margaryny 1 szklanka cukru kryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: jabłka świeże lub ze słoika kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach(...)godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannej. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez 20-30 minut
Gorący kąsektakie wyszły innym razem: Składniki: (14 sztuk) Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Krem: 500 ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć, 16 g cukru waniliowego. Polewa(...)ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskać paski ( u mnie widać linie - odległość między nimi to 9cm). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30
W kuchni u Monikimasy brownie do natłuszczonej blaszki lub tortownicy, na to wykładamy masę serową i na nią resztę masy brownie w postaci kleksów, które rozmazujemy po masie serowej za pomocą widelca. Na koniec wciskamy w ciasto maliny i do pieca! Jak widzicie to ciasto jest ekstra łatwe w przygotowaniu, a efekt palce lizać Scroll down for recipe in English Najlepsze sernikobrownie(...)koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż 3/4 przygotowanej masy do naczynia do zapiekania. W oddzielnej misce zmiksuj ser, resztę cukru i jajek wraz z wanilią i wyłóż masę na przygotowaną bazę czekoladową. Wyłóż na wierzch resztę ciasta czekoladowego i rozprowadź po wierzchu za pomocą widelca.Powciskaj w ciasto maliny i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-50 minut lub prawie suchego patyczka
karmelowyKolejny sernik na naszym blogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się(...)całość mieszamy na miękką masę. Pozostałych 6 białek ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z masą serową. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Wylewamy powstałą masę na wcześniej podpieczone i wystudzone ciasto. Całość pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180’C. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny (125g), skórka otarta z jednej pomarańczy, 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, Dodatkowo: 150g cukru pudru, 1,5 łyżki przegotowanej wody, owoce kandyzowane. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszam(...)mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki stopniowo dodaję do masy jajecznej. 2. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Mieszam. 3. Do ciasta dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Mieszam. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładam z formy. 4. Cukier puder
Tradycyjna kuchnia Kasikandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość mieszamy ( gdyby masa była zbyt sucha można dodać więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne. Przechowujemy w lodówce
Słodkie zapomnieniełyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec ok 30 min w 180 st C. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki zielona galaretka ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki(...)dżemem malinowym,rozłożyć delicje czekoladą do góry.Następnie wyłożyć gotową masę śmietankową,na masę czerwoną galaretkę pokrojoną w paski po brzegach i na środku masy położyć,między nią rozłożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Gotowe ciasto zalać tężejącą niebieską galaretką
Niespełnione zdolności kulinarneszybko zagnieść ciasto. Ciasto przedzielić na pół i uformować dwie kule, które należy spłaszczyć (wtedy szybciej się schłodzą) i owinąć w folię spożywczą. Kule włożyć do zamrażalki na około 2 godz. Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać(...)tarce o dużych oczkach pierwszą połowę zamrożonego ciasta. Spód podpiec około 15 min. w temp 180 st. Odstawić do przestudzenia. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
My sweet a liferozpływa się w ustach. Złote kropelki "rosy" na wierzchu wyglądają przepięknie. Zawsze piekę z tego przepisu. Lekko zmodyfikowałam tylko sposób przygotowania masy serowej. Polecam bardzo:) Składniki ( blaszka 25x36): Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiej margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu(...)szklanka cukru *jeśli ser z wiaderka ma rzadką konsystencję (najlepiej wybrać gęsty - ja używam z Włoszczowej), polecam dodać dwa budynie w proszku zamiast jednego. Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik z funkcją pieczenia góra-dół rozgrzać do temp. 180 stopni C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia
Maślane ciasteczkomąki krupczatki 3 żółtka 130 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru Masa budyniowa 3 szkl mleka 2 op budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka) 3 łyżki cukru Dodatkowo 3-4 jabłka Przygotowanie ciasta : w misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać aż powstanie(...)mąką stolnicy. Najlepiej zrobić to przez folię, ponieważ łatwij nam będzie przełożyć ciasto do blaszki. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylepić ciastem. Nakłuć i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 minut. Masa budyniowa : w 1 szkl mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki
Pieguskowa Kuchniawody i odstawiamy do ostudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło i lekko studzimy. Ciastka drobno mielimy (blenderem lub wałkiem do ciasta) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszamy razem, aż zrobimy tzw "mokry piasek". Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy blaszkę(...)lodówki. Śmietanki przelewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na gęstą piankę, dolewamy tężejące galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody) i miksujemy do połączenia. Tężejącą masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki. Tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody) polewamy górę ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki na całą noc. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarne300g. mąki 200g. masła/margaryny 100g. cukru pudru Składniki masa serowa: 500g. twarogu sernikowego 500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze) 250g. cukru 5szt. jajek 110g. mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć(...)Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor. Do utartych żółtek dodać
Lubię to gotujęosobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę mieszamy z przyprawą do piernika, studzimy, wlewamy rum. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy, polewamy naparem z kawy aby je nasączyć, można je też maczać ale nie polecam bo biszkopty szybko chłoną i potem ciężko ciasto się kroi bo zwyczajnie się rozpada, rozkładamy(...)przez sitko kakao, układamy znów drugą warstwę biszkoptów, polewamy ponczem, wykładamy masę, posypujemy osączonymi malinami i kakao, ostatnia warstwa nasączonych biszkoptów, wykładamy resztę masy serowej, posypujemy grubo kakao, wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Przed podaniem kroić na kwadraty, podawać. Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej #ciastojakzobrazka zaciskajcie kciuki
Wanilia i Kardamonlekko podsypanej mąką blasze. Miękkie i dojrzałe awokado blenderuję z sokiem z cytryny, i cebulką, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą, wybijam jajka i posypuję posiekanym szczypiorkiem
Gotuj Się Kto MożeMąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło i razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrabiamy na gładką masę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki: myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy
Qchnia po prostuchwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej ziarenka wanilii, mieszamy. Obydwie masy wykładamy naprzemiennie na kruche ciasto, wygładzamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy np. odrobiną prażonych orzeszków. Smacznego
Ostra na Słodkosobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę
Wiem co jemblatów. Ja aby usprawnić sobie pracę najpierw wylepiam na papier do pieczenia wszystkie 4 części ciasta i odkładam je na bok a później tylko kolejno wkładam je w blachę i piekę (a w międzyczasie można zająć się już całkiem czymś innym). Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2/3 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)gęsty więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił). 5. Wyłączyć gaz, do garnka wrzucić 1/2 masła/margaryny i zmiksować z gorącym budyniem na gładką masę. 6. Gorącą masą budyniową przekładać blaty. 7. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem. U mnie nigdy jeszcze tyle nie odstała - po 1-2 godzinach ląduje na talerzykach, wtedy ciasto jest
Kto ugości moich gości?należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta pokrojone
Serce zamknięte w formie pyszności