ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:718/3191)

Babka mocno cytrynowa 135

cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć(...)proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, mieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio-gęsta masa. Przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 50-55 min. Po upieczeniu wyjąć z formy. Lukier: Cukier puder przełożyć

My sweet a life
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 165

kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut,resztę do zamrażarki jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut,aż puszczą maksymalą ilość soku.Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej(...)C.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,a obręcz wysmarować masłem 2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy.Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta.Wyłożyć przestudzoną masę jabłkowa,a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia w młynku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia 4315

Dodatkowo: 300 g małych biszkoptów płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia? Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotować z cukrem, dodać rozmieszane w 200 ml mleka budynie i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Cały(...)biszkoptów. Wstawić na 5 minut do lodówki. Na biszkoptach rozsmarować gęstniejącą wystudzoną marmoladę i wstawić na 5 minut do lodówki. Wierzch ciasta polać polewą z czekolady i udekorować płatkami migdałów. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, aby masy zastygły, a biszkopty zmiękły. Marmolada owocowa: Śliwki wypestkować, pokroić w bardzo drobną kostkę i gotować z cukrem i sokiem z cytryny

Kuchcik gotuje
Sernik z owocami z galaretką-polecam na upały, ciasto jest bez pieczenia 232

gorącej wody rozpuścić zelatynę. Jogurt wymieszać z nasionami chia i zmiksować z serkiem mascarpone, potem dodać cukier puder i żelatynę i miksujemy dalej na jednolitą masę i wylewamy na wyłożone herbatniki na blaszce ,ciasto na chwilę dajemy do lodówki .   Jeśli już mamy gotową galaretkę ,to maliny wykładamy na masę serową i zalewamy galaretką polecam bo jest pyszne

Moje Wyroby
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 144

macie bardzo dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy  wrzątek Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia(...)miksować do połączenia składników. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Na wierzchu masy bardzo gęsto ułożyć połówki śliwek miąższem do góry. Możecie użyć naprawdę dużej ilości śliwek

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba po cygańsku 740

szklanki cukru 2 ziele angielskie 2 liście laurowe     *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Cebulę i paprykę kroimy

Blog z Apetytem
,,Chatka Baby Jagi’’ 704

Chatka Baby Jagi, zwana również przez niektórych ,,Chatką Puchatka’’, to znane i lubiane przez wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa(...)warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku z zastygniętej galaretki wycinamy gwiazdeczki lub paseczek. Na serze układamy galaretkę. Następnie wykładamy resztę masy serowej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Całość dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Gotową chatkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Podróż w kulinaria
Chleb pszenno żytni z ziemniakami 185

mąkę pszenną, żytnią, drożdże, sól, cukier,ziarna (niekoniecznie) ciepłą wodę, puree ziemniaczane. Wymieszać składniki, następnie zagnieść. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zawiera ziemniaki. Dokładnie zagnieść na gładką masę. Miskę lekko natłuścić oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba

Kuchnia Pokoleń
puchate ciasto malinowe 163

dokładnie wymieszać, wystudzić. Kremówkę ubić, zmiksować z mascarpone a następnie dodać maliny i dokładnie połączyć. Wylać na ciasto. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną i układać na cieście, lekko docisnąć, żeby przykleiły się do masy malinowej. Czekoladę rozpuścić nad parą i popisać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, przechowywać także w lodówce, w zamkniętym pojemniku, ponieważ to ciasto łatwo przechodzi zapachami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Obłędny bananowiec na biszkopcie 179

można dać trochę większą). Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Przygotowujemy masę: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do jogurtu dodajemy cukier(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bananów wykładamy na spodni blat biszkopta (najlepiej żeby był w blaszce), wylewamy 3/4 masy jogurtowej, przykrywamy wierzchnim blatem biszkopta, rozsmarowujemy resztę masy, układamy banany i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaczane kotlety ze szczypiorkiem 141

nich jajko , mąkę pszenną , kartoflankę , sól , pieprz,gałkę, czosnek przeciśnięty przez praskę – całość wyrabiamy na masę . Szczypiorek siekamy i dodajemy na końcu , ostatni raz przegniatając ciasto , na tyle żeby się wmieszał . Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej . Smażymy na oleju , aż zrobią się apetycznie złociste i chrupiące . Na koniec , kroimy cebulę w krążki i smażymy

Ogrodnik w podróży
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 183

płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę(...)wyłożoną papierem. Do drugiej części masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę kakaową wykładamy na wierzch jasnej. Gruszki kroimy na duże kawałki (ósemki) i układamy na cieście (trzeba je wcisnąć w ciasto). Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni C. 2. Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze

Na Ciasteczkowych Papierach
Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem. 166

tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami, najpierw 1 łyżka ciasta, na nią układamy 1/2 Rafaello, na nie kładziemy kolejną łyżkę ciasta (w foremce nie powinni być więcej masy niż 3/4 wysokości). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy, studzimy. dekorujemy według upodobania (u mnie lukier jogurtowy

Rozpustne gotowanie
Zemsta teściowej 71465

Masło lub margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia zalać letnim tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe(...)żelatyny; Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości gorącej wody, wymieszać z masą śmietanową.  Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę z wiśniami, przykryć ciastem z bezą. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia, gdy zmięknie

In my kitchen
MUFFINKI SERNIKOWE Z OWOCAMI 143

Składniki na ciasto : 100 g margaryny 2 łyżki kakao 2 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mąki pszennej(...)przekładamy do miski i mieszamy z cukrem, budyniem, jajkiem i olejem. W razie konieczności dosładzamy.  Papilotki na muffinki rozkładamy do formy na muffinki. Nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, resztę foremek uzupełniamy masą serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Serniczki po upieczeniu trochę opadną. Studzimy na metalowej kratce. Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem

Kulinarne Fantazje Marioli