ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:699/3191)

KARTOFELKI 177

kandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość mieszamy ( gdyby masa była zbyt sucha można dodać więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy  roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne. Przechowujemy w lodówce

Słodkie zapomnienie
CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI 305

łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec ok 30 min w 180 st C.   Masa śmietankowa:   1/2 l śmietany kremówki zielona galaretka ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru   Dodatkowo:  2 galaretki(...)dżemem malinowym,rozłożyć delicje czekoladą do góry.Następnie wyłożyć gotową masę śmietankową,na masę czerwoną galaretkę pokrojoną w paski po brzegach i na środku masy położyć,między nią rozłożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Gotowe ciasto zalać tężejącą niebieską galaretką

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik królewski 487

szybko zagnieść ciasto. Ciasto przedzielić na pół i uformować dwie kule, które należy spłaszczyć (wtedy szybciej się schłodzą) i owinąć w folię spożywczą. Kule włożyć do zamrażalki na około 2 godz.  Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać(...)tarce o dużych oczkach pierwszą połowę zamrożonego ciasta. Spód podpiec około 15 min. w temp 180 st. Odstawić do przestudzenia. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.  Smacznego

My sweet a life
Sernik z rosą 216

rozpływa się w ustach. Złote kropelki "rosy" na wierzchu wyglądają przepięknie.  Zawsze piekę z  tego przepisu. Lekko zmodyfikowałam tylko sposób przygotowania masy serowej.  Polecam bardzo:) Składniki ( blaszka 25x36):   Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiej margaryny   Masa serowa: 1 kg twarogu(...)szklanka cukru *jeśli ser z wiaderka ma rzadką konsystencję (najlepiej wybrać gęsty - ja używam z Włoszczowej), polecam dodać dwa budynie w proszku zamiast jednego.  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik z funkcją pieczenia góra-dół rozgrzać do temp. 180 stopni C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia

Maślane ciasteczko
Tarta jabłkowa 195

mąki krupczatki 3 żółtka 130 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru Masa budyniowa 3 szkl mleka 2 op budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka) 3 łyżki cukru Dodatkowo 3-4 jabłka Przygotowanie ciasta : w misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać aż powstanie(...)mąką stolnicy. Najlepiej zrobić to przez folię, ponieważ łatwij nam będzie przełożyć ciasto do blaszki. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylepić ciastem. Nakłuć i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 minut. Masa budyniowa : w 1 szkl mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki

Pieguskowa Kuchnia
Sernik dyniowy 228

300g. mąki 200g. masła/margaryny 100g. cukru pudru Składniki masa serowa: 500g. twarogu sernikowego 500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze) 250g. cukru 5szt. jajek 110g. mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć(...)Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor. Do utartych żółtek dodać

Lubię to gotuję
Korzenne tiramisu z malinami 208

osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę mieszamy z przyprawą do piernika, studzimy, wlewamy rum. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy, polewamy naparem z kawy aby je nasączyć, można je też maczać ale nie polecam bo biszkopty szybko chłoną i potem ciężko ciasto się kroi bo zwyczajnie się rozpada,  rozkładamy(...)przez sitko kakao,  układamy  znów drugą warstwę biszkoptów, polewamy ponczem,  wykładamy masę, posypujemy osączonymi malinami i kakao, ostatnia warstwa nasączonych biszkoptów, wykładamy resztę masy serowej, posypujemy grubo  kakao, wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Przed podaniem kroić na kwadraty, podawać. Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej #ciastojakzobrazka zaciskajcie kciuki

Wanilia i Kardamon
Pizza z awokado 159

lekko podsypanej mąką blasze. Miękkie i dojrzałe awokado blenderuję z sokiem z cytryny, i cebulką, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą, wybijam jajka i posypuję posiekanym szczypiorkiem

Gotuj Się Kto Może
Cynamonowe ciasto kruche ze śliwkami 178

Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy schłodzone masło i razem wszystko siekamy na drobne kawałki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Ciasto szybko wyrabiamy na gładką masę i wkładamy na pół godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy śliwki: myjemy je, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Mieszamy z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto dzielimy

Qchnia po prostu
DESER WANILIOWO – CZEKOLADOWY Z KASZY MANNY 254

chwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej ziarenka wanilii, mieszamy. Obydwie masy wykładamy naprzemiennie na kruche ciasto, wygładzamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy np. odrobiną prażonych orzeszków. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy 256

sobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę

Wiem co jem
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 376

blatów. Ja aby usprawnić sobie pracę najpierw wylepiam na papier do pieczenia wszystkie 4 części ciasta i odkładam je na bok a później tylko kolejno wkładam je w blachę i piekę (a w międzyczasie można zająć się już całkiem czymś innym). Masa budyniowa:   1/2 l mleka 2/3 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)gęsty więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił). 5. Wyłączyć gaz, do garnka wrzucić 1/2 masła/margaryny i zmiksować z gorącym budyniem na gładką masę. 6. Gorącą masą budyniową przekładać blaty. 7. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem. U mnie nigdy jeszcze tyle nie odstała - po 1-2 godzinach ląduje na talerzykach, wtedy ciasto jest

Kto ugości moich gości?
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką 242

należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały.  Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta pokrojone

Serce zamknięte w formie pyszności
KOSTKA BANANOWA Z KAJMAKIEM 330

łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki kajmaku, 1 łyżeczka żelatyny, odrobina wrzątku Dodatkowo: 2-3 banany, sok z cytryny, kakaowe herbatniki , masa krówkowa, wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy(...)wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy krówkę, a następnie żelatynę. Przełożenie ciasta : Biszkopt smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki, aby masy stężały

słodki bratek
Murzynek z wiśniami 182

pyszne ciasto proponuje wam murzynka z wiśniami. Składniki: 4 szklanki mąki krupczatki 4 szklanki cukru 8 jaj 2 kostki margaryny 2 szklanki wody 6 łyżek kakao olejek migdałowy 2 cukry wanilinowe 4 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek wiśni Przygotowanie: Do garnka wrzucamy margarynę, jak się rozpuści dodajemy, wodę, cukier, kakao i mieszamy na gładka masę. Zagotowujemy. Odlewamy 1 szklankę(...)proszkiem do pieczenia, olejek migdałowy i 2 cukry wanilinowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy ją łyżką z masą murzynkową. Do wysmarowanej tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania