pomocnica ;) nieco ponad 4-letnia :) z miłą chęcią mi pomagała, chociaż w zasadzie to było odwrotnie, to ja byłam jej pomocnicą - tylko podawałam składniki, przelałam masę do foremek i wstawiłam do piekarnika ;) ale całe ciasto wymieszała sama! :) A gotowe muffinki dekorowała perełkami i pisakami cukrowymi - niestety nie mam zdjęcia, bo od razu były jedzone :D może następnym razem w porę(...)cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości 7/8). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moja wersja ciasta jest bardzo mało słodka
Kolorowy PrzepisownikSposób przygotowania: W słoiczkach z grubego szkła (ja użyłam firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie(...)rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy ją na najwyższych obrotach na puszysta piankę, dodajemy schłodzoną śmietanę i miksujemy aż masa będzie puszysta. Krem przekładamy na nasze ciasto. Ja użyłam do tego celu rękawa cukierniczego, ale możecie to zrobić za pomocą dużej łyżki. Dekorujemy posypką. Ps. przepis bierze udział w akcji Smacznego
Wielki apetytMAKOWA 350 g masy makowej DODATKOWO białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy żurawina kilka szt tłuszcz do blachy PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe(...)ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki. Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy. Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem. Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów
Kuchnia DanusiMurzynek to łatwe i proste do przygotowania ciasto. Powinno udać się każdemu :) Należy tylko pamiętać o tym, aby masy z rondelka nie przegrzać, a także białka ubić na sztywną pianę. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na murzynka z wiśniami , a dzisiaj zachęcam do przygotowania jego standardowej wersji. Na sam koniec dodam, że murzynek długo zachowuje świeżość :) Składniki na keksówkę(...)masy należy odlać i pozostawić do dekoracji murzynka!). Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto piec do suchego patyczka około 40 minut**. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą z rondelka i wiórkami kokosowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy. ** jeżeli będziecie chcieli przygotować same muffinki to czas pieczenia będzie o wiele krótszy
Ugotowaćmasła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku dodatkowo: 2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania 1 białko masa kajmakowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten). Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy porządny, szeroki garnek o bardzo grubym(...)dużym ogniu, jednak gdy masa zacznie gęstnieć, musimy zmniejszyć ogień i pilnować aby nam się nie przypaliło. Gdy masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor kawy z dużą ilością mleka) to zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku
Jadło i czytadłozrobienia, ładnie wyrastają i długo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę. Dzięki temu muffiny wychodzą duże, z piękną "górą" i ładnie prezentują się ułożone na paterze lub ozdobnym talerzu
cool and mintysposób zupełnie gładką masę (jeśli nie mamy blendera - czynność blendowania pomijamy). Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną (suchą), aromat i cukinię. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę smarujemy(...)mocno (powinna prawie się zagotować), po czym zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i zostawiamy na ok. 5 minut do rozpuszczenia. Następnie mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Polewa zrobiona w ten sposób zastygnie, ale nie będzie się łamała, ani odpadała
Walijskie Pichceniewaniliowy wymieszać. 4. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z kakao i dodać połowę piwnej masy, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i dodać pozostałą piwną masę, wymieszać krótko do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm lub 25x35cm (będzie trochę niższe) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra(...)minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Do miski przełożyć śmietankę, dodać serek, cukier puder, cukier z wanilią i fix. Ubić mikserem, aż masa stanie się gęsta i kremowa (żeby nie była bardzo sztywna). Do kremowej masy wlewać powoli piwo, cały
Mała Cukierenkasklepu mykitchen.pl Swietny gadżet dla osób lubiących dekorować swoje słodkośći. W zestawie znajdziemy 3 wykrawaczki o różnych wielkościach, dzięki którym bez trudu wytniemy z masy kwiatuszki które albo ułożymy pojedyńczo na torcie czy cieście lub ułożymy je w trójwymiarowy kwiat.Bezpośredni link do zakupu: http://mykitchen.pl/wykrawacze-do-lukru-z-tloczkiem-kwiatki-Delicia-Tescoma-3szt.html Polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu. Tam napewno każdy znajdzie coś dla siebie
Z Majeczką w kuchnibędą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka. Ubij na sztywno śmietanę. Osobno ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy serowej dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj lub powoli zmiksuj. Dodaj
Anioszek w kuchnicukier , nie przerywając przy tym ubijania.Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem(...)Śmietanę ubijamy mikserem.Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.Ubijamy na sztywno.CAŁOŚĆ :Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”Smacznego!PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy
Ostra na Słodkogorzkiej) 12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto waniliowe: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (tak, aby cukier był jak najmniej wyczuwalny). Następnie dodać po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Mieszając, wsypać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilię (jeśli(...)używamy cukru waniliowego dodajemy go do cukru). Ciasto dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto czekoladowe: W mleku rozpuścić czekoladę. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku. Wlać mleko z czekoladą. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Formę na babkę (u mnie z kominkiem) wysmarować
My simple kitchenmasła Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)grzanie i chwilę studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części. W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie z nich, (formujemy dwie kule) resztę chowamy do lodówki. Wyjęte ciasto (dwa kawałki osobno) wałkujemy
Rozpustne gotowanieCiasto makowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny wypiek, który wręcz urzeka swoim smakiem. Masa makowa idealnie komponuje się z delikatnym kremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)pokojowej). Na ostudzony mak wykładamy 2 /3 masy ajerkoniak-owej przykrywamy górnym biszkoptem i całość pokrywamy pozostałą częścią masy. Płatki migdałów podsmażamy przez chwilę na suchej patelni uważając aby ich n ie przypalić , a po ich całkowitym wystudzeniu posypujemy nimi ciasto . Moje posty
Słodka Stronachodziło za mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy(...)małym ogniu aż będą miękkie ( moje dusiły się około 12 minut ) Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie paseczki nożem.Na całej połowie układamy około
Sama słodycz i szczypta chili