Bardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D Domowe Raffaello
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidawna zamierzałam zrobić jakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia
Pani na deserwymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać całe jajka ze śmietaną i rozpuszczonym wcześniej i przestudzonym masłem. Do płynnej masy dodać suche składniki i wszystko wymieszać. Do foremki do pieczenia babeczek ułożyć papilotki. Do każdej wylać ciasto na 3/4 wysokości foremki. Do każdej babeczki na wierzchu ułożyć po kostce czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około
Zrób to smacznietortownicy o średnicy 17 cm. Przygotowanie nadzienia: Awokado obieramy ze skórki blendujemy z resztą składników i wylewamy na wcześniej ułożony spód ciasta. Odstawiamy do zamrażarki. Galaretka mango: Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wody. Mango blendujemy do uzyskania jednolitej masy (puree). Wodę z żelatyną lekko podgrzewamy i dodajemy do puree z mango. Wszystko razem dobrze mieszamy. Wylewamy wystudzoną galaretkę na nadzienie
PaleoLifeJest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika
Zdrowie i pysznie na talerzumleko, płynne masło i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Całą masę dzielimy na 2 części. Do jednaj dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru ciasta. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st
Walijskie Pichcenieczas ubijając. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować na najniższych obrotach tylko chwilkę, żeby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Składniki masę czekoladową : 750 ml śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 150 g. czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru
Agusiowe smakołykiupały dają się we znaki, a chęć na coś słodkiego Was nie opuszcza, nic straconego – przygotujcie ciasto bez pieczenia. Na przykład taki grysikowy torcik z truskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna
Smaki Na Talerzukawałki, umyte różyczki brokuła podzielić na małe cząstki, kukurydzę odsączyć. Wszystko to umieścić w masie w rondelku, wymieszać bardzo delikatnie. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placuszki, formując ciasto łyżką, podobnie jak racuchy. Artykuł Placuszki z dorsza z brokułami i kukurydzą czyli pomysł na obiad pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniapomarańczy lukier 2 łyżeczki soku z pomarańczy + 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy. Następnie przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę. Krótko miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do papilotek/ foremek, napełniając je do 3/4. Pieczemy w 180C przez 25 min do „suchego patyczka”. 3.Przygotowujemy lukier, ucierając cukier z sokiem
Raj dla Podniebieniaoraz malin blednujemy do uzyskania konsystencji sernika. Odlewamy połowę “ciasta” do miski, a pozostałą połowę blendujemy z kwiatami bzu. Przelewamy ciasto z blednowanym bzem na wcześniej przygotowany spód w formie i odstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Pozostałą masę łączymy z malinami i wylewamy jako górną, ostatnią warstwę. Zanim ją wylejemy upewnijcie się, że warstwa z kwiatami bzu stwardniała wystarczająco
PaleoLifeśmietanę, kremówkę, mleko zwykłe i kokosowe, cukier i jajko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Masa kokosowa: 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 3-4 łyżeczki mleczka kokosowego 1 zagęstnik do śmietany + wiórki kokosowe kokosowe
Domowa cukiernia Ewydodajemy cukier, roztopione masło, żółtka i mleko, całość ubijamy mikserem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i ostrożnie łyżką dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem!) Gofrownicę najlepiej jest trochę posmarować masłem aby gofry nam nie przywarły. Ciasto nakładamy na dobrze nagrzaną gofrownicę i pieczemy około 7 - 10 minut, trzeba samemu sprawdzić kiedy gofry będą dobre, ale u mnie
Delusional Trinemleko, pure z dyni, cynamon, żółtka i cukier. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Odstawić na 15 minut. Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do ciasta. Do rozgrzanej gofrownicy, nakładać ciasto. Piec w zależności od mocy sprzętu, u mnie ok 7 minut. Upieczone gofry studzić na kratce
kulinarnyswiatdomipieczenia i cukier waniliowy. W drugim mieszam jaja z olejem i mlekiem, a następnie dodaję je do suchych składników. Powstałą masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao, do drugiej mleko. Do foremek wlewam na przemian ciasto białe i ciasto ciemne. Na końcu układam po kilka drażetek czekoladowych. Piekę ok. 15 minut w temp. 170'C (grzałki góra
Wielopokolenioworodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wsypać płatki i otręby. Wymieszać i odstawić mikser. Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
My simple kitchenminut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy wraz z przyprawami. Wymieszaj. Na koniec dodaj namoczone daktyle i wszystko połącz w całość. Pokryj blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj
codojedzeniaczekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując
Di gotujesól i cukier 2. Mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajka, olej roślinny lub roztopione masło oraz mleko, miksujemy na gładką masę, do połączenia się składników 3. Dobrze rozgrzewamy gofrownicę, kiedy jest gotowa smarujemy pędzelkiem powierzchnię i nakładamy ciasto chochlą, rozprowadzamy po całej powierzchni 4. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, ja używałam mini gofrownicy, wtedy gofry dochodzą szybciej
Słodki Kompromisogniu wszystkie składniki na polewę. Należy to zrobić bardzo powoli i mieszać w jedną stronę, aby masa się nie rozwarstwiła. • Oblać czekoladą torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty
To co kochammasłem), nakłuwamy na całej powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki
Cook&Lovenapęcznienia. Następnie zmiksować z twarogiem, jajkiem, bananem, proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Masę przelać do natłuszczonego naczynia, na wierzchu ułożyć połówki moreli. Piec ok. 30 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać. Smacznego! BANANA CHEESECAKE WITH QUINOA FLAKES 30 g quinoa flakes (Quinola Mothergrain) 1/3 teaspoon baking powder 1 teaspoon
Poranek na słodkoskładniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków
Di gotujeWykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku, dodać mąkę ziemniaczaną, utłuczone ugotowane ziemniaki, sól do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Twaróg pognieść widelcem, dodać jajko, posolić do smaku, dodać masło, posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni owalne cepeliny i nadziewać przygotowanym farszem. Wrzucać na wrzątek i gotować około 25 minut. Podawać polane świeżym
Tradycyjna Kuchniapęczaku. Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mieszamy, stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta) i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Foremki napełniamy większą częścią masy ziemniaczano-kapuścianej, robimy wgłębienia, wypełniamy pęczakiem ze skwarkami, przykrywamy masą ziemniaczano-kapuścianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Formujemy okrągłe placuszki, na nie nakładamy kopiastą łyżkę jagód. Ciasto zlepiamy , dokładnie je dociskając, nadając
Pyszności SłodkościKrok 1 Jaja ubijamy z cukrem brzozowym na puch. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia centralnie nad masą jajeczną i mieszamy delikatnie w jedną stronę. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut. Krok 2 Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy
Różowa kuchniaprzystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać
Weekendy w domu i ogrodziesię masy w jednolitą całość .Teraz dodajemy białka i delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy na wierzchu i pieczemy kolejne 15 minut . Po upieczeniu
Ladylaura.minut. Następnie dodajemy nasiona chia do płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia
breakfast of dreamszależności od mocy piekarnika). W misce zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki
codojedzeniałyżki cukru (można pominąć) Dodatkowo: 60g czekolady (użyłam mlecznej; w oryginale jest 100g gorzkiej) Masło/margarynę zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujeLodowiec, to ciasto bez pieczenia. Wymaga jedynie schłodzenia w lodówce. Dolną warstwę stanowią biszkopty, które pokryte są dwusmakową warstwą masy jajeczno - budyniowej. Całość zalana jest galaretką. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarneolej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor
Di gotujeubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól, proszek do pieczenia i wanilię i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i ubijaj aż masa stanie się jednolita. Wyjmij patelnie z piekarnika, do każdej włóż masło i rozpuść. Wlej po połowie ciasta, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na nie upieczony
karmelowymasy. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Znów wszystko dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz. Mniejszą łyżeczką (używamy pośredniej między małą, a stołową) nabieramy porcje ciasta i wkładamy je do rozgrzanego oleju. Pączki rosną podczas smażenia nabierając bardziej okrągłych, ładnych kształtów. Smażymy nasze mini pączki waniliowe
Słodkie okruszkiprzesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Teraz wałkujemy i wykładamy nim wyścieloną papierem do pieczenia formę (spód i 1 cm rant). Chłodzimy. MASA SEROWA: 500 g twarogu 2-3 razy mielonego 400 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%) (zamiast twarogu i śmietany można użyć
Rozpustne gotowanieokoło 200 g cukier brązowy do posypania wierzchu ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka
Smakowity Blog Kulinarnymiejsce w moim domu, to piekarnik nagrzany do temperatury 50 stopni i wyłączony. Żółtka z cukrem, ucieramy mikserem, na puszystą masę. Mąkę, utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy i sól łączymy i wyrabiamy mikserem z hakiem. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek miski, wlewamy roztopione, letnie masło i nadal wyrabiamy, do momentu połączenia się składników. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
Smak mojego domuodsączamy i blendujemy na mączkę, przesypujemy do miski, cebulę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera, aż uzyskamy z niej jednolitą masę. Dodajemy 2 jajka, łyżeczkę sody i soku z cytryny. Rozmaryn drobno szatkujemy i wrzucamy do naszego ciasta, dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25-30 minut w 220 stopniach, podajemy z meksykańską salsą pico de gallo
PaleoLifełyżki owoców białej morwy (suszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku
Di gotujenaturalny 1/2 banana rodzynki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Patelnię mocno nagrzej i nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na nieco mniejszej mocy po ok. 1 minucie. Przewróć w momencie pojawienia się pęcherzyków na cieście. Podawaj z jogurtem wymieszanym z połową rozgniecionego banana i rodzynkami
Zdrowie na języku :Pdodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej
Z miłości do słodkościjajka 10g wiórek kokosa łyżeczka erytrolu (lub innego słodzidła) łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy masę na 5-10 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem kokosowym (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżek masła, odstawiam do ostudzenia. W misce rozkruszam drożdże, dodaje cukier, sól, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić
Gotowanie i blogowanieporcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Mieszankę keksową oprószyć mąka ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut , do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie
Monia miesza i gotujedodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić. Nie przeszkadza to jednak w uformowaniu kulek i spłaszczaniu
Niebieski kubek z kawaKiedy masa będzie utarta na puch wbijać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki), zamknąć szczelnie. Do dużego garnka włożyć formę z ciastem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka cukru 1 jajko olej do smażenia Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z dwóch stron. Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Smacznego
talerz przyjemnościmasy. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Znów wszystko dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. W głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz. Mniejszą łyżeczką (używamy pośredniej między małą, a stołową) nabieramy porcje ciasta i wkładamy je do rozgrzanego oleju. Pączki rosną podczas smażenia nabierając bardziej okrągłych, ładnych kształtów. Smażymy nasze mini pączki waniliowe
Słodkie okruszkiciasto. Orzechy dzielimy na trzy części, posypujemy nimi każde ciasto. Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, każde ciasto pieczemy osobno. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wsypujemy kaszę maną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodajemy
Bajeczna Kuchniaminut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo
Mango Papajapszennej 1 łyżka golden syrupu lub płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości
bistro mamaobieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem
Słodka Kraina Wypiekówwykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut . Kiedy ciasto się lekko podpiecze wyciągamy z piekarnika. Następnie nakładamy na nie pieczarki, potem odsączonego tuńczyka i zalewamy masą jajeczną. Na wierzch dajemy starty na tarce ser żółty. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40 minut aż wierzch
Kuchenne Wariacjesera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić na 15 minut po czym smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać
My simple kitchenżółtko jaja, 2 szt mleko, 2 łyżki marmolada owocowa Przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz marmolady, wrzucamy do sporej miski. Miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczamy, robimy wgłębienie. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie nakładamy
Gotowanie moimi oczamiszczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Omlet podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestawaniliowy,twaróg i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do masy twarogowej, ale już mieszać za pomocą łyżki, bardzo delikatnie. Rozgrzać mocno patelnię, nałożyć na patelnię porcje ciasta tworząc małe placuszki. Smażyć na małym ogniu tak długo, aż placuszki będzie można odwrócić. z drugiej smażyć już tylko chwileczkę
Kuchnia Pokoleńwymieszać razem z ostudzonym musem wlać na ciasto Tartę piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 45 minut ciasto wystudzić • Polać polewą Masło czekoladę rozpuścić dodać śmietanę i kilka łyżek wody Mieszać aż powstanie gładka masa polać tartę i ozdobić wg uznania ja użyłam cukrowych śnieżynek
W królestwie smaków Beatypozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę jabłkową. Zwijamy strucle i kilka razy przekręcamy. Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym
Maminek kulinarnygrubym dnem podgrzać miód i masło, aż do momentu kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Ciepłą jeszcze masę przelać do mieszanki suchych składników, dodać kandyzowaną skórkę i wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się
Przepysznik - BLW i nie tylkopiekarnika na 10 minut. W miseczce mieszamy trzepaczką rozmącone jajka i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy ciasto się podpiecze, elikatnie ściągamy papier i wykładamy na nie nasz por z boczkiem. Całość zalewamy równomiernie masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret. To danie
Smakuj życie!przesiej do niego cukier puder, dodaj olej kokosowy i zamieszaj, Abu uzyskać gładką, lśniącą polewę. Pozostaw ją do przestudzenia. Ostudzone ciasto i polewę połącz ze sobą: za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź polewę na wierzchu. Na zakończenie czekoladową masę udekoruj świeżymi malinami. 12 porcji (umownie
Roślinna - blog wegańskipokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany. ( Ja mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając rabarbar. Piec w 180 ok 50-60 minut
AZgotuj!Składniki: CIASTO 150g cukru 150g miękkiego masła 190g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja MASA duże opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki masła roślinnego kolorowe barwniki spożywcze PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy
The Sweet Damselmasła 70 g miodu 1 jajko Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy do ubitego masła i miksujemy, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy około 45 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze
Rozpustne gotowaniemasy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło z cukrem (chłodne). Składniki wymieszać, a następnie dodać do masy startą czekoladę wraz z orzechami włoskimi. Wymieszać. Formę na muffinki natłuścić masłem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu muffinek polać lukrem i ozdobić pokrojonymi orzechami włoskimi
Mania Wypiekaniabyło grudek. Odstawić na minimum 15 minut. W tym czasie serek, jogurt, cukier puder i wodę różaną wymieszać na gładką masę. Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Płatki migdałowe lekko podrpażyć na suchej patelni. Ciasto wykładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich to co tam mogło wleźć. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, jajko i wlewamy mleko. Miotełką mieszamy do otrzymania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej. Moja metoda smażenia polegała na zrobieniu plamy z ciasta i położeniu na niej kwiatów, po czym przykryciu jej większą porcją ciasta. Kwiatom bzu podczas smażenia z pierwszej strony odcięłam nożyczkami
les mirabellesmisce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę
Dzieje kuchennej Wiewiórymonotonne kolacje. Sprawdzają się również jako przekąski dla gości na domowych przyjęciach. W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella i przecier pomidorowy zanurzone w masie śmietanowo-jajecznej
Milion Smakówdlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 3 łyżki posiekanego […] Artykuł Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym pochodzi z serwisu
Mienta blogproszek do pieczenia - szczypta ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą masę dzień wcześniej ugotowane ziemniali zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty
W Mojej Kuchni Lubięnajlepiej świeże Przygotowanie ( w zależności od patelni ok 40 minut) : - Wszystkie składniki na chlebki wymieszać w misce do połączenia w 1 masę - Posypać stół mąką i na nim ugniatać 2 minuty ugniatać dosypując mąki aż do momentu kiedy ciast nie będzie kleić się do rąk - Ciasto włożyć do miski posypanej mąką - Stopić masło, dodać rozduszony czosnek i zioła (bez łodyg
Pora na pora i pomidorastudzę. Wbijam żółtka i miksuję. Miksując dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem, posypuję odrobiną mąki, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, odstawiam ciasto
Ciasteczkowy Potwórszklanka cukru - cukier waniliowy - budyń waniliowy - ok 3 łyżki mąki Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Porcjami dodawać ser, śmietanę cały czas ucierając. Wbić jajka oraz dodać mąkę i budyń. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Do formy wlewać na przemian jasne i ciemne
Szybko Tanio Smaczniełyżkę karobu i 2 łyżki kakao. Przygotowanie: Daktyle namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień zmielić na gładką i gęstą masę. Przełożyć do miski, dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe. Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą. Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru
Moja Delicjaoliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem ciemnym. Za pomocą widelca
Przysmaki Karolkizmiksować blenderem (kto go nie posiada można również widelcem banany rozgnieść), następnie dodać je do masła, wbić jajka. Wymieszać na jednolitą masę, dodać ją do suchych składników. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, formy na muffiny zapełniać jedną łyżką ciasta, dać kostkę czekolady i przykryć ciastem, wypełniając 3/4 foremki. Piec ok 20 minut
pink envelopesię oprzeć. Wielbiciele białej czekolady z pewnością pokochają ten krem, który jest prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny. Masę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Babeczki z Kremem z Białej Czekolady - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy
Słodka Stronadużej miski wbić całe jajka oraz żółtka, dodać cukier i nasiona z 1/4 laski wanilii. Utrzeć wszystko do białości. Do puszystej masy dodać śmietanę, masło, sól, ocet i spirytus, Dokładnie wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę, powinno mieć konsystencje ciasta makaronowego. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i zwarte.Ciasto rozwałkowywać składać wielokrotnie je składając i ponownie wyrabiając (co najmniej 15min
Konrad Gotujecałe jajka ok. 1 szklanki jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem na jednolita masę. Dodać jajka i dokładnie połączyć. 2. Stopniowo dodawać przesianą przez sito mąkę. Całość zagnieść. 3. Gotowe ciasto podzielić na kulki wielkości pięści. Rozwałkować w sposób taki aby zmieścił się talerz śniadaniowy. 4. Na rozwałkowanej części ciasta ułożyć śniadaniowy
A Ty Smakuj Mniesmaku. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, Dodać ciepłą wodę i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką. Na każde kółko nakładać gotową masę i zlepić ze sobą. Przygotować lekko osoloną wrzącą wodę. Wrzucać pierogi dopiero kiedy zagotuje się woda. Gotować od chwili wypłynięcia
Na słodko lub wytrawniepowstanie jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Zalać nią owoce. Formę wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu
Kuchnia w opałachubijamy na sztywna pianę, dodając szczyptę soli, następnie dorzucamy dwie łyżki cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy.Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy.Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając.Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron.Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościcały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka
Aga w kuchniposypania Białka ubijamy z solą na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier z wanilią oraz, po jednym - żółtka. Do masy wlewamy jogurt, dalej ubijamy, ale na najniższych obrotach (tak już do końca). Kolejno wsypujemy przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki opadnie, ale – bez obawy – tak ma być) i sodę. Obrane banany kroimy w plasterki i łyżką, delikatnie
mojewypiekiinietylkomleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty soli. Dzielimy na połowę i dodajemy do masy
mojewypiekiinietylkomąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna i dolna), następnie kolejne 15 minut (górna grzałka
CoolinarniePLjajkoMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać marcepan, zmiksować na jednolitą masę. Wbić jajko, połączyć.Partiami dodawać mąkę z przyprawami, na początku miksując, a następnie zagniatając dłonią.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmielić dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do sera i wymieszać łyżką .Ciasto pokroić w szerokie paski a następnie w kwadraty .Na każdy kwadracik nałożyć po 1,5 łyżki masy serowej . Złożyć na pół i zlepić boki tworząc rożek .Piec w temperaturze 190 stopni około 15 , 20 minut.Po upieczeniu posypać
Sama słodycz i szczypta chiliwsypac reszte cukru i przyprawę , Całość zagotować.Odstawić do wystygnięcia.Masło rozpuścićMąkę wsypać do miski .W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto.Odstawić na ok godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy
Malinowa Kawiarenkazawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby był delikatniejszy. Piekł się długo, jednak warto było
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukruskórka otarta z 1 pomarańczy1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklankę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejną szklankę mąki i mieszamy szybko i intensywnie do połączenia w jednolitą masę. Masa na tym etapie jest mocno klejąca.3. Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem. Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut).4. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście
My Culinary Artczasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta.Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem lukru (np. takiego). Ja udekorowałam swoje marchewkami z masy cukrowej.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercycukier wanilinowy do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść w miseczce na gładką masę. Dodać żółtka, cukier oraz jogurt naturalny aby nadzienie było bardziej plastyczne. Naleśniki smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej. Posmarowane serem
cookliferęcznie ale idealnie sprawdzi się tu mikser. Jeśli ciężko się miesza można dodać trochę wrzątku. Przypraw dodajemy po szczypcie. Przekładamy gładkie ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem. Pieczemy niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni.Kiedy piernik stygnie przygotowujemy masę na nadzienie. Galaretkę przyrządzamy według opisu z opakowania. Do ciepłej dodajemy powidła śliwkowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż masa trochę zgęstnieje
prawdziwe jedzenieoraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek. Pieczemy przez około 13-15 minut
Mania Gotowaniaśliwki, 4 sztuki jabłka, - ile potrzeba cukier puder jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy dobrze ubić mikserem na "kogel mogel" masa będzie zważona - ale to nie przeszkadza wsypać mąkę z proszkiem i wyrobić mikserem na gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm-dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane ciasto rozsmarować w tortownicy i poukładać połowę
W Mojej Kuchni Lubięorzechami jajka ubijamy mikserem z cukrami i solą na kogel-mogel do masy jajecznej dodajemy śmietanę i mikserem na gładką masę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na mąkę owoce kandyzowane i mikserem wymieszać na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 24 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka polewę rozpuścić
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki proszek do pieczenia, 6 sztuk mandarynki klementynki, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, sól zmiksować mikserem na "kogel-mogel" do masy dodać śmietanę gęstą 18% i zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na niezbyt gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22cm wlać ciasto do formy i powkładać cząstki mandarynek piec w 200C około 45-50 minut
W Mojej Kuchni Lubięu0142adnie na jednolit\u0105 mas\u0119. Wyk\u0142adamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez).","W przypadku u\u017cycia szynki parme\u0144skiej (lub innej d\u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji(...)kostkę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Wykładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez). W przypadku użycia szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej) plastry wędliny układamy w foremce do mufinek tak, by przykryły dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami
Kucharzycau0142adnie na jednolit\u0105 mas\u0119. Wyk\u0142adamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez).","W przypadku u\u017cycia szynki parme\u0144skiej (lub innej d\u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji(...)kostkę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Wykładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 st. C z termoobiegiem (180 st. bez). W przypadku użycia szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej) plastry wędliny układamy w foremce do mufinek tak, by przykryły dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami
Kucharzycaosób na niskokalorycznej diecie, jak i dla poszukiwaczy nowych i niecodziennych smaków. Pizza na spodzie z kalafiora jest dużo zdrowsza i zdecydowanie mniej ciężkostrawna niż typowa pizza na cieście z mąki, dlatego warto ją wypróbować. Składniki : - 1 duży kalafior - ser zółty - 1 jajko - rukola - szynka - pomidory - cebula - pieczarki - pieprz ziołowy Przygotowanie : 1. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy(...)miękki. 3. Kalafiora odcedzić z nadmiaru wody - najpierw za pomocą sitka, a następnie czystej ściereczki kuchennej. 4. Przygotowaną masę z kalafiora łączymy z utartym na tarce serem żółtym oraz z jajkiem i doprawiamy pieprzem ziołowym. 5. Pocieramy blachę olejem, wykładamy ciasto formując okręg. 6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20 minut. 5. Myjemy
Kuchenne innowacjePełna energii złapałam się dziś za robienie ciasta. Biały puszek zapowiadał się kusząco i taki też się okazał. Jedynie biały nie wyszedł, bo za długo go trzymałam w piecu - ale co tam, znikał w oka mgnieniu ;-) Biały puszek z rabarbarem BIAŁY PUSZEK Z RABARBAREM 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 6 łyżek śmietany śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 300 g rabarbaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej, rum i miksujemy jeszcze przez pięć minut. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę - cały czas miksując. Gdy ciasto zgęstnieje, ale cały czas będzie lekko lejące wykładamy je na blachę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Rabarbar
peggiwkuchniPyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy! Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 5 łyżek wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate(...)budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu. Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym. Złożenie ciasta: W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy
VioletoweKucharzenieteż czasem nachodzi ochota na coś słodkiego do herbaty lub kawy? Bierzecie do ręki ciasto, deser... i stwierdzacie, że to jednak "nie to". Dlatego pod wpływem chwili i ku uciesze mojej pociechy upiekłam babkę w łaty. Och jak dawno nie gościła na moim stole... w sumie nie wiem dlaczego, ponieważ jest pyszna i taka łatwa w przygotowaniu. A do tego(...)rodzaju "kruszonki"). Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne. * proporcję ciemnego ciasta do jasnego można delikatnie zmieniać (u mnie dziś przeważa ciemna część) Ciasto wkładamy
Słodkie okruszkiTyle lat prowadzę bloga, a jeszcze nigdy nie dodawałam przepisu na ciasto marmurkowe. Trochę nadrabiam, bo dziś mam dla Was dwukolorowe babeczki. Zwykle bardziej lubiłam waniliowe ciasto, ale w tym wypadku rewelacyjne okazało się ciemne - dodałam bardzo dużo kakao, więc miało intensywny odcień, głęboko kakaowy smak i było niezbyt słodkie. Polecam! Składniki 125 g margaryny 2 jajka żółtko 3/4 szklanki(...)jednym i żółtko, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Podzielić masę na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (trochę jasnego ciasta, trochę ciemnego). Zrobić w babeczkach "mazaje" przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków. Piec
Słodkie inspiracjesprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej.Któregoś dnia w Ciastach za grosik, nr 7/2012 znalazłam przepis na kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda smakowicie. Spróbowałam, i się nie zawiodłam - pyszne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką - czego chcieć więcej w niedzielny poranek(...)dużej miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Dodać łyżkę mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10 minut.Zaczyn wlać do mąki, dodać sól, resztę wody, jajko i rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam kluski. :) W tych szpinaku w zasadzie nie czuć, przynajmniej mi w ogóle nie przeszkadzał. Co do koloru - byłby ładniejszy, gdybym użyła gładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender nie za bardzo sobie z tym zadaniem ostatnio radził, w ogóle coraz gorzej działa, chyba się stępił(...)przecisnęłam jeszcze raz ze szpinakiem. Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię każde kluski z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie w domu
Anioszek w kuchnidziału filozofii na dzisiaj;) Przejdźmy zatem do smaczniejszej części posta;) Przepis na te ciasteczka pochodzi z czasopisma "Tina/Smacznego!" nr 9/2006. W oryginale jest to przepis na "Bułeczki z ciasta serowego" jednak ja z zamiast bułeczek zrobiłam rożki:) (takie małe wizualne oszustwo sprawiające, że jest ich więcej;)) Jest to absolutny "MUST BAKE" obojętnie w jakim sezonie owocowym:) U mnie dzisiaj wersja(...)skrapiamy cytryną. Mieszamy i odstawiamy na bok. Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszytsko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle nadzienia, aby można było
My simple kitchencukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową, mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg(...)zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy. Ganasz migdałowy: Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin). Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy
WojnaNaSmaki.plwysokie, ale z podanych proporcji możecie śmiało upiec je w nieco większej formie, np. o średnicy 20cm. Skorzystałam z przepisu znalezionego na instagramie u użytkowniczki milanemtseva . Ciasto marchewkowe Składniki : CIASTO 200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii 200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju(...)składników mokrych dodać w kilku partiach składniki suche, delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera - na koniec do masy dodać startą marchewkę oraz oprószone mąką bakalie, dokładnie wymieszać - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto przełożyć do formy, piec w 170-180 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić
Smakołyki Berenikiwcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h. Smacznego
W kuchni u Moniki