ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1616/3191)

Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 169

pieczenia, kakao i sodę przesiać przez sitko. Ciągle mieszając dodawać składniki suche i wlewać powoli olej. Masa musi być dobrze rozmieszana bez grudek. Wlać olejek waniliowy, dodać maliny, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Formę prostokątną tzw. Keksówkę wysmarować rłuszczem i obsypać kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50-60 minut

Kuchnia Pokoleń
Czekoladowy tort z lodami 165

rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty. 2. Lody wyjąć z zamrażarki, na około 10-15 minut

kolorowotorcikowo
Ciasto Kinder Pingui 160

Kinder Pingui, które z większą połówką bardzo lubimy. Przyznaję, że ciasto jest pyszne i musieliśmy się powstrzymywać, żeby w jeden dzień całego nie zjeść. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 0,5 szklanki cukru (100 g) szklanka mąki (120 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru(...)chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Kinder Pingui 243

Kinder Pingui, które z większą połówką bardzo lubimy. Przyznaję, że ciasto jest pyszne i musieliśmy się powstrzymywać, żeby w jeden dzień całego nie zjeść. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 0,5 szklanki cukru (100 g) szklanka mąki (120 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru(...)chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy

e-PrzepisyKulinarne
Babeczki Eton Mess z porzeczkami 108

starannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby.  Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga(...)miski miksera przesiewamy mąkę, proszek, sodę, sól, dodajemy cukier, jaja i miękkie masło, miksujemy aż składniki zmienią się w puszystą masę, na koniec dodajemy ok 3-4 łyżek musu porzeczkowego, nie mieszamy dokładnie, mają pozostać smugi musu w cieście, najlepiej zrobić tylko kilka ruchów łyżką 6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, foremki do babeczek wypełniamy papilotkami, za pomocą dwóch łyżek

Słodki Kompromis
Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych 213

wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony; wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda...? Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miskując tylko do połączenia składników. Wlać amaretto, zmiksować. Na końcu dodać pokrojone na mniejsze kawałki kasztany i wiśnie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem, równomiernie posypać kruszonką. Piec w 170 st. C. przez 50-55 minut, do suchego patyczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie ciasto z jagodami 455

dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z utartą masą.  Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem

Pasja Smaku
Tarta kajmakowa 175

średnicy 35x12 cm. Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 400 g masy kajmakowej  Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód ciasta.Udekorować według uznania. Ciasto schłodzić w lodówce

Anielskie wypieki
Piernik Benedykta 158

piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody bakalie Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać. Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem i bakaliami. Blaszkę keksówkę

O kuchni z uczuciem
Babka marchewkowa z bakaliami 110

Wyjątkowa propozycja dla fanów ciasta marchewkowego - czyli babka marchewkowa z bakaliami. W pięknym marchewkowym kolorze i z wilgotną strukturą - na pewno będzie zarówno idealną dekoracją, jak i przepysznym deserem na stole Wielkanocnym. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka rodzynek(...)cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 5-7 minut). Następnie (cały czas miksując), wlać pomalutku olej. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego zużycia. Kiedy składniki się połączą wyłączyć mikser.  Do ciasta dodać marchewkę, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką.  Formę na babkę z kominem

Świat Ciasta
Ciasto pomarańczowe 117

stworzyła idealne ciasto pomarańczowe! Pięknie pachnie i jest dziecinnie proste. Polecam z ręką na sercu:) Ciasto pomarańczowe wg. Rachel Allen tortownica ø20 cm (nie mam - użyłam ø 23 cm ) Ciasto: 100g masła 2 roztrzepane jajka skórka starta z 1 pomarańczy 100 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 100 g cukru pudru sok wyciśnięty z pomarańczy(...)masło i krótko zmiksować aż składniki się połączą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać rózgą / mątewką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 min. Wystudzić i polać lukrem. Wykonanie lukru: Do kubka

Posadzone i zjedzone
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 153

wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajko pieprz, sól Wykonanie: Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej(...)pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka

Z Majeczką w kuchni
Cytrynka z jabłkiem 156

naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka na cieście i zalewamy galaretką. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Razowa tarta z kremem budyniowym i rabarbarem 114

Warzywniaki aż roją się od rabarbaru, więc trzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką również, w takim razie czas na TARTĘ! Tartę niezwyczajną, bo razową z kremem budyniowym i rabarbarem ułożonym w mozaikę. Wygląda smakowicie? Do dzieła! Składniki na formę o średnicy 21 cm: Spód(...)dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy malakserem lub ręcznie siekamy nożem na stolnicy. Otrzymaną masę szybko wyrabiamy, tworzymy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut. Formę do tarty natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę lub rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy od średnicy

Be Fit Be Strong
Murzynek bez użycia miksera 190

domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam  tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu(...)olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy. Przelać masę do foremki .Piec  ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą . Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania