ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:724/3191)

Jabłecznik z makiem 203

jakości tortownicę, oraz duży wybór foremek do wypieków znajdziecie na stronie homemart.pl. Składniki na tortownicę 26 - 28 cm: 1 kg kwaskowatych jabłek 1-2 łyżki soku z cytryny Składniki na ciasto ucierane: 3 jaja 13 dag masła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 10 dag maku 2 łyżki soku jabłkowego Ponadto: 2 łyżki(...)białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej kolejności przelać ją na tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek.5

Apetyczna babeczka
Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart 178

witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto wprowadzić go domowego menu. Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu, jest idealna na deser do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)otrzymania jednolitej masy. Włóż rabarbar do przygotowanej formy, zalej przygotowaną masą śmietanową i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut. W międzyczasie wymieszaj cukier, mąkę, sól, masło i cynamon aż powstanie ładna kruszonka. Posyp ciasto kruszonką i piecz przez kolejne 15 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmij

karmelowy
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 341

niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso. Jak wszystko się podsmażyło to lekko to zmiksowałam, bo nie lubię jak masa jest zmielona i papkowata. Co do ciasta, to tym razem skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam(...)gorącej wody dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Gorącą wodę z rozpuszczonym masłem wlewać stopniowo do mąki, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Przełożyć masę na blat i wyrabiać około 5-7 minut na gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie można podsypać mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. Następnie wyjąć ponownie na blat i wyrobić

UgotujmyTo.pl
MIODOWNIK 115

lekko przestudzonej masy dodać mleko, rum i masło – wszystko rozpuścić. Całość połączyć z sodą i przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać masę z rondelka i wymieszać. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki w gładkie ciasto. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę, którą należy podzielić na 6 równych części. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra(...)dodawać ostudzoną masę kajmakową jednocześnie ją ubijając. Orzechy rozdrobnić w melakserze i dodać do masy dobrze ją mieszając. PRZEŁOŻENIE Placki układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Całe ciasto obłożyć rozdrobnionymi orzechami, na wierzchu położyć kilka całych połówek. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w miarę chłodne

Calzonella.com
Malinowa chmurka wg Aleex (TM5) 393

część czynności wykonałam w Thermomixie. I wiecie co? Malinową chmurkę naprawdę łatwo się robi, ale jej przygotowanie warto rozłożyć sobie na dwa dni. Ciasto rewelacyjnie smakuje. Jest w nim taki niezwykle smaczny balans między słodyczą masy, chrupkością bezy i kwaskowatością malin. W naszej rodzinie malinowa chmurka okrzyknięta została jednym z pyszniejszych ciast! Jeśli jeszcze jej nie piekliście, nie czekajcie. Naprawdę(...)lekkiego zgęstnienia galaretki. 18. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. 19. Przygotować masę. Wszystkie składniki muszą być schłodzone wcześniej w lodówce przez minimum 12 godzin! Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. 20. Wszystkie składniki na krem śmietanowy umieścić w misie miksera. Ubić mieszadłami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Zbyt

W mojej kuchni
Churros 196

Znalazłam kilka różnych przepisów (m.in.  Słodka Strona , Słodka magia od kuchni ,  30 minut w kuchni ), ale w sumie i tak zrobiłam po swojemu. ;) Churros robi się z ciasta parzonego i jest to hiszpański przysmak, jednak przepisów na churros jest mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne(...)ogniu, często mieszając. Następnie wsyp przesiane mąki z solą wraz z drobinkami z sitka, wyłącz płomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem na wysokim obrotach, aż powstanie jednolita gęsta masa - będzie trochę klejąca. Rozgrzej porządnie olej w niedużym garnku

Anioszek w kuchni
Ciasto z porzeczkami i bezą 113

malin) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml soku jabłkowego lub wiśniowego* Beza: 3 białka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i szczypta soli. Następnie dodać do masy 3 żółtka i 1 całe jajko. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać(...)owoców i zagotować. Do gotujących się owoców wlać sok z mąką ziemniaczaną i zagotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywno a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw owoce a następnie na wierzchu rozsmarowujemy bezę. Całość wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy tak długo

My simple kitchen
Odrywane drożdżówki z makiem 216

elastyczne ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około 50x30cm. Rozsmarować masę makową, zostawiając z każdej strony po 1cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pociąć na około 12-14 kawałków. Ułożyć je ciasno obok siebie

Z miłości do słodkości
Tarta z gruszkami z ciasta francuskiego 189

Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 3 gruszki 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm). Wykładamy na nie masę twarogową, zostawiając 2 cm pustej krawędzi. 3. Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę twarogową

My Culinary Art
ciasto z musem śliwkowym 99

ewentualnie dosładzamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 80 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku ok. 60 ml wody, gorącej wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ok. 1/2 części wiórek oraz żelatynę i miksujemy. wykonanie ciast: Jedno ciasto ucierane wkładamy do foremki. Wykładamy(...)musu śliwkowego i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie układamy ciasto z białek, na które wykładamy pozostałą część musu. Wstawiamy ponownie do lodówki, a następnie układamy drugie ciasto ucierane. Na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietankową i posypujemy pozostałymi wiórkami. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Filet z łososia na parze z zielonymi plackami szpinakowymi i miętowym sosem 165

kostkę, mleko i żółtko zblendować na gładką masę w głębokiej misce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszając cały czas, dosypywać stopniowo do ciasta. Białko ubić na sztywno i wmieszać do masy za pomocą drewnianej łyżki (wg mnie nie trzeba ubijać białka, ale to była interpretacja Tomka, ubił). Konsystencja ciasta na placuszki powinna być gęstsza, niż na naleśniki. Placuszki

Dietolog
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 147

niesamowicie smaczny.Serdecznie polecam na mniejszą i większą okazję. Składniki:  Upiec biszkopt czekoladowy U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce:   2 galaretki malinowe 3 szklanki wrzącej wody ok 2 szklanek malin(...)bardzo krótko.Masa zrobi się gęstsza.Odłożyć trochę gotowej masy do dekoracji na górę.Do reszty dodać startą na grubej tarce czekoladę i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować połowę masy na drugi blat,przykryć trzecim.Na górze posmarować tylko nieznacznie,aby pokryć i wyrównać powierzchnię.Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.Po tym czasie delikatnie objechać nożem dookoła tortownicy

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik Oreo 1315

masy serowej dodać wystudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć całość. Masę serową przelać do formy. Na wierzch wysypać pozostałą część ciasteczkowej kruszonki, tak aby zakryć całą powierzchnię. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 8 godzin. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasteczka 2. Rozpuścić masło 3. Zmiksować ciemne ciasteczka(...)ciastek 9. Dodać serki waniliowe 10. Ubić śmietanę 11. Zmiksować energicznie masę z wystudzoną żelatyną 12. Do masy dodać ubitą śmietanę 13. Przełożyć masę serową do formy 14. Posypać wierzch ciasta resztą ciasteczek Pobierz wersję do druku: Pobierz Sernik Oreo Artykuł Sernik Oreo pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik bardzo delikatny z pianką 155

ciasta – Do dużej miski wrzucić twarożek, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek budyniowy i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę, najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie podczas mieszania wlewać mleko. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wylać ciasto na spód z ciastek. Pieczenie 1 – nagrzać piekarnik do 175 C i piec 55 minut. Pod koniec czasu pieczenia ubić(...)piekarnika na 20 minut. Studzenie ciasta – wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 20 minut. Następnie delikatnie rozchylić boki ciasta i zostawić aż ostygnie. Najlepiej jeść po kilku godzinach lub na drugi dzień. Wykonanie thermomix masa z ciastek ciastka lekko zagnieść w dłoniach i wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 5, czas 5 sekund dodać kawałki miękkiego masła, zmiksować

Kuchnia Pokoleń
Krówka 274

popularne ciasto pieczone jest na wiele sposobów. Ja postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy oraz to co najlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt:  3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń(...)Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić.  W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować.  Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto. Polewa:  3 00g cukierków krówek,  łyżka mleka w proszku,  3 łyżki śmietanki 30%,  2 łyżki masła,  200g krakersów,  posiekane orzechy włoskie

Z miłości do słodkości