zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. P iec w 170 stopniach około
Ala piecze i gotujemożecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę czy zjeść samemu. Zapraszam. Upieczcie koniecznie :) Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 8 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 szklanki wydrylowanych(...)roztapiamy w garnku i studzimy. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę cały czas dokładnie miksując. 2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy
IzabelawkuchniKolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-) Składniki : 6 jajek 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 150 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki cukru małe opakowanie cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 - 1 kg świeżych brzoskwini(...)delikatnie ucierać. Następnie dodać jogurt naturalny i na małych obrotach miksera wymieszać. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką tartą. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w większe
Aromatyczne Podróżesprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli ciasta zaś wyjdzie zbyt dużo zawsze resztę można zamrozić i wykorzystać innym razem. Uwielbiam jeść pierogi, zwłaszcza ruskie z dużą ilością skwarków. Tak, tak masa kalorii, niezdrowo, ale dla mnie pyycha. Kocham jeść pierogi, ale nie kocham ich lepić. Też tak macie ? Przy lepieniu pierogów(...)domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest gorąca woda trzeba uważać, żeby się nie oparzyć. Ciasto (na około 50 sztuk) : 400 g mąki pszennej ( ja użyłam
Niebieski kubek z kawaczekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka(...)masło i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Orzechowa: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia
Słodka StronaPiernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. 2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 3. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. 4. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników. 5. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników. 6. Na koniec
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 6 Muffinki z niebieskim kremem CIASTO 1 szklanka mąki 1/4 szklanka maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia MASA 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix barwnik spożywczy niebieski DODATKOWO owoce, np. brzoskwinia(...)przestudzamy. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy z masą w rondelku. Następnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy i także dodajemy do masy. Całość mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, mniej więcej 2/3 objętości. Pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, ostudzamy i delikatnie wyjmujemy większość zawartości babeczki do osobnej miseczki
Gotuję Testujęsmaczne, delikatne i puszyste. Kolejnym plusem tego ciasta jest to, że nie jest wyczuwalna różnica między tym ciastem a ciastem upieczonym w piekarniku. Polecam. Jak przygotować placek z patelni? Ciasto jogurtowe z porzeczkami z patelni: Składniki – patelnia o średnicy 20 cm 2 jajka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 125 ml jogurtu greckiego 1 łyżka oleju 1 szklanka(...)pieczenia mąkę pszenną. Na samym końcu dodajemy czerwone porzeczki obtoczone delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię (bez papieru też robiłam). Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto „ gotujemy/ smażymy” na patelni do tzw. „suchego patyczka” na bardzo małym ogniu przez około 15 minut (pilnujcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży(...)łyżką mąki, mieszamy. Drożdże wykruszamy do ciepłej śmietany i mieszamy by się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka
Dzieje kuchennej Wiewiórypolewą kakaową i to ona dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę makową: puszka masy makowej 3 jajka 3 łyżki kaszy manny(...)serową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec aż zapiecze się masa serowa, czyli około 45 minut. Wystudzić. Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Mieszając na małym ogniu dodać wrzątek, zdjąć z ognia i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i posypać wiórkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”. 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 szklanka oleju 0,5 szklanki wody niegazowanej 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 łyżka mąki tortowej(...)Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku
VioletoweKucharzenieAromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:) *keksówka 30 cm Składniki: 3 jajka 300 g mąki 50 g kakao 120 g masła 110 ml oleju 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wlewać olej. Dodać cukier i utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabędzie potrzebne) Przygotowanie : Jaja temp pokojowa, wbiłam do misy. Dodałam cukier i zmiksowałam do momentu , aż masa podwoiła swoja objętość.Nad misą trzymałam sito i wsypałam odmierzoną mąkę,delikatnie mieszałam do połączenia składników. Formę do cista wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach ( termoobieg). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam je w poprzek.Otworzyłam
Różowa kuchniamąki 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i wlać olej. Ciągle mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenksiężniczkowy” bez użycia gotowych ozdób i skomplikowanych technik. Do dekoracji tego tortu wystarczy przygotować jedną szybką masę. Dekoracje można wykonać 3 tylkami, a można też jedną. Wykonanie tortu w kształcie sukni księżniczki nie wymaga specjalnej formy do pieczenia, ani docinania z regularnego ciasta. Wystarczy upiec ciasto, które rośnie „z górką” :) A ponieważ sukienka musi być proporcjonalna, dodatkowo dobrze jest(...)przypadku tego tortu ciasto z górką było ciemne i zostało podzielone na 3 części, natomiast pomiędzy warstwami ciemnymi znalazły się 2 warstwy jasnego biszkoptu. Lalka Barbie czasowo została pozbawiona nóg i na torcie znalazł się sam korpusik (po wszystkim nogi znalazły się na swoim miejscu), dlatego wystarczyło wykonać mały otwór, który został zamaskowany falbanką z masy. Nie zamieszczam przepisu
Trzeci talerz