lubiących słodko-kwaśne smaki dla tych, co szukają tradycyjnego ciasta w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 5 żółtek 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 1 kg rabarbaru 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu(...)białek z dodatkiem cukru pudru. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą. Na spód nałożyć masę jabłkową, a na nią pianę. Na pianę zetrzeć na tarce kulę ciasta, które do tej pory było w lodówce. Piec całość ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Gdyby wierzch ciasta zbyt się rumienił należy przykryć
Mania Wypiekaniaminut do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Truskawki blendujemy dodając cukier do smaku, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy mus zacznie tężeć wykładamy go na ciasto czekoladowe. Mus czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki kakao 1 łyżka likieru kawowego 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy(...)cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Zagotowujemy wodę z masłem i solą, do wrzątku dosypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od ścianek garnka i zacznie tworzyć zbitą masę. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy kuleczki. moje
Cynamonowe szczęścieoranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię). Babka zebra PRZEPIS /forma: Ø 24 cm/ Temperatura: 18 0 o C | Czas pieczenia: ~1h Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może(...)kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta). Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego). Piec 60 minut w temperaturze 180 o C . Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comkuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI C iasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy najbardziej, i niepowtarzalny smak jeżyn. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa(...)sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA P rzepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html 7. TORT CZEKOLADOWY Niepowtarzalny smak czekolady i odświeżającej mięty! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-tort-czekoladowy-z-kremem.html 9. TORT PINACOLADA Dla wielbicieli kokosu i ananasa
SMYKWKUCHNIpapierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczasmożna przekroić. Masa Kinder Country Żelatynę rozpuścić(...)gorącej wodzie, śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę i jeszcze chwile miksować, do ubitej śmietany wsypać płatki i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na przekropiony blat biszkoptu, przykryć drugą częścią ciasta. Miód jeżeli nie jest płyny rozpuścić, polać nim wierzch biszkoptu i posypać płatkami Kinder country. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
RAROSSAciasto 2,5 szkl maki 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 250 g sera białego 0,5 szkl cukru 2 jajka cukier waniliowy 05, szkl mleka 3 łyżki maki ziemniaczanej 250 g borówek(...)amerykańskich Z podanych składników zagnieść ciasto , rozłożyć w formie o rozm ok 25x20 Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Składniki na masę serową włozyć do kubka blendera i dobrze zmiksować. Wylać na ciasto . rozsypać na wierzchu borówki. Piec ok 20 min w temp
Gotowanie jest łatweBułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm). 3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. 4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone(...)masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy. 5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając. 6. Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch (najlepiej zwilżoną dłonią) następnie układamy rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy wierzch bułką tartą. 7. Pieczemy
Marcepanowa kuchniamusi być gładkie i odchodzić od brzegów garnka, wtedy odstawiamy do ostudzenia do przestudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka , miksując po każdym dodaniu ( ciasto ma być jednolite). gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie dużej gwiazdki ( je użyłam średniej bo niestety nie miałam większej ). z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty
Słodkie zapomnienierazie potrzeby podsypać lekko mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wszystkie składniki na farsz przełożyć do miski i wyrobić na gładką masę przy użyciu miksera. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je, podsypując mąką na prostokąt około 30 x 40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić ostrym nożem na około
Kuchnia w opałachsól. pieprz, Wykonanie ; Wylepiamy ciastem foremkę.Nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika /220 stopni/ na 5-10 minut.Szpinak powinien być rozmrożony i odcedzony.Patelnie polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy na ogień. Po chwili wrzucamy przecisniete czosnek i smażymy aż się zeszkli. Wrzucamy szpinak, mieszamy i odparowujemy.Szpinak musi stać się gęstą masą. Doprawiamy(...)smaku startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Widelcem ropztrzepujemy jajko i dodajemy jogurt. Dodajemy starty żólty ser w takiej ilości jaką wolimy:) Łączymy masę jajeczną z masą szpinakową. Wykładamy farsz na ciasto i posypujemy serem. Pieczemy w tej samej temp.aż wierzch farszu zetnie się i zarumieni
Anioły w kuchniSkładniki na ciasto mąka pszenna, 600g drożdże suszone, 12g mleko, 1 szkl jajka, 2 szt masło, 100g cukier, 50g sól, 1/4 łyżeczki Składniki na nadzienie masa kajmakowa, 1 puszka wiórki kokosowe, 1 szkl Dodatkowo jajko, 1 szt wiórki kokosowe, do posypania Przygotowanie(...)małym garnuszku roztapiamy masło, studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy
Gotowanie moimi oczamiQuiche to taki wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym zalanym jajeczno- śmietanową lub jajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;) U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki: Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli(...)innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn) Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę. Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście i zalewam masą jajeczną... Piekę około 20 min. w tem. 180st
NaKońcuJęzykapomarańczowych grzybków to droga przez mękę, to warto. Przepis znalazłam na blogu Kolorowy Talerz , i zmieniłam nieznacznie proporcje, żeby pasował do większej formy. Wyszło bosko - kruchutkie ciasto wypełnione śmietanowo-jajeczną masą i grzybkami, których delikatny smak nie został niczym zakłócony, a tylko podbity dzięki dodatkowi białego wina i tymianku. Mówię Wam - coś wspaniałego! Do tego lekka, zielona sałata(...)ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć. Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wlać białe wino, smażyć nadal, aż alkohol odparuje. Posolić. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser i listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Na przestudzony spód wyłożyć kurki, zalać masą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła – 50 g brązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie (też wieczorem) zagniatamy ciasto na craquelin. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się. Wkładamy masę między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawamy kółka, o takiej średnicy jaką będą miały ptysie
mojewypiekiinietylkoorzechowe i dalej poucierać. Dodać jajko i troch ę jeszcze poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto wyjdzie mocno gęste, trudno będzie je połączyć się w zbitą masę , lepiej na ko ń cu pomóc sobie ręką, aby nie "zmęczyć" zbytnio miksera . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i ugnieść wszystko(...)razem ręką - jeśli niecałe ciasto się zbije raze m, nie szkodzi, nawet z lu ź nych grudek da si ę uformować kulki ciastek. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszcz a ć ręką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka trochę się „rozpłyną
Grunt to przepis!