ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:709/3191)

Ciastka z bezą i truskawkami 216

Wykonanie: Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy. Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.  Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia. Wykonanie bezy: Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.  Na każde ciastko

Smaki Edyty
Muffiny mocno kakaowe 225

proszku do pieczenia 100ml mleka Wykonanie: - do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy - wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko i miksujemy na gładką masę - gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości - pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut Już po pierwszych 15 minutach pieczenia doszedł

Smakołyki Bereniki
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 226

twarogu (u mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym

W kuchni Karmel-itki
Migdałowe księżyce 136

soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy

Słodkości i nie tylko
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 239

studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu

sama złodycz
Racuchy z jabłkami 286

jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste).Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor

Pudełko rozmaitości
Chleb mieszany z sorgo i amarantusem na zakwasie 122

oraz zawiera mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm : 120 g sorgo 80 g amarantusa(...)minut, aż powstaną pęcherze powietrza. Masę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia.   Rano następnego dnia Odłożyć do zamykanego pojemnika garść ciasta na zaczyn następnego wypieku. Resztę masy przełożyć do foremki. Przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni C. przez

Weekendy w domu i ogrodzie
jagodowiec na śmietanie 268

mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser.   Składniki: na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 6 żółtek 250 g masła  na masę śmietanową: 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g ) 6 białek 1 szklanka cukru cukier waniliowy lub laska wanilii 2 opakowania budyniu śmietankowego szklanka(...)czasie przygotować masę śmietanową: białka ubić z cukrem, następnie wlać śmietany i wsypać budynie. Jagody zblenderować na mus i wlać do masy. Całość krótko ale dokładnie zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Piec w 180*C około godziny. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. 274

dusza zapragnie, oczywiście nie przeginając w żadną stronę, a więc jeżeli dodacie jakiekolwiek bakalie czy pestki, to bardzo proszę, a by nie przekraczały one połowy masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie wycinać dowolne kształty, a ciacha po upieczeniu spokojnie wytrzymają tydzień (przechowywane puszcze czy też w słoiku). Składniki na około 40 sztuk(...)kokosowego lub innego roślinnego (około 130 ml) 100 g cukru Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na puszystą, gładką masę banana, olej i cukier. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól. Zagnieć ciasto formując ostatecznie kulę. Zawiń kulę ciasta w folię spożywczą i umieść w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto podziel dla ułatwinienia sobie pracy

greenscarf
Bananoffee pie 142

dlatego witam Was najsłodszym ciastem 'ever', jakie kiedykolwiek jadłam. Jest tak słodkie, że po jednym kawałku, marzy się tylko o gorzkiej herbacie lub kawie. Przepis dość długo czekał na realizację i w końcu się doczekał. 'bananoffee pie' Składniki (na standardową formę od tarty): - 150-200g herbatników - 40 g masła (rozpuścić i ostudzić) - 1 puszka masy krówkowej - 2 średniej wielkości(...)bardzo chłonne są herbatniki). Masą wyłożyć dno i brzegi formy. Wsadzić do lodówki. Masę krówkową lekko podgrzać, aby stała się bardziej płynna. Posmarować nią spód ciasta. Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć na masie krówkowej i skropić je delikatnie sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ziarna z wanilii. Wyłożyć śmietanę na bananach i wierz

CookYourself
Andrut z czekoladą 210

czym gotować na małym ogniu przez godzinę i dziesięć minut, mieszając bardzo często. Masę wystudzić nie powinna być jednak całkowicie zimna. Na desce do ciasta ułożyć pierwszy płat andruta, na niego wylać część masy, którą równomiernie rozprowadzić. Powtórzyć tę czynność tyle razy ile mamy płatów andruta. Kiedy przełożymy wszystkie płaty andruta masą, przykryć gotowy andrut folią aluminiową, na której ułożyć(...)ewentualnie sięgnąć po kremówkę lecz andrut nie będzie miał takiego samego smaku jak przy uzyciu kwaśnej śmietany. Gotującą się masę czekoladową należy nieustannie mieszać, w przeciwnym razie może się przypalić. Lubisz czekoladę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Najlepsze ciasto czekoladowe . The post Andrut z czekoladą appeared first on MeCooks

mecooks
Muffinki z daktylami nadziewane masą toffi 124

wlać wodę i dodać posiekane drobno daktyle. Zagotować i gotować minutę. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć i esencją waniliową na gładką puszystą masę. Podczas ucierania dodać jajka w małych ostępach. Dokładnie wymieszać(...)masy maślanej dodać daktyle razem z wodą i mąkę. Za pomocą robota kuchennego wymieszać wszystko dokładnie. Formę do pieczenia mufinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wlać ciasto do foremek 3/4 wysokości. Do każdej foremki dodać 1/2 łyżeczki masy toffi. Taka dość spora. Nałożyć na środku. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30-35 minut. Naprawdę pyszne. Można podać

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 142

miski wsypać mąkę, suszone drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć

Ugotować
Best brownie ever :) :) :) 114

mogla, ale do uzyskania jednolitej dosyć gładkiej masy. Oczywiście pamiętać trzeba o przygotowaniu blaszki. Zwykle smaruję masłem i oprószam mąką tortownicę 28 cm, tym razem podzieliłam ciasto na dwie mniejsze części.   Kiedy masa jajeczna jest gotowa, łączę ją z przestudzoną czekoladą. Mieszam do uzyskania jednolitej barwy. Teraz pora dorzucić przygotowane wcześniej orzechy. Mieszam dokładnie szpatułką, żeby równomiernie rozprowadzić orzeszki(...)masie. Przelewam do formy i wyrównuję powierzchnię. Piekę w uprzednio rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut. Oczywiście próba suchego patyczka wskazana :) Kiedy brownie ostygnie prawie całkiem, wyjmuję je delikatnie, a następnie polewam polewą. Wystarczy po prosty mocno mieszając rozpuścić kuwerturę lub kawałki czekolady z masłem i łyżką mleka, odrobinę przestudzić wylać według upodobań na ciasto i posypać pociętymi

I tu będę miała takie te
Drożdżówka z twarogiem i śliwkami 171

wyrośnięcia - podwojenia objętości .   Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową wymieszać w oddzielnym naczyniu na gładką masę.  Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki - w oryginalnym przepisie były połówki śliwek, ale ja zakupiłam węgierki-monstrum, stąd drobniejszy stan pokrojenia. Wyrośnięte ciasto zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu(...)stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm - pomagałam sobie wałkiem do ciasta . Przekroić wzdłuż na 3 długie pasy 40x10cm.  Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć masę twarogową i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem. Wałki ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka”. Pomiędzy powtykać przekrojone śliwki. Odstawić na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki

Grunt to przepis!