Okazało się,że za chwilę odwiedzą mnie goście.wpadłam do kuchni i zabrałam się za przygoowanie "małego co nie co".Ciasto wyszło pyszne do takiego stopnia,że śmiało mogę polecić je wam jako świąteczny wypiek. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego (ewenualnie kupny wanilinowy(...)ekstrakt.Wszystko delikatnie łącze.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.Zostawić tylko 3 łyżki masy i dodać do niej kakao.Ciemną masę wylać szlaczkiem na wierzch i patyczkiem zrobić esy floresy, Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez ok.60 minut. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko, 150g masła, 170g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 50g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa: 125 ml śmietanki 30%, 200 g białej czekolady, 30g masła, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki
Z miłości do słodkościJabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 1 godzinę
Kuchnia PokoleńMuffinki banalne w wykonaniu, zrobienie masy również nie stwarza najmniejszych problemów. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 320 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli dekoracja (masa): - 1 serek mascarpone dobrze schłodzony - 1 śmietanka 30% dobrze schłodzona - 1/2 szklanki cukru - kilka kropli barwnika spożywczego (użyłam czerwonego) - kolorowa(...)Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wlewam do papilotek ułożonych w formie na muffinki. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (termoobieg). Przygotowuję masę: Ubijam śmietankę mikserem na najwyższych obrotach. Gdy jest już wystarczająco gęsta i prawie gotowa, dodaję cukier, serek mascarpone i kilka
WielopokoleniowoDzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta(...)pudru 2 łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej
Kolizje Smakówżółtka jeszcze przez chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy dodając do niej, proszek do pieczenia i kakao również przesiane. Wsypujemy po trochę mąki do ubitej masy i mieszamy całość drewnianą łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 160 stopni (termoobieg). Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć, powoli(...)dodawać do niego wystudzone mleko i dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzchu gotowego ciasta
Kuchnia w opałachwaniliowy 1/2 łyżeczki sody Owoce: 2 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1 kg jabłek 10 dkg cukru kryształu Masa budyniowa: 800 ml mleka 2 budynie waniliowe (80 gr łącznie) 5 dkg margaryny 5 dkg cukru kryształu Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto jabłkowo-budyniowe . Ciasto : na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier puder, cukier(...)sodę i proszek do pieczenia. Siekać skłądniki nożem do momentu, aż zaczną się łączyć. Kiedy składniki łączą się już w całość, dodać jajka. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Masa budyniowa: do garnka wlać 500 ml mleka, wsypać cukier oraz dodać margarynę. Zagotować. Pozostałe 300 ml mleka wlać do kubka, dodać budyń w proszku i dokładnie
mecookspaście curry i czerwoną cebulą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI (1 tarta o średnicy 24 cm) ciasto 200g mąki pełnoziarnistej 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/3 szklanka zimnej wody masa serowo- jajeczna 100 ml mleka kokosowego 1 jajko 100g dowolnego tartego sera żółtego lub mozarelli 2 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki imbiru(...)będzie złota. Ściągamy z patelni. Paprykę kroimy w cienkie paseczki o długości 4-5 cm. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 12 min. Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę paprykę i kurczaka. Całość mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę i wkładamy do piekarnika
DefinicjaSmakuminutach uchylamy lekko piekarnik, natomiast po godzinie wykładamy sernik ciemną warstwą do spodu. Ona będzie miała nie zbyt równy wierzch, ale to nic, nim ciasto dobrze stygnie wszystko się wyrówna. Za to masa serowa będzie idealnie równa i gładka. I tym sposobem mamy... smaczne, zdrowe ciasto, które dla osób niewtajemniczonych, będzie fajnym wypiekiem,a nie produktem bez mąki, cukru
Dieta moja pasjatych pysznych ciasteczek. Roboty przy nich jest trochę bo samo wypiekanie zajmuje trochę czasu, później trzeba bawić się w wycinanie ciasta, które wypłynęło podczas pieczenia. No ale efekt końcowy jest zachwycający. Ja moje orzeszki nadziałam masą orzechową a część pół na pół z nutellą bo tak zażyczyła sobie córcia :) Wyszły pyszne! Ciasto: 2 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag(...)pudru łyżka cukru waniliowego 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny łyżka smalcu ewentualnie łyżka śmietany Masa: 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka pół kostki masła cukier puder do posypania nutella Ciasto: Mąkę cukry, proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i ewentualnie łyżkę śmietany gdyby ciasto ciężko się
Smakołyki Asiżółtka1 szkl cukru1kg Twarożku sernikowego Hanusi z Mlekovity1 szkl mleka1/2 szkl oleju1 budyń waniliowypianka:4 białka1 szkl cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Wszystkie składniki ciasta połaczyć, zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić.Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto.Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać
Z Majeczką w kuchnioddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku a następnie wsypujemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Krem(...)zrażajcie się jeśli będzie wyglądało na "zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówbudyniem, na który możecie zamienić gotowy krem. (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Ciasto kruche: 1/5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 120g masła lub margaryny 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Masa: 2 jabłka 1 gotowy krem do karpatki 400 ml mleka Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować(...)cieście ułożyć jabłka, rozsmarować krem a całość przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec około 45-50 minut w 175-180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. UWAGA: Ciasta nie kroić na gorąco, ponieważ masa się rozpłynie
Di gotuje