ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1599/3191)

Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 138

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki soli(...)Przykryć talerzem i zostawić na 24 godziny do napęcznienia.  Napęczniałą kaszę odcedzić na sitku z nadmiaru wody. Zblendować, masa nie musi być idealnie gładka. Wymieszać z solą i cukrem, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Ciasto w formie zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, w celu wyrośnięcia. Gdyby chleb nie chciał rosnąć, wstawić

Przepisy na domowy ser i chleb
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 159

tablespoons of caster sugar for the top Składniki na spód 110g mąki 75g zimnego masła niesolonego 1 łyżka lodowatej wody 1 małe jajko szczypta soli Składniki na masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method: Sift the flour(...)pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut. W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 238

pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka

Kulinarna rozmowa
Najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci 140

ciasto zawsze wychodzi znakomite. Nawet po kilku dniach dalej jest miękkie, słodkie i po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu nad kremami, biszkoptami, bezami – to jest ciasto dla Was! Składniki: pół kostki margaryny 3 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki według uznania Przygotowanie Na początku oddziel białka od żółtek(...)masę z margaryną i dodawaj do niej po łyżce mąki z proszkiem, a następnie białek. Delikatnie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dokładnie umyj śliwki i pokrój każdą z nich na cztery części. Wyłóż na blachę papier do pieczenia, a następnie przelej ciasto. Na wierzch ułóż śliwki. Piecz przez 30 minut. Jeśli jest mało słodkie – udekoruj cukrem pudrem po ostygnięciu

Rozdomowiona
Świąteczne ciasto dla niejadka 173

tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne.  Nie tylko na Święta! Ciasto cynamonowe Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) 200 g miękkiego masła 100 g miodu 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki cynamonu 3 jajka 50 ml mleka(...)łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Masło utrzeć z miodem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami. Partiami dodać połowę do ciasta, następnie wlać mleko i resztę mąki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 223

poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku(...)odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 x 34 cm i pokroić

FitKot
Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną 409

wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki:4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis4 łyżki cukru waniliowegoBiszkopt6 jajek6 łyżek cukruszczypta soli1 szkl mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBita śmietana0,5 l kremówki2(...)proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita

Ala piecze i gotuje
MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE 2428

kilka warstw wylanych na blaszce, a w rzeczywistości jest to jedna masa, która po upieczeniu w ten sposób się "rozdziela". Nie mogłam uwierzyć własnym oczom, dlatego musiałam sama spróbować i upiec!:) Niestety u mnie efekty tej "magii" są mniejsze, ponieważ zrobiłam w blaszce 22x22cm. Jeśli chcecie żeby ciasto było wyższe i były bardziej widoczne warstwy, proponuję blaszkę 20x20cm lub mniejszą(...)resztą składników dodajemy 2x po łyżce ubitych białek, za każdym razem delikatnie mieszając. Następnie czynność zamienić i do białek dodawać masę żółtkową. Stopniowo mieszając, aż do wyczerpania składników. Do przygotowanej , wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki wylać przygotowane ciasto. Piec 1 godzinę w temp. 160 stopni C. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na godzinę w zamkniętym piekarniku

Smaczne Zdrowe
Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu 133

przyprawę do piernika. Mieszamy na jednolitą masę i studzimy. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dosypujemy sodę, mieszamy, dodajemy jajka i masę korzenną, ugniatamy na kulkę. Wkładamy na chwilę do lodówki, ok. 5-10 min. Posypujemy blat mąką, urywamy 1/3 ciasta (moim zdaniem tak wygodniej) i wałkujemy na 0,5 cm do 1 cm. Wykrawamy pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem

Pelusiowa Kuchnia
Leśny mech 124

się,  czy ciasto ze szpinakiem jest smaczne.  Na zdjęciach - piękny, zielony kolor. A smak? Niesamowity, zaskakujący. Spróbujcie sami, zachęcam.   Składniki: 3 jajka  35 dag mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blenderem miksujemy szpinak(...)stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w kwadratowej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta  i kruszymy na talerzyku. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka mascarpone

Pyszności Słodkości
Ciasto na białkach z porzeczkami 565

pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników - do masy dodać ostudzone masło i ekstrakt z wanilii, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - porzeczki dokładnie oprószyć mąką - na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę porzeczek, owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe porzeczki - ciasto wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Ciasto od Gordona R. 159

czasu aż masa będzie puszysta i kremowa. Następnie dodajemy po jednym jajku dobrze całość miksując. Masa ma być lekka, pełna powietrza i jaśniutka.  Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę

Plate of Joy
Tarta cytrynowa. 194

masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto(...)minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 5 minut, aż się zrumieni. Składniki na masę umieścić w misce i wymieszać

zadanie-gotowanie
CIASTO UCIERANE Z MALINAMI 187

cukier waniliowyi miksować na najwyższych obrotach miksera prze 10 minut. Po tym czasie do masy wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia (cały czas miksując), następnie kolejno wmiksować wodę i olej. Prostokątną blaszkę (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wlać ciasto, na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto

Anioły w kuchni
Sernik z musem gruszkowym 199

trzeba dbać. Znajdźmy również chwilę dla siebie, dla swoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie.  Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu 0% (z wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka (M) 1 gruszka(...)gruszki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przelewamy na spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy sernik do piekarnika. Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania