Serniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony różową polewą. Idealny na święta jak i do kawy wśród grona znajomych. W poniższym przepisie użyłam malin w cukrze. Wiem, że aktualnie nie ma sezonu na maliny, ale spokojnie możecie je przygotować z mrożonych owoców(...)cukrze*. Do przygotowanej masy serowej dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera wszystkie składniki jeszcze raz ze sobą połączyć. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Sernik piec około 60-80 minut w 175ºC (jeżeli zauważycie, że podczas pieczenia wierzch ciasta zmienia kolor - przykryjcie górę ciasta folią aluminiową). Najlepiej, aby w piekarniku było dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki pieczeniu z parą
Ugotowaćwielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie. Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. 2016-04-14 00:57:34 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy na kosteczkę. Wciskamy kawałki jabłka w ciasto w dowolny sposób
Słodkie okruszkimasy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz
Kolorowa kuchnia Elkicukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną…No po prostu raj! A co nam będzie potrzebne? Składniki(...)drewnianej łyżki. Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami
Raj dla Podniebieniarozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć
kolorowotorcikowoUwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja. Składniki 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 75 g masła 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy ) Przygotowanie Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem(...)było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce
R'n'G Kitchenmiałam straszną ochotę na drożdżowe ciacho z kruszonką i owocami.Miał być rabarbar,ale robiąc porządki w zamrażalce znalazłam jeszcze jagody i to był strzał w dziesiątkę.Wyszło przepysznie. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 jajka 2 żółtka 80 g cukru 100 g masła bądź margaryny 40 g drożdży 1 szklanka mleka Kruszonka: 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki(...)wolnym ogniu,studzimy. Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,dodajemy cukier,jajka,wystudzoną margarynę i zaczyn.Wyrabiamy na gładką masę,odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.Następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wystarczająco podrośnie wykładamy jagody oraz posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 50 min w 180 st C. Posypujemy cukrem pudrem. Użyłam
Niespełnione zdolności kulinarneczymś co zaciekawi dzieci. Coś co będą mogły zabrać ze sobą na podwórko lub w prezencie dla babci i dziadka. Nawet w wielkanocnym koszyczku będą jajka zapiekane w chrupiącym cieście czymś fajnym a co spełnia zawartość takiego wielkanocnego koszyczka. Zapraszam do wypróbowania. Jajek na miękko zapieczone w pysznym chrupiącym bułce na jogurcie z dodatkiem sera chedar. Ślinka leci. Po dotarciu(...)niedomieszane niż nazbyt przemiksowane na klejącą masę Teraz pracujemy szybko: na papierze rozłożonym na blaszce rozkładamy ok. połowę masy na cztery kupki, wciskamy w nie pionowo jajka nie dociskając ich całkowicie do dna a następnie oblepiamy jajka ciastem dookoła. Możemy pomóc sobie łyżką. Na jajka nakładamy po równo pozostałe ciasto i oblepiamy równomiernie wokół jajka od góry. Blaszkę
Sztuka gotowania w/g Samiryjednej cytryny) Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund. Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu. Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia. W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamikserem na niskich obrotach. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Dobrze sprawdzi się forma z otwieranym brzegiem. Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy obracając go tak, aby spód był na górze, wtedy wierzch ciasta będzie równy. Ciasto przekroić(...)Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, chociaż da się już ukroić po około 5 godzinach przechowywania w lodówce. Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jogurtu. Jogurt chwilę zmiksować i partiami dodawać do ubitej śmietany, krótko miksować. Do masy dodawać
Kuchcik gotujewarstwą herbatników, wylewamy na nie część masy serowej, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę sera. Na wierzch układamy herbatniki. Sernik chłodzimy. Podgrzewamy kremówkę razem z połamanymi czekoladami, masłem, aż się rozpuszczą. Zakręcamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy polewę czekoladową i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą
Kulinarne Fantazje Mariolidyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika. Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka mąki bezglutenowej(...)dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Wierzch posypać mąką bezglutenową, by ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieodcedzamy daktyle i przekładamy razem z migdałami do blendera blendujemy do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy przekładamy masę do wyłożonego folią spożywcza prostokątnego pojemnika rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając do spodu wkładamy pojemnik do lodówki na około godzinę kroimy "ciasto" ostrym nożem na mniejsze kawałki wykładamy ciastka na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia pieczemy przez około 15-20 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.Crème pâtissière:W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie.Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką(...)MAŚLANY DO PARIS-BREST:W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g) Crème pâtissière i zmiksuj na gładki krem.Możesz krem ponownie schłodzić przez 2-3 h lub nadziać nim ciasto od razu (ja tak zrobiłam).SKŁADANIE:Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - formę wyłożyć papierem do pieczenia - do miski przełożyć jajka, dodać cukier, składniki wymieszać (ręczną trzepaczką) - dodać ostudzone masło, zsiadłe mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać - do składników mokrych dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy(...)grubych oczkach (nie trzeba jej specjalnie odciskać, chyba że jest bardzo mokra) oraz orzechy, krótko wymieszać - masę przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni piec przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić, a następnie polukrować - przygotować lukier: cukier puder przesiać, dodać gorącą wodę, całość utrzeć grzbietem łyżki na gładki
Smakołyki Bereniki