ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1615/3191)

CIASTKO CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY - KONKURS 143

Czasami tak bywa, że mamy ochotę na coś słodkiego. Nie zawsze chce nam się piec ciasto, bo to wiąże się z tym, że musielibyśmy pochłonąć później "całą blachę", a my chcemy tylko odrobinkę, no bo przecież wiosna idzie ;) Dlatego zapraszam po przepis na pyszne i wilgotne czekoladowe ciastko, które zaspokoi nasz apetyt na słodycze, w bardzo szybki i prosty sposób(...)kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania i podania

Kuchnia w opałach
Tort czekoladowy z wiśniami (tort szwarcwaldzki lub fantazja czarnoleska) 123

brać się do roboty! :-) Torcik taki zobaczyłam w wykonaniu Fiony Cairns - i koniecznie musiałam go wypróbować. Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam (czyt. uprościłam) i powstała wyjątkowo smakowita propozycja. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 200 gram czekolady* - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - 2 łyżeczki wody - 100 gram mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jaja - ok. 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki gęstego soku(...)dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 2 łyżki soku z wiśni. Ubijam lekką pianę z białek, dodaję do masy. Delikatnie mieszam. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (grzałki góra-dół ). Ubijam śmietanę z cukrem. Wystudzone ciasto kroję wzdłuż, przekładam ubitą śmietaną, dodaję wiśnie. Przykrywam drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładam pozostałą śmietanę, dekoruję wiśniami i kawałkami

Wielopokoleniowo
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 141

cudnie chrupią między zębami... Przepis w oryginale pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem, ja lekko go zmodyfikowałam i moje zmiany podaję w nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO  CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH Z MIGAŁOWĄ POSYPKĄ źródło przepisu:  Kuchnia nad Atlantykiem  // tortownica 22cm ~125 g mąki (użyłam 75g mąki pszennej i 50g mąki razowej) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.  Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Wyjmujemy

chili & sugar
Błyskawiczny piernik 196

wiśniowy i brzoskwiniowy) Polewa 100 g czekolady Czekoladę rozpuścić nad parą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej miód, przyprawę do piernika, śmietanę i dalej miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z kakao i sodą  i zmiksować z ciastem. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką i wlać na blachę

O kuchni z uczuciem
Piernik bezglutenowy 121

ucierać, wsypując po trochę mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sodą a następnie przyprawy korzenne. Dodać ubite na sztywną masę białka i delikatnie a dokładnie wymieszać. Wylać na blachę do pieczenia wysmarowana masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż ciasto ładnie się zrumieni, około 40 minut. zastawa

królestwo garów
Sernik z lemon curd 169

cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej

Cakes By Kejt
Knedle ze śliwkami węgierkami. 172

natomiast, są bardzo bardzo smaczne i obowiązkowe do wykonania każdego lata choć jeden raz! :-)                Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu(...)ziemniaków dwa razy. Zostawić by całkowicie ostygły. Do zimnych dodać mąkę i jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć ją w cieście. Tworzyć zgrabne kulki podsypując dłonie i blat mąką. Knedle gotować w osolonej wodzie. Wrzucać po kilka na wrzątek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czekoladowe ciasto z truskawkami 355

czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem : Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.   Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy

Słodkości i nie tylko
Kostka cytrynowo-jogurtowa 161

drzew i krzewów buchną, wypełniając każdą wolną przestrzeń soczystą zielenią młodych listków i pastelowością delikatnych kwiatów. Czyż nie miło będzie obserwować ten niezwykły spektakl, zatapiając zęby w soczyście cytrynowym cieście, które w podobnie zachwycający sposób będzie rozsadzać Wasze kubeczki smakowe? Ciepły wiatr, zieleń, słodkie zapachy i słońce w głowie...szykujcie cytryny! :) Kostka cytrynowo-jogurtowa Potrzebujesz: 225g masła 225g cukru(...)zmiksuj całość. 4. Do masy wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlej mleko - dokładnie wymieszaj szpatułką. 5. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30-35min w 180*C lub do suchego patyczka. 6. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie przetnij w poprzek na pół, tak aby powstały dwa blaty. 7. Dolny blat posmaruj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki red velvet z truskawkami 181

Velvet cake to coś, o czym od dawna marzyłam. Jednak ilekroć chciałam zrobić to ciasto, to albo nie miałam czasu, albo barwnika... W końcu jednak postanowiłam, że nie pozwolę działać przypadkowi w mojej kuchni.  I tak, na dzisiejszym obiedzie pojawili się moi przyszli teściowie, a ja z dumą wymalowaną na twarzy podałam na deser babeczki Red Velvet z owocową(...)barwnik. Następnie dodawać na przemian kefir i mąkę miksując na średnich obrotach, a gdy te się skończą, dodajemy kakao. Gdy masa będzie jednolita, do małej miseczki wsypujemy sodę, zalewamy octem i mieszamy. Powstanie piana, którą szybko trzeba przełożyć do ciasta i miksować przez 10 sekund na średnich obrotach. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

W poszukiwaniu inspiracji
Kruche babeczki z masą serowo borówkową 239

warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa 400 g borówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl(...)puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić masą serowo borówkową i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować. Za pomocą

Ala piecze i gotuje
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 190

jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni,  konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne(...)mniejszej ilości dodajemy rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszamy - wylewamy na formę do pieczenia, wysmarowaną olejem kokosowym lub masłem - wylewamy na przemiennie masę - pieczemy 45 minut w temp. 160- 170 stopni C, pod sam koniec uruchom termoobieg - po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy całkowicie dopiero kroimy ostrym nożem SMACZNEGO! ZAPRASZAM na Facebooka SMYKWKUCHNI jak i po więcej fotografii na:  Instagrama profil

SMYKWKUCHNI
BABKA MARMURKOWA 211

obsypania formy Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek.  Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina

Z Majeczką w kuchni
Sernik z ricotty z jagodami 147

cytryny (pamiętajmy, żeby cytrynę wcześniej sparzyć), miksujemy już na niższych obrotach. Dodajemy również ricottę, miksujemy, żeby składniki się nam połączyły. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. 3 Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy. 4. W trakcie jak sernik się piekł ja przygotowałam na szybko konfiturę z borówek: do rondelka dałam dwie

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania