mleko, pure z dyni, cynamon, żółtka i cukier. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Odstawić na 15 minut. Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do ciasta. Do rozgrzanej gofrownicy, nakładać ciasto. Piec w zależności od mocy sprzętu, u mnie ok 7 minut. Upieczone gofry studzić na kratce
kulinarnyswiatdomipieczenia i cukier waniliowy. W drugim mieszam jaja z olejem i mlekiem, a następnie dodaję je do suchych składników. Powstałą masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao, do drugiej mleko. Do foremek wlewam na przemian ciasto białe i ciasto ciemne. Na końcu układam po kilka drażetek czekoladowych. Piekę ok. 15 minut w temp. 170'C (grzałki góra
Wielopokolenioworodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wsypać płatki i otręby. Wymieszać i odstawić mikser. Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
My simple kitchenminut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy wraz z przyprawami. Wymieszaj. Na koniec dodaj namoczone daktyle i wszystko połącz w całość. Pokryj blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj
codojedzeniaczekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując
Di gotujesól i cukier 2. Mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajka, olej roślinny lub roztopione masło oraz mleko, miksujemy na gładką masę, do połączenia się składników 3. Dobrze rozgrzewamy gofrownicę, kiedy jest gotowa smarujemy pędzelkiem powierzchnię i nakładamy ciasto chochlą, rozprowadzamy po całej powierzchni 4. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, ja używałam mini gofrownicy, wtedy gofry dochodzą szybciej
Słodki Kompromisogniu wszystkie składniki na polewę. Należy to zrobić bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. • Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty
To co kochammasłem), nakłuwamy na całej powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki
Cook&Lovenapęcznienia. Następnie zmiksować z twarogiem, jajkiem, bananem, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Masę przelać do natłuszczonego naczynia, na wierzchu ułożyć połówki moreli. Piec ok. 30 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać. Smacznego! BANANA CHEESECAKE WITH QUINOA FLAKES 30 g quinoa flakes (Quinola Mothergrain) 1/3 teaspoon baking powder 1 teaspoon
Poranek na słodkoskładniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków
Di gotujeWykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku, dodać mąkę ziemniaczaną, utłuczone ugotowane ziemniaki, sól do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Twaróg pognieść widelcem, dodać jajko, posolić do smaku, dodać masło, posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni owalne cepeliny i nadziewać przygotowanym farszem. Wrzucać na wrzątek i gotować około 25 minut. Podawać polane świeżym
Tradycyjna Kuchniapęczaku. Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mieszamy, stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta) i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Foremki napełniamy większą częścią masy ziemniaczano-kapuścianej, robimy wgłębienia, wypełniamy pęczakiem ze skwarkami, przykrywamy masą ziemniaczano-kapuścianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód. Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając, nadając
Pyszności SłodkościKrok 1 Jaja ubijamy z cukrem brzozowym na puch. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia centralnie nad masą jajeczną i mieszamy delikatnie w jedną stronę. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut. Krok 2 Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy
Różowa kuchniaprzystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać
Weekendy w domu i ogrodzie