok 1-2 minut. Wykładamy na talerz polewamy miodem. Smacznego

kgwjanczewo
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 250

może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą. Mistrzostwo smaku.RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE DO PIWA KSIĄŻĘCE CHLEBOWO - MIODOWE!  Jest to nasz (właścicielek bloga: www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com) autorski przepis! :)SKŁADNIKI(...)cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy

Wypisz Wymaluj
Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem 199

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie(...)blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części. Pierwszy blat smarujemy konfiturą, układamy ptasie mleczko.  Śmietanę na krem śmietankowy miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix, miksujemy. Masę przekładamy na ptasie mleczko i pomiędzy, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy delikatnie kawą.  Krem kawowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem, miksujemy kilka chwil, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Brownie z malinami 253

można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki na foremkę 26x21 cm: 100 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek szczypta soli 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki(...)szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zrobi się gęsta dodajemy do niej przesianą mąkę dalej miksując. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Niemal całą masę (zostawiamy 3-4 łyżki ciasta) wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy całą foremkę łącznie z brzegami). Na wierzchu ciasta układamy maliny i pozostałym ciastem robimy na wierzchu „zygzaki” w taki

Trzeci talerz
Czekoladowa tarta z wiśniami (raw), Mad about you 198

pewnie zapytacie, czy to w ogóle jest smaczne? Zapewniam – jest, i to bardzo (kwaśne wiśnie i słodka czekolada to połączenie idealne wśród deserów). P.S. Porcja jest nieduża bo ciasto było robione na próbę (kto bardzo głodny, radzę podwoić ilość składników). Składniki na spód: ½ szklanki migdałów ½ szklanki miękkich daktyli 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na krem(...)kakao 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania