ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:690/3191)

Babka czekoladowo-waniliowa 190

gorzkiej)  12,5 dag masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto waniliowe: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę (tak, aby cukier był jak najmniej wyczuwalny). Następnie dodać po jednym jajku i kwaśną śmietanę. Mieszając, wsypać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilię (jeśli(...)używamy cukru waniliowego dodajemy go do cukru). Ciasto dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto czekoladowe: W mleku rozpuścić czekoladę. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku. Wlać mleko z czekoladą. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Formę na babkę (u mnie z kominkiem) wysmarować

My simple kitchen
Ciasto Czarna róża. 158

masła      Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki(...)grzanie i chwilę studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części.      W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie z nich, (formujemy dwie kule) resztę chowamy do lodówki. Wyjęte ciasto (dwa kawałki osobno) wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe 3127

Ciasto makowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny wypiek, który wręcz urzeka swoim smakiem. Masa makowa idealnie komponuje się z delikatnym kremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)pokojowej). Na ostudzony mak wykładamy 2 /3 masy ajerkoniak-owej przykrywamy górnym biszkoptem i całość pokrywamy pozostałą częścią masy. Płatki migdałów podsmażamy przez chwilę na suchej patelni uważając aby ich n ie przypalić , a po ich całkowitym wystudzeniu posypujemy nimi ciasto .             Moje posty

Słodka Strona
Francuskie ciastko z jabłkami i cynamonem. 177

chodziło  za mną ciastko z jabłkami, no i w końcu dzisiaj  zrobiłam. Pyszne, delikatne, chrupiące z nadzieniem jabłkowym, mmyyy pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 5 jabłek średniej wielkości 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody cukier puder do oprószenia Wykonanie : Jabłka obieramy i kroimy(...)małym ogniu aż będą miękkie ( moje dusiły się około 12 minut ) Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i chwilkę zagotowujemy. Masę odstawiamy do przestygnięcia. Z ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty lub prostokąty, na jednej połowie robimy radełkiem do kratki nacięcia, jeśli nie macie takiego przyrządu natnijcie paseczki nożem.Na całej połowie układamy około

Sama słodycz i szczypta chili
Jabłecznik z czekoladą, bezglutenowy, wegański 122

wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Masa jabłkowa: W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie na grube plasterki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody i dusiłam pod przykryciem

nietadieta
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 209

mąki pszennej 2 średnie jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika masa serowa : 1 kg sera dwukrotnie mielonego, może być z wiaderka 4 jajka 3/4 - 1 szklanka cukru 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(...)waniliowy oraz proszek budyniowy - miksujemy do połączenia się składników, dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - mieszamy. Do masy serowej przekładamy ubitą pianę z białek - mieszamy. Masę serową wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 40-45 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i dopiekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sticky toffee pudding 135

śmietany kremówki łyżeczka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut by trochę napęczniały. Następnie odlej wodę i zmiksuj na drobną masę. W czasie kiedy rodzynki się moczą możesz przygotować ciasto. Mikserem ubij masło z brązowym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jedno jajko cały czas miksując a zaraz potem drugie. Następnie dodaj mąkę

wysmienity
Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową 158

Rewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną(...)pomocy. Bezcenny jest to czas, kiedy możemy zrobić coś razem w tym zabieganym codziennym życiu.  Wtedy to właśnie człowiek docenia takie chwile... Takie na pozór proste robienie ciasta, a takie wymowne... 200 g herbatników pełnoziarnistych 60 g margaryny Palma spółki Bielmar 400 g ziarnistego serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki nasion chia 2 galaretki agrestowe 3 szklanki

VioletoweKucharzenie
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 457

Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania zastępując kruchy spód ciasteczkowym. Zapraszam do przepisu! Składniki na kruchy spód: 300 g mąki orkiszowj jasnej lub krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 600 g sera 3x mielonego(...)mikserem. Mieszając wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pianka 194

nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty.   - Upiec cienki biszkopt kakaowy. Składniki na masę: 0,5 l mleka; 25 dkg masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki(...)koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy. Zanim wybijemy

In my kitchen
Ciasto św Jakuba 203

miksera na puch, a następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu Złożenie ciasta: połowę budyniu wykładamy na jeden z ostudzonych placków, przykrywamy drugim, wykładamy resztę masy i przykrywamy kolejnym. Dodatkowo można ciasto posypać po wierzchu np cukrem pudrem. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params;

Cynamonowe szczęście
Ciasto francuskie 162

szczypta soli, łyżeczka octu, woda, cukier do posypania Sposób przygotowania: Najpierw należy przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać razem, zagnieść na jednolitą masę, uformować w kwadrat i oziębić. Ciasto podstawowe: Przesiać mąkę na stolnicę, wbić jajko, zarabiać wlewając cienkim strumieniem wodę. Ciasto ma być wolne, czyli niezbyt twarde. Dodać ocet, starannie wyrobić ciasto, pozostawić

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
sernik z krówkami -pewnie niektórzy z was znają już ten przepis ,ja go dopiero poznałam i jest przepyszny 230

wymieszać razem mikserem i odstawić na 20 min do lodówki. Ja miałam blaszkę 24 x 24 – wyłożyć papierem do pieczenia, na dno formy dajemy połowę ciasta i podpiekamy na 20 minut. masa serowa 1 wiaderko sera 1 kg 5 jajek 50 g margaryny 150 g cukier puder 50 g mąki ziemniaczanej 400 g kruchych krówek przygotowanie masy serowej Jajka(...)ubić z cukrem dodać biały ser ,margarynę i mąkę , Gdy masa gotowa to dajemy na blaszkę .   Na upieczony spód dać gotową masę serową na tym poukładać krówki ,lekko wciskając w ser i posypać pozostałym ciastem .Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st .piec godzinę a potem obniżyć na 120 st i piec 30 minut . Piekłam

Moje Wyroby