ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:747/3191)

Sernik Szachownica 158

całość szpatułką. Wylewamy na blaszkę o wym. 24 x 36 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stop przez 25-30 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy. Masa Serowa: 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub jak w moim przypadku wiaderkowy - polecam Piątnice 5 jajek 150 gr masła 3/4 szkl cukru pudru lub 1 szkl jeśli

Gotowanie...to proste !
Pysznie kokosowa babka piaskowa 221

Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Kolejno ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Kokosową babkę pieczemy na środkowym poziomie, w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 45 minut

Słodkie okruszki
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 176

owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm. Masa jogurtowa: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek(...)całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście. Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto. Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej

Kolorowy Przepisownik
puchowe ciasto cytrusowe 625

Lekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów.  *foremka(...)pomarańczowej Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 175*C. Wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze ciasto dyniowe nadziewane czekoladą! (paleo) 168

uciekają, chętnie się nim zajadały nie wierząc, że jest ono z tego dziwnego pomarańczowego warzywa. Samo ciasto dyniowe jest leciutkie, delikatne, mega czekoladowe. Po prostu rewelacyjne! Oto przepis na ciasto dyniowe, w którym się zakochacie: Składniki: 1 ⅓ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki puree z wcześniej upieczonej dyni 3 jajka 3 łyżki miodu wanilia 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)ciasto: Mąkę migdałową i przyprawy mieszamy ze sobą. Jajko, miód i dyniowe puree mieszamy i dolewamy do miski z mąką. Mieszamy ponownie do uzyskania jednolitej masy. Na spód formy o wymiarach 12x20cm wylewamy ciasto dyniowe ( około połowy przygotowanego ). Na ciasto, łyżeczką przez cały środek dodajemy grubą warstwę czekolady. Na górę wylewamy pozostałą ilość (nic się nie marnuje :D). Pieczemy

PaleoLife
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 237

cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 3 małe jabłka 150 g masy kajmakowej z puszki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy(...)Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim plasterki jabłka, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem 197

rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 1/2 opakowania malin 150 g masy kajmakowej z puszki płatki migdałów Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim maliny, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 565

Chcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i  budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię(...)900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki

Kolizje Smaków
Ciasteczka Misie 96

miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej kakaowej masy. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką gdyż jest dosyć delikatne i ciężko się wałkuje. Wykrawać okręgi o średnicy 6 i 3 cm. Na jednego misia potrzeba

Moja Galeria Smaku
ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI 130

Galaretka z pomarańczy: 3 pomarańcze skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru kryształu 3-4 łyżeczki żelatyny 100 ml wody Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z dodatkami i ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto(...)lodówki na 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim dno formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min.,aby trochę podpiekło się. Następnie studzimy. Masa serowa: Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 117

żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej i dokładnie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy budynie, mieszamy(...)ciasto dzielimy na dwie połowy, trzemy na tarce jarzynowej lub rozwałkowujemy, wykładamy nim dno blaszki, na to rozkładamy część brzoskwiń, wylewamy całą masę serową. Na wierzch posypujemy równomiernie resztę brzoskwiń i starte na tarce ciasto.  Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku ( funkcja termoobieg ) nagrzanym do 165-170 *C.  Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik chałwowy 238

okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać dokładnie pokruszoną widelcem chałwę i stopniowo

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe z kokosem 354

łyżek wody,  200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm.   Kokosowe kulki:  2 białka(...)mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  chipsy kokosowe do posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką

Z miłości do słodkości
Jabłecznik pod pierzynką 147

inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze są twarde i lekko(...)tortownicy 28 cm ,wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki Ubijamy białka ,jak piana jest już gęsta dosypujemy powoli cukier i ubijamy jeszcze 5 minut Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na nie zimną masę jabłkową ,na jabłka rozkładamy ubite na sztywno białka, na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki  ciasto ,które czekało w zamrażarce, całość

Wypieki Rene